Φθηνότερο ρεύμα: Δεν παραδίνεται η ΔΕΗ. Παρά τις πιέσεις από τον ανταγωνισμό κινείται μεθοδικά και επενδύει συνεχώς με στόχο να παραμείνει κυρίαρχη στο χώρο τους ρεύματος. Δείτε τι ετοιμάζει. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία βάζει σε τροχιά υλοποίησης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για μονάδα ισχύος 65 μεγαβάτ η οποία θα προκηρυχθεί άμεσα και προστίθεται στα ήδη γνωστά έργα της εταιρείας στην περιοχή, ισχύος 230 μεγαβάτ που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο φωτοβολταϊκό θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας σε έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων και εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης.
Το έργο αναπτύσσεται αυτόνομα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς δεν έχει ενταχθεί στα σχήματα των επιχειρηματικών συνεργασιών που έχει ανακοινώσει η εταιρεία.
Στο νέο σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, που θα εκμεταλλεύονται και την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει στην οπίσθια πλευρά τους καθώς οι ακτίνες του ήλιου θα αντανακλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένη επιφάνεια επί του εδάφους.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι άδειες παραγωγής για πλωτά φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης που έχει αιτηθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εν λειτουργία μονάδες της εταιρείας θα φθάσουν το επόμενο διάστημα στα 250 MW ενώ ο στόχος εντός τριετίας είναι το 1,5GW με ενδιάμεσο “σκαλοπάτι” τα 500 MW στο τέλος του 2022.
Φθηνότερο ρεύμα: Απίθανες προσφορές από τη ΔΕΗ
Απίστευτες προσφορές και νέες τιμές από τη ΔΕΗ. Μετά την «πολιορκία» από τους ιδιώτες που κατάφεραν να πάρουν μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, η ΔΕΗ απαντά με απίστευτες παροχές. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.
Σημαντικές αλλαγές προωθεί η ΔΕΗ στον τομέα της αγοράς προμήθειας, καθώς ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων, με έμφαση στην εισαγωγή νέων προϊόντων, το rebranding, την αναμόρφωση των καταστημάτων αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Οι πέντε βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της επιχείρησης για τη λιανική, όπως παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση προ ημερών αφορούν:
– καλύτερη γνώση των πελατών
– καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοροών
– κάλυψη των νέων αναγκών
– επανατοποθέτηση του αποτυπώματος στη λιανική
— ψηφιοποίηση
Ήδη η εταιρεία ήδη υλοποιεί πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους πέντε πυλώνες. Πιο συγκεκριμένα έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί: νέα κατηγοριοποίηση που βασίζεται στην αξία, νέα μοντέλα πρόβλεψης, νέα καμπάνια για την ανάκτηση πελατών υψηλής αξίας, νέα πλατφόρμα πιστότητας.
Στο μέτωπο της καλύτερης αξιοποίησης των χρηματοροών εφαρμόζεται νέα διαδικασία ειδοποιήσεων οφειλών, υλοποιείται 3ετές πλάνο για την ανάκτηση οφειλών, βρίσκεται σε εφαρμογή η στρατηγική συνεργασία με την εξειδικευμένη στα collections εταιρεία Qualco, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ενιαία κεντρική στρατηγική για τα νομικά θέματα.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των νέων αναγκών, η εταιρεία έχει προχωρήσει στο rebranding, με αλλάζοντας το ου logo, τα καταστήματα, τους λογαριασμούς, τον εταιρικό ιστότοπο.
Επίσης έχουν εισαχθεί νέα προϊόντα για τα νοικοκυριά, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πάνω από 200 χιλιάδες πελάτες, ενώ νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν και για το φυσικό αέριο και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της επανατοποθέτησης της ΔΕΗ στη λιανική, η εταιρεία πλέον διαθέτει 24 καταστήματα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 38 το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτοντας το 70% των ενεργών πελατών.
Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης με ραντεβού σε 75 καταστήματα, ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία δύο νέων πιλοτικών καταστημάτων στα οποία θα εφαρμοστούν καινοτόμα συστήματα όπως smart queuing αλλά και αυτόματα service points.
Τα νέα αυτά συστήματα, αφού λειτουργήσουν στα 2 πιλοτικά καταστήματα, αναμένεται να επεκταθούν και στο υπόλοιπο δίκτυο της ΔΕΗ.
Τέλος στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εξυπηρέτησης πελατών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφεται αυξημένη διείσδυση του ηλεκτρονικού λογαριασμού ebill που φτάνει πλέον τους 400 χιλιάδες πελάτες, ενώ θετική είναι και η πορεία της δωρεάν τηλεφωνικής υποστήριξης καθώς το 2020 απαντήθηκαν περί τα 3 εκατομμύρια κλήσεις έναντι 1,9 εκατομμυρίων κλήσεων το 2019.
Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καμπάνιες, η εταιρεία μετρά 750 χιλιάδες επαφές, μέσω viber, email και sms. Και βέβαια μέσα στο 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του chatbox στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, μέσω του οποίου δίνονται γρήγορες απαντήσεις σε πελάτες για σε σειρά από κοινά ερωτήματα.
Φθηνότερο ρεύμα: Νέο «κάζο» της ΔΕΗ σε Elpedison, Protergia, ΗΡΩΝ
«Παράθυρο» για νέα μονάδα φυσικού αερίου ανοίγει η ΔΕΗ. Ποιες παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίησή της. Τα σχέδια των άλλων «παικτών». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί- πραγματοποίησε η ΔΕΗ, αποκτώντας από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για νέο σταθμό ισχύος 665 MW. Ο σταθμός έχει χωροθετηθεί στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κομοτηνής, πλησίον της μονάδας φυσικού αερίου που ήδη διαθέτει η εταιρεία.
«Θέλαμε να διευρύνουμε τις επιλογές μας και να έχουμε διαθέσιμη και αυτή την εναλλακτική», εξηγούν στο ΜR αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση για το αν θα προχωρήσει η εν λόγω επένδυση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η βασικότερη παράμετρος για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου -όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ήδη άδειες παραγωγής και ωριμάζουν τα έργα τους από αδειοδοτικής πλευράς- είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) που θα αποζημιώνει τις ευέλικτες μονάδες για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι να έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG COMP), ως συμβατού με την ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η σχετική κοινοποίηση δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου 2021 λήγει ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM).
Σημαντική συνιστώσα αποτελεί επίσης η πορεία του Target Model, που προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί πιο διευκολυντικά για τις καθετοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ρεύματος με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Υπάρχει επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι -με τα σημερινά δεδομένα- κλείνει στο τέλος του έτους η «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα φυσικού αερίου, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ διαθέτει πέντε μονάδες φυσικού αερίου, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στο Λαύριο (2 μονάδες) και στο Αλιβέρι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής νέας μονάδας μιλώντας σε συνέδριο τον Απρίλιο του 2020.
Όπως είχε επισημάνει τότε, υπάρχει «χώρος» για 1-2 νέες μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν στις νέες αγορές του Target Model. Είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την όποια κίνηση της ΔΕΗ θα ήταν να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το σχήμα στήριξης των μονάδων αερίου για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ, «κλειδιά» για να αποφευχθούν διαταραχές στην ηλεκτροδότηση είναι -μεταξύ άλλων- ο συνδυασμός του χρόνου της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων με την ένταξη νέων θερμικών σταθμών συνολικής ισχύος περί τα 2.200 MW.
Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμα -εμμέσως πλην σαφώς- και την αναγκαιότητα θέσπισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος αναφέροντας -σε συμπληρωματική μελέτη του για την Επάρκεια Ισχύος την περίοδο 2021-2023- ότι «ο σχεδιασμός για την πρόωρη απόσυρση μονάδων επιτείνει την ανάγκη για άμεση λήψη και υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών μέτρων, στα πλαίσια πιθανώς διαμόρφωσης σχετικού διακριτού μηχανισμού από τους αρμόδιους φορείς, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης αλλά και να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος περαιτέρω απόσυρσης υφιστάμενης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής».
Όσον αφορά στα σχέδια των υπολοίπων «παικτών», σε προχωρημένη φάση κατασκευής βρίσκεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos (ισχύος 826 MW) στη Βοιωτία καθώς και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, για την οποία εξετάζεται η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2028. Και οι δυο εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022.
Προσφορά Σύνδεσης έχει λάβει και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -επίσης στην περιοχή της Κομοτηνής-, ενώ στο «παιχνίδι» της κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης η Elpedison (με σχέδιο εγκατάστασης νέας μονάδας 830 MW στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη), ο όμιλος Kοπελούζου (που έχει σχέδιο για μονάδα 650 MW στη BI.ΠΕ Αλεξανδρούπολης), η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (για μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 651 ΜW στη Θίσβη της Βοιωτίας) και η ΚΕΝ του Ομίλου Καράτζη.
Φθηνότερο ρεύμα: Πλήρωσες το λογαριασμό προτού λήξει; Δες το «δώρο» που δικαιούσαι από τη ΔΕΗ
Μια νέα πολιτική επιβράβευσης προς τους… καλοπληρωτές και συνεπείς πελάτες πήρε η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, προσφέροντας bonus! Διαβάστε στο xristika.gr τι θα κερδίζουν οι καλοπληρωτές…
Για τους καλούς πελάτες ετοιμάζεται η εφαρμογή προγράμματος “μπόνους” με συλλογή πόντων που θα εξαργυρώνονται σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ανάλογου με αυτό που εφαρμόζουν τράπεζες και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιγράφονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2021-2023 που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στους επενδυτές με στόχο σε πρώτη φάση την αποτροπή της διαρροής των καλών πελατών στον ανταγωνισμό και, στη συνέχεια, την ανάκτηση ενός ποσοστού των λεγόμενων “golden customers” χωρίς να επηρεάζεται η πρόβλεψη πως το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 54 % από 64 % το Σεπτέμβριο του 2020.
Τα φωτοβολταϊκά και οι αντλίες θερμότητας εντάσσονται στη λογική της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία μία επιχείρηση, εν προκειμένω η ΔΕΗ, συμμετέχει στην επένδυση (ή αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος) και αποπληρώνεται εισπράττοντας ένα μέρος της ωφέλειας που προκύπτει για τον καταναλωτή από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική για εξηλεκτρισμό της θέρμανσης αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας και μετατροπή των καταναλωτών σε καταναλωτές και παραγωγούς (“prosumers”).
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα πιστότητας για τους καλούς πελάτες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απευθύνεται σε πελάτες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
Στο πελατολόγιο αυτό θα γίνονται στοχευμένες προσφορές και θα παρέχεται το πρόγραμμα πιστότητας με συλλογή πόντων που θα “μεταφράζονται” σε εκπτώσεις για αγορές προϊόντων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023, εκ των οποίων το 42% θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής (μεταξύ άλλων για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και περιορισμό απωλειών όπως οι ρευματοκλοπές), το 34% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το 21 % σε συμβατική ενέργεια, περιλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών.
Προβλέπεται επίσης περαιτέρω επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης καθώς το 2021 εκτός από τις μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς θα “σβήσει” και η Μεγαλόπολη 3, η απόσυρση της οποίας προγραμματιζόταν για το τέλος του 2022.
Ήδη εφέτος έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, ενώ ακολουθούν το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4. Μετά το 2023 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή.και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.