Πληρωμές μέσω IRIS: Προσοχή! Έκτακτη ανακοίνωση

Πληρωμές μέσω IRIS: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι πρέπει να προσέξουν όλοι για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με… εκπλήξεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σύγχυση επικρατεί γύρω από το σύστημα συναλλαγών IRIS, το οποίο ως γνωστόν δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές με προμήθεια κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συναλλαγών για ποσά μέχρι 500 ευρώ.

Στις 18 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 119899/2023), η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε τερματικό POS, να παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μπορεί να πληρώσει και με την υπηρεσία IRIS.

Ωστόσο οι δωρεάν συναλλαγές φαίνεται ότι δεν θα ισχύσουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα προσανατολίζονται στην επιβολή μιας αρκετά υψηλής προμήθειας.

Αναφορικά με αυτό το ζήτημα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας δίνοντας ορισμένες εξηγήσεις.

«Κυκλοφορούν φήμες σχετικά με τις χρεώσεις έως και 1% που θα επιβαρύνουν από την έναρξη του νέου έτους τους επαγγελματίες που αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Το τραπεζικό σύστημα πιέζει».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να τοποθετηθεί προκειμένου να διαψεύσει η να επιβεβαιώσει το εν λόγω θέμα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στην ανησυχία τον καταναλωτών.

Μέσω του συστήματος IRIS η κυβέρνηση στη πραγματικότητα «σπρώχνει» επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στη διεύρυνση των ηλεκτρονικών τους συναλλαγών και παράλληλα επιδιώκει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια αξιόπιστη εναλλακτική δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών και μάλιστα χωρίς τις προμήθειες που επιβάλλουν οι εμπορικές τράπεζες, προμήθειες που τροφοδοτούν έντονη κριτική προς το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Έτσι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές λόγω αυξημένου κόστους.

Πληρωμές μέσω IRIS: Έτσι θα αποφύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τον φόρο-πέναλτι του 22%

Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι να καλύψουν το όριο του 30% του εισοδήματός τους, κάνοντας ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε να γλιτώσουν την έξτρα φορολόγηση, το 2024, για το «ακάλυπτο» ποσό.

Το πρώτο βήμα, για κάθε φορολογούμενο ή φορολογούμενη είναι να ελέγξει το εάν οι δαπάνες που έχει κάνει μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών ( e – banking και κάρτες), καλύπτει το 30% του εκτιμώμενου για φέτος εισοδήματος.

Έτσι, θα δει, εάν χρειάζεται και πόσο, στο “φίνις” της χρονιάς, να “φουλάρει” μηχανές, με ηλεκτρονικές δαπάνες, ώστε να αποφύγει το φόρο-πέναλτι 22% επί του ποσού που δεν καλύπτεται από e – αποδείξεις.

Ειδική μέριμνα, θα πρέπει, να δείξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς το 2024 θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και με το μηχανισμό προσαυξήσεων. Ουσιαστικά υπάρχει σημαντική αύξηση, για πολλούς και πολλές, των εισοδηματικών ορίων, που θα πρέπει να δηλώσουν, κατ΄ελάχιστον. Συνακόλουθα, θα πρέπει να καλύψουν το 30% αυτου του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ώστε να αποφύγουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις με το 22%.

Πληρωμές μέσω IRIS: Οι σύζυγοι

Μπορεί, βέβαια, το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής να δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης, ωστόσο η επιλογή της κοινής δήλωσης, δίνει λύση, σε περίπτωση που κάποιος από τα δυο μέρη, έχει υπέρβαση… e – εξόδων.

Αναλυτικά, στην κοινή δήλωση, όπου το απαιτούμενο ποσό δαπανών καλύπτεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Πληρωμές μέσω IRIS: Ποιοι ελέυθεροι επαγγελματίες πρέπει να ανησυχούν για τα τεκμήρια

Σε τρεις βασικές κατηγορίες φορολογούμενων χωρίζονται -φορολογικά- οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το νέο έτος με τους τυχερούς να γλιτώνουν από το νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης κάποιους άλλους να πρέπει να το επωμιστούν αλλά μειωμένο κατά 50% και όλους τους άλλους που απλά θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμήριο αφού πρώτα το πληρώσουν!

Σε γενικές γραμμές ο νέος φορολογικός νόμος προβλέπει ευνοϊκότερη φορολόγηση για επαγγελματίες με αναπηρία, για όσους δραστηριοποιούνται σε μικρούς οικισμούς και νησιά και για γονείς με πολλά εξαρτώμενα μέλη. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στην αγορά για τέσσερα χρόνια όπως επίσης και για κάποιους άλλους με εποχική δραστηριότητα. Λιγότερο επιβαρυμένοι είναι και οι επαγγελματίες που αποκτούν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις ή αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εργαζόμενοι με μπλοκάκι κ.ά.

Όσον αφορά τους επαγγελματίες που πιάνει το νέο σύστημα, αυτοί θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν το φόρο που θα προσδιορίζει το τεκμήριο και μετά εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου, θα μπορούν να ζητήσουν έλεγχο από την εφορία για τους επιστραφεί το όποιο πόσο πλήρωσαν άδικα.

Αναλυτικότερα, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για:

  • επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%
  • επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους
  • γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα
  • γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%
  • γονείς πολύτεκνων οικογενειών
  • εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%

Το τεκμήριο μειώνεται κατά 67% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με διάρκεια δραστηριότητας 4 χρόνια και κατά 33% για τον 5ο χρόνο, ενώ εξαίρεση από την προσαύξηση του τεκμηρίου με βάση το τζίρο θα έχουν τα περίπτερα αλλά μόνο όσον αφοράς το κομμάτι του τζίρου που προέρχεται από πωλήσεις καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

Μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα θα έχουν οι επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα όπως για τα κυλικεία στα σχολεία και τουριστικά επαγγέλματα καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος θα υπολογίζεται με το πραγματικό χρόνο δραστηριότητας δηλαδή με βάση δωδεκατημόρια. Για παράδειγμα για 6 μήνες λειτουργίας το ελάχιστο ποσό θα μειώνεται στο μισό και για 10 μήνες λειτουργίας στα 10/12.

Επίσης το τεκμήριο μειώνεται για όσους επαγγελματίες αποκτούν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς τ; ποσά αυτά συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

Δεν θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα οι:

  • οι αγρότες
  • όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες
  • οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.
  • οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».
  • οι επαγγελματίες με δραστηριότητα έως τρία χρόνια

Όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο όταν υπάρχουν εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του, λόγω αδυναμία άσκησης δραστηριότητας, εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, όταν ο φορολογούμενος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κ.α. λόγοι ανωτέρας βίας. Επίσης ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Η τελική ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι θα πρέπει να ορίζεται ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου.