Παράταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πού είναι υποχρεωτικό το 2023

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε ισχύ θα παραμείνει το μέτρο της πανδημίας και το 2023, αλλά σε πολύ συγκεκριμένους χώρους.

Αργά και σταθερά τελειώνουν και τα τελευταία, ελάχιστα, μέτρα που έχουν απομείνει από την «μαύρη» περίοδο του κορονοϊού.

Το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους λήγει, όμως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτικό σε ορισμένους χώρους. Άρα και το τεστ για όσους είναι ανεμβολίαστοι και επιθυμούν να εισέλθουν στους συγκεκριμένους χώρους.  

Εκτός λοιπόν από τους εργασιακούς χώρους –όπου είναι υποχρεωτικό μέχρι τις 31 Μαρτίου– θα πρέπει να το έχουμε στους εξής χώρους:

  • Νοσοκομεία και Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα
  • Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας
  • Στη δυναμικότητα των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομών παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι για Covid

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τέλος το rapid test – Από πότε ισχύει η κατάργηση

Συζητείται εδώ και καιρό, όμως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μίλησε για πρώτη φορά, για την ημερομηνία που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν το τελευταίο rapid test. Όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, το μέτρο ισχύει μέχρι 31 Μαρτίου 2023, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρει παράταση.

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ναι, έχουμε δώσει μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά, αλλά, τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα, θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν τεστ».

Υπενθυμίζεται ότι το ένα rapid test την εβδομάδα είναι υποχρεωτικό για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον απαραίτητο εμβολιασμό, ενώ πέρσι ήταν υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα. Η δαπάνη βαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους για την προσέλευση στην εργασία τους.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε επίσης, πως «βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους. Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε, είναι ότι ο ανεμβολίαστος, εάν νοσήσει, ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου».

Και συμπλήρωσε:

«Μας βοηθάει και στην επιδημιολογική παρατήρηση και, οπωσδήποτε, τον χειμώνα δεν θέλαμε επ’ ουδενί να ρισκάρουμε παρόλο που βλέπουμε ότι ο Covid ή όποια αύξησή του είναι η λελογισμένη αύξηση, δεν έχουμε δηλαδή την πίεση που είχαμε τα προηγούμενα έτη αλλά αυτό συνδυαστικά με τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν γίνεται πιο έντονο».

Άδεια εργαζόμενου λόγω Covid – Πόσες μέρες είναι

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης, μπορούν να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από κορονοϊό SARS-COV-2. Για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια υπαλλήλου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Επιπλέον, δύναται να παρατείνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

Διευκρινίζεται ότι συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες, ενώ για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί της αναπλήρωσης του χρόνου απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του, εξακολουθούν να εφαρμόζονται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά.

Γρίπη και κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε όλη τη χώρα, αλλά και με υψηλή κάλυψη και στις ΜΕΘ ενηλίκων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ξανά σε τροχιά πίεσης, εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων, κυρίως της γρίπης και του κορονοϊού.

Μία πίεση που αναμένεται να κορυφωθεί περαιτέρω το επόμενο δίμηνο, όπως παραδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης (10/1), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή το κύμα των ιώσεων υπάρχει, επειδή δύο χρόνια τώρα είχαμε περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πίεση του COVID όσο από όλες τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν. Παρακολουθούμε πως θα πάει το φαινόμενο και στις άλλες χώρες. Το επόμενο δίμηνο το ΕΣΥ θέλει μεγαλύτερη ενίσχυση, παράλληλα θα υπάρχει και αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες είναι 65% κάτω από πέρσι. Το ΕΣΥ άντεξε στον πιο δύσκολο χειμώνα που ήταν ο περσινός. Το σύστημα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες», τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε πως παρά τις ελλείψεις φαρμάκων η επάρκεια νοσοκομειακών σκευασμάτων, αλλά και των φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι εξασφαλισμένη, με το πρόβλημα να παραμένει στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε λίστα υποκατάστασης φαρμάκων που λείπουν, με άλλα που είναι σε επάρκεια και κυρίως με γενόσημα.

Ο ιδιωτικός τομέας καλείται για έναν ακόμη χειμώνα να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά».

Ήδη σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (10/1) στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.) αποφασίστηκε η άμεση παραχώρηση 50 νέων κλινών ΜΕΘ, ενώ ανάλογα τις μελλοντικές ανάγκες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να προσαρμοστεί προς τα πάνω, αλλά και να επεκταθεί και στις απλές κλίνες νοσηλείας.