Σχολεία: Έκτακτη ανακοίνωση για τις απουσίες – Τι αλλάζει

Σχολεία: Τι ισχύει για τη γρίπη και τις απουσίες στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας δεν θα προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε ημερών οι οποίες οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης για διάστημα από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Σχολεία: Τι ισχύει με τις απουσίες των μαθητών που νόσησαν από γρίπη

Σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία στα σχολεία μας στη βάση εισήγησης του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα από άλλες χρονιές, συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα για τη μη προσμέτρηση απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Η Εγκύκλιος:

Ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω της εποχικής γρίπης»

Σχετ. : Το με αρ. πρωτ Γ.Π.Δ1α/Γ.Π.οίκ.74111/22-12-2022 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας. Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Σχολεία: «Δεν έχει γίνει συζήτηση για κλείσιμο ή υποχρεωτική μάσκα», λέει η Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχθεί καμία εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών ούτε για κλείσιμο των σχολείων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των ιώσεων, ούτε για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας, από την πρώτη στιγμή έχει απευθύνει σύσταση στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν έχουν κάποια «ύποπτα» συμπτώματα και μάλιστα έχει ληφθεί πρόνοια και για τις απουσίες, καθώς από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο δεν θα προσμετρώντας μέχρι και απουσίες 5 ημερών με την ανάλογη βεβαίωση από γιατρό.

Σε ότι αφορά το θέμα των αναπληρωτών αλλά και των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι επί 12 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε 1 μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού, αλλά τα 2 τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε 25.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί αποτελεί στρέβλωση και οι αναπληρωτές να είναι μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη.

Για το λόγο αυτό γίνεται συζήτηση ώστε να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο για να προκριθεί ένα νέο σύστημα διορισμών που θα καλύψει τις πάγιες ανάγκες με τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αντί των αναπληρωτών.

Σχολεία: Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (09/01) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης, καθώς και άλλων ιογενών λοιμώξεων, που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής (06/01), σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε: «Μπορεί να δοθεί παράταση των διακοπών των παιδιών. Να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Υπάρχει έξαρση».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: ««Μπορεί να δούμε παιδιά στις εντατικές. Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στο στην Αθήνα».

Επίσης, ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε πως υπάρχουν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, συμβούλευσε να μην υπάρχει πανικός στους γονείς και να προσφεύγουν στα φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι σε έλλειψη. «Δεν έχουμε φτάσει ως χώρα στην κορύφωση του κύματος των ιώσεων», συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», υπογραμμίζοντας ότι «η καταρροή δεν είναι κανένα τρομακτικό σύμπτωμα».

Τι είναι το «Kraken»: Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού

Καλά, αλλά και… κακά νέα έχει ο οργανισμός ελέγχου ασθενειών της ΕΕ σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, XBB.1.5 ή αλλιώς «Kraken», η οποία προς το παρόν… διασχίζει την Αμερική και ανησυχεί τους επιδημιολόγους.

Τα κακά νέα είναι ότι η XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα επί του παρόντος κυρίαρχα στελέχη της Όμικρον. Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει λίγο χρόνο μπροστά της για να προετοιμαστεί για τον ερχομό της μετάλλαξης.

«Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει αυξανόμενη επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή, αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην ΕΕ σε πολύ χαμηλά επίπεδα», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην πρόσφατη αξιολόγησή του για την μετάλλαξη XBB.1.5.

Την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, Μαρία βαν Κερκάβε, δήλωσε ότι η υπηρεσία υγείας ανησυχούσε για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστούσε άλλες παραλλαγές. Στις ΗΠΑ, από το 4% των περιπτώσεων που εντοπιζόταν η ΧΒΒ.1.5 στην αρχή, εκτοξεύτηκε στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Συντονιστή Αντίδρασης του Λευκού Οίκου για τον COVID-19.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν προκαλεί και πιο σοβαρή μόλυνση.

Κορονοϊός: Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα η παραλλαγή ΧΒΒ.1.5

Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητα της XBB.1.5 να αποφεύγει τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπάρχουν από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας – το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα-ξενιστές – η οποία μπορεί να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

Προς το παρόν, η παραλλαγή αυτή, αν και κρούει το καμπανάκι στην Ευρώπη, δεν εμπνέει ακόμα μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με το ECDC, παρόλο που έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τα δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων θα συμπέσει με μια ήδη δύσκολη περίοδο της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, καταπονώντας τα νοσοκομεία. Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή η υποπαραλλαγή εκρήγνυται στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στο μάτι της καταιγίδας. «Σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας», γράφει το ECDC.