Βάσεις 2021: Εκτιμήσεις Στρατηγάκη – Σε αυτές τις σχολές θα φτάνουν… Θεό

Βάσεις 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις έχουν ξεκινήσει και μόνο… θετικές δεν είναι καθώς η μικρότερη υπολογίζεται στο 8 ενώ δεκάδες σχολές αναμένεται να πάρουν την «ανηφόρα»!

Αυτό δείχνει η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας από τις Πανελλαδικές του 2020 με προσομοίωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα ισχύει από φέτος.

Από τα στοιχεία αυτά καταδεικνύεται η σημασία των επιλογών της φετινής Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) ως προς τα θέματα των Πανελλαδικών. Εάν επιλέξει τόσο δύσκολα όσο πέρυσι, η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 8.

Αλλιώς θα κινηθεί υψηλότερα. Λόγω της ΕΒΕ από φέτος θα δούμε εκτίναξη βάσεων που μπορεί να ξεκινήσει από τις 1.275 μονάδες και να προσεγγίσει τις 8.500 μονάδες στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα.

Ειδικότερα, η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή τον οποίο θα αποφασίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ που είναι ενταγμένο στο πεδίο. Ενδεικτικά, πέρυσι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές σπουδές) ήταν 11,1, στο 2ο επ. πεδίο (θετικές – τεχνολογικές επιστήμες) 11,44, στο 3ο (υγείας) 11,56 και στο 4ο επ. πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) 9,81. Το υπουργείο όρισε ότι το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2.

Βάσεις 2021: Η ανάλυση Στρατηγάκη

Σχεδόν το 90% των χαμηλόβαθμων τμημάτων όρισε το 0,8 ως συντελεστή. Με βάση αυτό και την επεξεργασία των δεδομένων των Πανελλαδικών του 2020 από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν ανά πεδίο τα ακόλουθα:

 • Στο 1ο πεδίο η χαμηλότερη βάση εισαγωγής θα διαμορφωνόταν στο 8,88, δηλαδή στις 8.880 μονάδες και άρα θα προέκυπτε μια άνοδος βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 1.930 μονάδες. Πέρυσι μεταξύ των τμημάτων ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ στις 6.950 μονάδες.
 • Στο 2ο πεδίο η βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,15, δηλαδή στις περίπου 9.150 μονάδες, με αποτέλεσμα να προκύπτει άνοδος των χαμηλότερων βάσεων που θα ξεκινούσε από τις 7.800 μονάδες. Πέρυσι η χαμηλότερη βάση του πεδίου ήταν 1.350 μονάδες στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης.
 • Στο 3ο πεδίο η χαμηλότερη βάση θα διαμορφωνόταν στο 9,25 (άρα περίπου 9.250 μονάδες), αυξημένη κατά 1.275 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.
 • Οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου θα είχαν τη χαμηλότερη βάση –στο 7,85 και τις 7.850 μονάδες–, αυξημένη κατά περίπου 3.900 μονάδες από τη χαμηλότερη βάση του πεδίου για το 2020.

Μεταξύ των τμημάτων που περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση βάσεων εάν εφαρμοστεί η ΕΒΕ. Συγκεκριμένα, πέρυσι το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου είχε βάση 625 μονάδες. Εάν υπήρχε ΕΒΕ, η βάση του θα ήταν στις 9.150 μονάδες, αυξημένη κατά 8.525 μονάδες!

Βάσεις 2021: Με αρνητικό τεστ στις εξετάσεις

Ενα επιπλέον άγχος θα πρέπει να ξεπεράσουν φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι γονείς τους: αυτό του test για τον κορωνοϊό.

Οπως αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, οι υποψήφιοι και όσοι συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Ειδικότερα:

 • Οι υποψήφιοι και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) θα γίνει την Πέμπτη 10/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Πέμπτη 10/6 έως και Κυριακή 13/6. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 18/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Παρασκευή 18 μέχρι Δευτέρα 21/6. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19/6 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19/6 μέχρι την Τρίτη 22/6. Τα δύο πρώτα δωρεάν τεστ θα διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία έως και το Σάββατο 5/6.
 • Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.
 • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τις εξετάσεις.
 • Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test.
 • Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους, και θα ισχύουν τα μέτρα πρόληψης (φυσικός αερισμός αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικού, σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Βάσεις 2021: Ελάχιστη βάση εισαγωγής και ειδικά μαθήματα

Οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα θα συνυπολογίζονται για να προκύπτει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) στα σχετικά τμήματα ΑΕΙ για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα. Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στα σχολεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτει ότι για να υπολογιστεί η ΕΒΕ σε ένα τμήμα όπως τα ΤΕΦΑΑ, που εντάσσεται και στα 4 πεδία, πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα:

 • Να υπολογισθεί ο μέσος όρος των βαθμών των 4 μαθημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου και ο μέσος όρος των βαθμών των πρακτικών δοκιμασιών των υποψηφίων επίσης του ίδιου πεδίου ξεχωριστά.
 • Να υπολογισθεί ο μέσος όρος των 5 βαθμών.
 • Να γίνουν οι αντίστοιχοι υπολογισμοί και για τα υπόλοιπα τρία πεδία.
 • Να συγκριθούν οι βαθμοί των τεσσάρων πεδίων και να επιλεγεί ο μικρότερος, που θα αποτελεί τον μέσο όρο του τμήματος.
 • Να υπολογισθεί ο μέσος όρος των πρακτικών δοκιμασιών όλων των υποψηφίων, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, που θα αποτελεί τον μέσο όρο των πρακτικών δοκιμασιών.
 • Να πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος που προέκυψε στο 4ο βήμα με τον συντελεστή για την ΕΒΕ που επέλεξε το κάθε τμήμα.
 • Να πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος που προέκυψε στο 5ο βήμα με τον συντελεστή για την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος που όρισε κάθε τμήμα.

Να σημειωθεί ότι το εύρος του συντελεστή που μπορεί να επιλέξει ένα τμήμα ΑΕΙ για την ΕΒΕ που προκύπτει από τα τέσσερα μαθήματα γενικής παιδείας είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Ωστόσο, το εύρος του συντελεστή για την ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα είναι μεταξύ 0,7 και 1,1.

Για να προκύψουν αυτοί οι βαθμοί πρέπει να είναι γνωστές οι επιδόσεις των υποψηφίων σε κάθε μάθημα κάθε επιστημονικού πεδίου, συνολικά 16 βαθμοί, καθώς και οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πρακτικές δοκιμασίες τόσο συνολικά όσο και ανά πεδίο. Χρειάζονται δηλαδή άλλοι 5 βαθμοί, συνολικά 21 βαθμοί.

«Στο τελευταίο στάδιο πρέπει να υπολογίσουμε τον μέσο όρο του υποψηφίου στα 5 μαθήματα και τον βαθμό των πρακτικών δοκιμασιών και να τα συγκρίνουμε με τους βαθμούς που προέκυψαν στο 6ο και στο 7ο βήμα. Αν ο υποψήφιος ξεπερνά και τους δύο βαθμούς των βημάτων 6 και 7, τότε μπορεί να δηλώσει το τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο του. Η εισαγωγή του ή όχι θα εξαρτηθεί από το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει. Για τον υπολογισμό των μορίων χρησιμοποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας που έχουν οριστεί για κάθε πεδίο», παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης, εκτιμώντας ότι «το σύστημα για τον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα με ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκο».