Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές – Το πρόγραμμα, το μηχανογραφικό και οι βάσεις

Πανελλήνιες 2021: Έναν οδηγό επιβίωσης παρουσιάζει ο Ιάσονας Μαρκάκης, Διευθυντής των φροντιστηρίων Μεθοδικό για τις Πανελλήνιες 2021, τη βάση εισαγωγής, τις βαθμολογίες αλλά και το μηχανογραφικό 2021.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκάκης σημειώνει:

«Η σχολική χρονιά 2020–2021 χαρακτηρίζεται, αδιαμφισβήτητα, ως η πιο ιδιαίτερη χρονιά συγκριτικά με άλλες, στη διάρκεια του θεσμού των Πανελλαδικών.

 1. Βαθμολογίες & Συντελεστές Βαρύτητας Μαθημάτων
 2. Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής / Μείωση Πραγματικού Αριθμού Εισακτέων και Αλλαγές στον Ακαδημαϊκό Χάρτη
 3. Μείωση Εξεταστέας Ύλης λόγω Πανδημίας & Τηλεκπαίδευση
 4. Μηχανογραφικό είναι κάποιοι από τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει σε πολλούς υποψηφίους και τις οικογένειες τους σύγχυση για το τι ισχύει, ακόμα και τώρα, ένα μήνα σχεδόν πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προσπαθήσουμε -συνοπτικά- να εξηγήσουμε όλα τα παραπάνω λύνοντας τυχόν απορίες των υποψηφίων και παρουσιάζοντας τα φετινά δεδομένα των Πανελλαδικών.

Πανελλήνιες 2021: Βαθμολογίες

Κάθε υποψήφιος και με βάση την επίδοσή του συλλέγει ένα σύνολο μορίων με τα οποία διεκδικεί την εισαγωγή του στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη φετινή σχολική χρονιά επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας, όπως ίσχυαν παλαιότερα.

Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό των μορίων:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων πολλαπλασιάζεται επί δύο (2). Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Για τον υπολογισμό μορίων ακολουθήστε το παρακάτω link:

https://www.methodiko-frontistirio.gr/moria

ή κατεβάστε την εφαρμογή Υπολογισμού μορίων από το Play Store (για Android κινητά):

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Methodiko.MethodikoMoria2020

Πανελλήνιες 2021: Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην εφαρμογή του νέου μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να αποφευχθεί η εισαγωγή σε Πανεπιστημιακά Τμήματα υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πρακτικά, ένας υποψήφιος για να μπορεί να εισαχθεί σε κάποια σχολή/τμήμα θα πρέπει να έχει συλλέξει μόρια μεγαλύτερα του 80% (κατ’ ελάχιστον) του μέσου όρου επίδοσης όλων των μαθητών στο συγκεκριμένο πεδίο.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών θα προκύψει ο μέσος όρος επίδοσης όλων των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο. Αυτός ο βαθμός, πολλαπλασιαζόμενος με έναν συντελεστή στο εύρος [0.8 , 1.2] ο οποίος καθορίστηκε ήδη από κάθε σχολή/τμήμα θα αποτελεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής γι’ αυτή τη σχολή/τμήμα και θα είναι ο πήχης τον οποίον θα πρέπει να έχει ξεπεράσει ο υποψήφιος αν θέλει να έχει πιθανότητες για την εισαγωγή του στη συγκεκριμένη σχολή/τμήμα.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο φετινός μέσος όρος επίδοσης των μαθητών τους 1ου Επιστημονικού Πεδίου κυμανθεί στα 11.000 μόρια ένας υποψήφιος για να έχει πιθανότητες να εισαχθεί σε κάποια σχολή/τμήμα του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου θα πρέπει να συλλέξει τουλάχιστον 8.800 μόρια.

Συνεπώς, η συγχώνευση ορισμένων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η μικρή μείωση του συνολικού αριθμού προσφερόμενων θέσεων αλλά κυρίως η εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης για κάθε τμήμα, αναμένεται να οδηγήσουν αρκετούς υποψήφιους εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22.

Η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να κάνουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης για 6 περίπου μήνες. Ως εκ τούτου, πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς βρήκε τους μαθητές μακριά από τις σχολικές και φροντιστηριακές αίθουσες. Το Υπουργείο υποχρεώθηκε σε περικοπή της Εξεταστέας Ύλης των Πανελλαδικών. Πολλοί υποψήφιοι θεωρούν ότι λόγω της φετινής δύσκολης για όλους χρονιάς σε συνδυασμό με την περικοπή της ύλης τα θέματα των Εξετάσεων θα είναι πιο «βατά». Η λογική αυτή, όμως, εμπεριέχει σοβαρό κίνδυνο καθώς ακόμα και σε περιορισμένη ύλη οι Πανελλαδικές μπορεί να είναι πολύ απαιτητικές.

Πανελλήνιες 2021: Μηχανογραφικό

Για φέτος δεν θα ισχύσει ο περιορισμένος αριθμός επιλογών κατά τη δήλωση προτιμήσεων των υποψηφίων στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούν να δηλώσουν όσες σχολές/τμήματα θέλουν. Φέτος, βέβαια, δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλουν και δεύτερο Μηχανογραφικό, για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ.

Οι Εξετάσεις πλησιάζουν και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές παρά τις αλλαγές και τις δυσκολίες είναι δεδομένο ότι θα πετύχουν την εισαγωγή τους στις Σχολές που επιθυμούν! Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, αλλά ήταν δύσκολες για όλους. Και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια διαγωνιστική διαδικασία, όσοι κατάφεραν να δουλέψουν συστηματικά είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν!

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις

Νέα δεδομένα και ανατροπές φέρνει στις φετινές Πανελλήνιες η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται πιο σύνθετος καθώς οι επιλογές περιορίζονται και η φετινή ζήτηση των παραδοσιακά χαμηλόβαθμων τμημάτων θα καθορίσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την επιβίωσή τους.

Οι συντελεστές που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια για κάθε τμήμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ και κυμαίνονται μεταξύ 0,8 και 1,2.

Ομως ο καταλυτικός παράγοντας που θα κλειδώσει το νέο ακαδημαϊκό όριο που θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προκύψει από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες του Ιουνίου.

Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων θα καθορίσει αν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κλειδώσει στα 7.000, 9.000 ή 10.000 μόρια για κάθε τμήμα.

Κάτω από το τελικό όριο κανένας υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στο τμήμα που επιθυμεί και με τη σειρά τους αρκετά τμήματα θα μείνουν με περιορισμένους ή ακόμα και -σε ένα ακραίο σενάριο- χωρίς καθόλου πρωτοετείς.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σε συνεργασία με την εταιρία Labora αναλύει τα νέα δεδομένα βάσει των περσινών βάσεων, που λόγω και των ιδιόμορφων καταστάσεων που προκάλεσε η πανδημία, ήταν μία χρονιά με πολύ χαμηλές επιδόσεις, κατά την οποία ξεχώρισε ένα μικρό ποσοστό αριστούχων αλλά οι περισσότεροι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Από τις εκτιμήσεις (οι οποίες έγιναν με βάση τον συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα και πανεπιστήμιο, τις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών τελευταίων ετών και τις περσινές βάσεις εισαγωγής) προκύπτει ότι «κάτω από τη βάση» βρίσκονται πολλά τμήματα ακόμα και κεντρικών ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα οι ξένες φιλολογίες (με εξαίρεση την Αγγλική Φιλολογία) σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, αλλά και τμήματα με σπουδές παραδοσιακές και με δυνατότητες στην αγορά εργασίας (μαθηματικοί, μηχανικοί), τα οποία όμως έχουν χαμηλές βάσεις είτε λόγω «κορεσμού» (καθώς υπάρχει πληθώρα τμημάτων με ίδιο αντικείμενο σπουδών) είτε λόγω απομακρυσμένης έδρας, που δυσκολεύει αρκετά ελληνικά νοικοκυριά να συντηρήσουν ένα ακόμα σπίτι.

1o επιστημονικό πεδίο  – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο με μεγάλο ανταγωνισμό καθώς ο αριθμός των υποψηφίων είναι υψηλότερος από τις διαθέσιμες θέσεις. Πέρσι, σε μία ιδιαίτερη χρονιά, που σημειώθηκαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, σε αυτό το πεδίο υπήρξε σειρά σχολών και τμημάτων που είδαν τις βάσεις να κατρακυλούν.

Τα ξενόγλωσσα τμήματα (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) σε κεντρικά πανεπιστήμια κατά καιρούς παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις βάσεις, όμως διαχρονικά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση το τμήμα Αγγλικής που απαιτεί υψηλές επιδόσεις.

Εκπληξη αποτέλεσαν την περσινή χρονιά οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές με αντικείμενο την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Το 2020 είχαμε ιστορικά χαμηλά στα τμήματα Ιστορίας Κέρκυρας (7.475), Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου (7.800), Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής (7.725), βάσεις που δεν αντιστοιχούν στις εκτιμήσεις για το πού θα «κλειδώσει» φέτος η ΕΒΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με έρευνα που είχε παρουσιάσει στις 19 Μαρτίου ο «Ε.Τ.» για την πορεία των βαθμολογιών σε βάθος τριετίας, η ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) κυμαίνεται από τις επιδόσεις των μαθητών κατά τα έτη 2018-2020 από 8.890 μέχρι 9.523 μόρια.

Οι παραπάνω σχολές δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν στον «κόφτη» που βάζει το υπουργείο Παιδείας, όμως όλα θα κριθούν από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Λόγω του νέου περιορισμού, ενδέχεται οι υποψήφιοι να επιλέξουν με διαφορετικά κριτήρια φέτος, ώστε να μη βρεθούν εκτός πανεπιστημίων, ανεβάζοντας τη βάση εισαγωγής σε κάποιες σχολές που πέρσι κατρακύλησαν.

1ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.100-11.904 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 8.890-9.523 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Ιστορία-Αρχαιολογία (Παν. Πατρών)  7.800 200  8.890-9.523
Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία (ΕΚΠΑ) 7.100 138 8.890-9.523
Θεολογίας (ΕΚΠΑ) 7.400 239 8.890-9.523
Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 7.325 260 8.890-9.523
Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Παν. Αιγαίου) 7.100 153 8.890-9.523

 

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, που μέχρι πέρσι κατέγραφε σχεδόν 100% απορροφητικότητα των υποψηφίων σε πανεπιστήμια, καθώς η ζήτηση ήταν σχεδόν αντίστοιχη με την προσφορά θέσεων.

Το 30% των υποψηφίων πέρσι είχε επιδόσεις κάτω των 9.000 μορίων και πληθώρα τμημάτων κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ορισμένες εκ των οποίων έπεσαν κάτω από το κατώφλι των 1.000 μορίων.

Ακόμα και τμήματα παραδοσιακών επιστημών που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις στις επιλογές των υποψηφίων, πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές «πτήσεις».

Χαρακτηριστικά, τμήματα Γεωλογίας, Γεωπονικών, Μαθηματικών αλλά και Μηχανικών σε περιφερειακά ιδρύματα κινήθηκαν στα 1.300-9.000 μόρια, με την εκτιμώμενη ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) να κινείται (σύμφωνα με τις βαθμολογίες των προηγούμενων τριών ετών) από 9.120 έως 9.466 μόρια.

Για παράδειγμα, στα τμήματα Μαθηματικών καταγράφηκαν πολύ χαμηλές βάσεις, όπως σε αυτά των Καστοριάς (5.675), Λαμίας (7.200) και Σάμου (3.125), τα οποία αποτέλεσαν την περσινή χρονιά το κύριο επίκεντρο στις συζητήσεις για τις εκπλήξεις των βάσεων, παρότι εκπροσωπούν μια επιστήμη που αποτελεί τη βάση πολλών επιστημών και οι απόφοιτοι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλους κλάδους (Οικονομικά, Πληροφορική, Ανάλυση Δεδομένων) εκτός από τον καθηγητικό κλάδο.

Αντίστοιχα, οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων Χανίων (2.650) και Κοζάνης (1.350), οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος Αγρινίου (3.475), Θεσσαλονίκης (7.400), Ξάνθης (6.750) και Χανίων (7.325) και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών Ηρακλείου (7.425) δεν έχουν υποστεί αλλαγές που να δικαιολογούν τη χαμηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις χαμηλές «πτήσεις».

2ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.400-11.832 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 9.120-9.466 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών(Παν. Κρήτης)  8.975 164 10.260-10.648
Μηχανολόγων Μηχανικών (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) 8.800 129 9.120-9.466
Πολιτικών Μηχανικών (Παν. Πελοποννήσου) 8.575 145 9.120-9.466
Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ) 7.975 100 10.260-10.648
Μηχανολόγων Περιβάλλοντος (Διεθνές Παν. Ελλάδας) 7.400 124 9.120-9.466

 

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας

Πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό επιστημονικό πεδίο, καθώς οι σχολές Ιατρικής αλλά και οι σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση και κρατούν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Πέρσι σημειώθηκε μικρή πτώση που βέβαια σε δεν ήταν του μεγέθους που παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Οι δημοφιλείς -αμιγώς- σχολές και τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε φέτος, ακόμα και με την προσθήκη της ΕΒΕ, καθώς παραδοσιακά διατηρούν πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής.

Τα προηγούμενα χρόνια όσοι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν πετύχαιναν υψηλές επιδόσεις, κατευθύνονταν προς τα κοινά τμήματα που υπήρχαν με το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπως Γεωπονικά, Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολα τα παραπάνω, ιδίως στα περιφερειακά ιδρύματα, καταγράφουν πολύ χαμηλές βάσεις. Χαμηλότερες από την εκτιμώμενη ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) για το συγκεκριμένο πεδίο, που κυμαίνεται από 9.300 έως 10.100 μόρια. Επιπλέον, ακόμα και τμήματα με σταθερά ευοίωνες προοπτικές, όπως τα Τεχνολογίας Τροφίμων (τα περιφερειακά και όχι αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), υπέστησαν μεγάλη μείωση μορίων, η οποία με την ΕΒΕ διαφαίνεται να εξαλείφεται και να μην υπάρχει και τη φετινή χρονιά η ευκαιρία σε μαθητές με χαμηλές επιδόσεις να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη ζήτηση.

3ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.630-12.634 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 9.300-10.107 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Νοσηλευτικής (Παν. Ιωαννίνων)  8.900 200 9.300-10.107
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Παν. Πατρών) 8.100 280 9.536-10.359
Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) 7.975 120 9.300-10.107
Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας (Παν. Θεσσαλίας) 7.650 170 9.300-10.107
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 7.050 200 9.300-10.107

 

4ο επιστημονικό πεδίο – Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο στο οποίο καταγράφονται οι πιο χαμηλές επιδόσεις υποψηφίων.

Ειδικότερα, ενώ στα υπόλοιπα η εκτιμώμενη ΕΒΕ δεν πέφτει κάτω από τα 8.890 μόρια (και αφορά το πρώτο επιστημονικό πεδίο), στο 4ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) κυμαίνεται από 7.800 έως 8.030 μόρια.

Κάτω από αυτή τη βάση αποκλείεται κάθε υποψήφιος για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πεδίο αυτό είναι παραδοσιακά το πεδίο με τις μεγάλες αποκλίσεις στις επιδόσεις των μαθητών. Οι ίδιες αποκλίσεις στις βάσεις παρατηρούνται και σε τμήματα με τον ίδιο τίτλο. Αναλυτικά:

Τα τμήματα Τουρισμού αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον Πειραιά να βρίσκεται στα 15.055 μόρια ενώ το τμήμα Τουρισμού Κέρκυρας στα 7.160 και αυτό οφείλεται στο ειδικό μάθημα (ξένη γλώσσα), για την οποία πλέον φέτος δεν θα απαιτείται η βάση του 10, καθώς προβλέπεται και γι’ αυτήν ΕΒΕ.

Ανάλογη περίπτωση αποτελούν τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με το ΟΠΑ να απαιτεί 17.900 για να εισαχθεί κάποιος, ενώ τα υπόλοιπα να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα (Καβάλα-4.750, Κοζάνη-4.425), γεγονός που εξηγείται από τον νεοσύστατο χαρακτήρα των τμημάτων, που ιδρύθηκαν πρόσφατα.

Το ίδιο ισχύει και με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά, Χίος) και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής (Καβάλα, Κοζάνη, Πρέβεζα) που προήλθαν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, όπως και με τα τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα, Σπάρτη). Στις παραπάνω περιπτώσεις τα τμήματα που προϋπήρχαν ως πανεπιστήμια διατηρούν υψηλότερα μόρια. Και διπλάσια. Χαρακτηριστική περίπτωση το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ (14.275) και το αντίστοιχο της Χίου (5.600).

4ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 9.8100-10.045 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 7.850-8.036 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Πληροφορική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)  7.825 250 7.850-8.036
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Διεθνές Παν. Ελλάδας) 7.700 280 7.850-8.036
Τουρισμού (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 7.160 130 7.850-8.036
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Ιωαννίνων) 6.950 265 7.850-8.036
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Διεθνές Παν. Ελλάδας) 5.800 350 7.850-8.036