Πανελλήνιες 2021: Τι αλλάζει στον υπολογισμό των μορίων – Τα μυστικά και οι «καραμπόλες»

Πανελλήνιες 2021: Σε ένα νέο τοπίο εξετάσεων βαθμολόγησης και συμπλήρωσης μηχανογραφικού θα μπουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Οι αλλαγές που θεσπίστηκαν τους προηγούμενους μήνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι με τις δύο σημαντικότερες αλλαγές για όσους συμμετέχουν στις Πανελλήνιες να είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (EBE) και το παράλληλο μηχανογραφικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες που όμως συνδέονται μεταξύ τους καθώς η EBE έχει στόχο να λειτουργήσει ως «κόφτης» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ το παράλληλο μηχανογραφικό σκοπεύει να αποτελέσει μία δεύτερη ευκαιρία, για όσους βρέθηκαν εκτός ελληνικών αμφιθεάτρων.

Οπως κάθε σύστημα, έχει τις καραμπόλες και τα μυστικά του.

Oι φετινές βάσεις εισαγωγής δυσκολεύουν τους εκτιμητές και αναλυτές, ιδίως όσον αφορά στα τμήματα μεσαίας ή χαμηλής κλίμακας.

Οι αλλαγές έρχονται σε μία δύσκολη ψυχολογικά χρονιά για τους υποψηφίους, που βρέθηκαν για δεύτερο έτος στη σειρά σε πολύμηνη καραντίνα, χάνοντας σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές

– Ενα ελάχιστο όριο για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα εισάγεται από τη φετινή χρονιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Κάθε τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ένα ποσοστό του μέσου όρου (Μ.Ο.) των μέσων επιδόσεων (Μ.Ε.) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) ανά επιστημονικό πεδίο.

Ο μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ο εξής:

[ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το υπουργείο με απόφασή του όρισε ότι το εύρος των συντελεστών κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,20, εύρος μεταξύ του οποίου το κάθε τμήμα επέλεξε τον συντελεστή που επιθυμούσε. Για παράδειγμα:

 • Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
  ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 10,8.
 • Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
  ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 9,9.

-Επιστρέφουν, μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

 • 1ο Επιστημονικό́ Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες: α) Αρχαία Ελληνικά́ Προσανατολισμού́ με συντελεστή 1,3. β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
 • 2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
 • 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής: α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή με συντελεστή 0,7.
 • 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας είχαν καταργηθεί πέρσι, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές ισοβαθμίες.

-Με τον πήχη δυσκολίας να ανεβαίνει φέτος και τους μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις να βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέσπισε τη συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού το οποίο θα το συμπληρώσουν οι υποψήφιοι σχεδόν παράλληλα με αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και θα αφορά την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Κριτήριο θα αποτελεί ο βαθμός απολυτηρίου και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα ΙΕΚ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

-Με μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται από φέτος οι υποψήφιοι για τους βαθμούς τους και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι πέρσι, η διαδικασία γινόταν είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών τους για τις Πανελλήνιες είτε από τις καταστάσεις που ήταν αναρτημένες έξω από το Λύκειο στο οποίο εξετάστηκαν.

Πλέον, εξατομικευμένα θα λαμβάνουν ένα μέιλ με τις απαραίτητες πληροφορίες στην πρώτη φάση ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεών τους στις εξετάσεις, εντός του Ιουλίου, σε δεύτερη, για την επιτυχία τους στη σχολή ή στο τμήμα που πέρασαν.

Πανελλήνιες 2021: Τα «μυστικά» και οι καραμπόλες στις φετινές εξετάσεις

 • Η επιλογή των συντελεστών βαρύτητας φώτισε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των πανεπιστημίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους «εκμεταλλεύτηκαν» τον ρόλο που τους πρόσφερε το υπουργείο Παιδείας στην επιλογή των εισακτέων.
 • Η ΕΒΕ, όπως και αν διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, θα επηρεάσει, ακόμα και σε επίπεδο βιωσιμότητας, τα χαμηλόβαθμα τμήματα. Οσα τα προηγούμενα χρόνια είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής της κλίμακας 4.000-5.000 μορίων, κινδυνεύουν την επόμενη χρονιά να βρεθούν με ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές.
 • Αντίθετα, ο αριθμός εισακτέων, ο οποίος δέχθηκε φέτος πολλές προσθαφαιρέσεις, θα ανεβάσει τον πήχη για τους μαθητές με υψηλούς βαθμούς, που διεκδικούν περιζήτητες σχολές. Αρκετά τμήματα όπως η Νομική ΕΚΠΑ, τα Παιδαγωγικά ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Παν. Θεσσαλίας, τα Οικονομικά σε ΟΠΑ και Παν. Πειραιά δέχθηκαν «ψαλίδι» εισακτέων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή άνοδο βάσεων. Αντίθετα, μέρος των εισακτέων του «κέντρου» μετακινείται στα περιφερειακά ιδρύματα (σ.σ.: με τον «κόφτη» της ΕΒΕ να περιορίζει το τελικό νούμερο πρωτοετών), ενώ ευκαιρία φέτος για τους υποψήφιους είναι οι στρατιωτικές σχολές με 516 επιπλέον εισακτέους.
 • Μία ακόμα ευκαιρία για τους μαθητές με μεσαίους και χαμηλούς βαθμούς είναι η επιλογή στο μηχανογραφικό τμημάτων από την Κοινή Ομάδα που είναι ανοιχτή από όλα τα επιστημονικά πεδία. Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, Μουσικά Τμήματα, από όποιο επιστημονικό πεδίο κι αν τα διεκδικήσεις, θα έχουν τη χαμηλότερη ΕΒΕ. Μπορεί στο 3ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ να εκτιμάται στα 9.200 μόρια, όμως αν διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος τα Παιδαγωγικά, η ΕΒΕ διαμορφώνεται βάσει του 4ου Επιστημονικού πεδίου, που καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις και πέφτει στα 7.800 μόρια.
 • Η φετινή επιλογή σχολών και τμημάτων στο μηχανογραφικό θα καθορίσει τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. Οποια τμήματα κερδίσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα κρατηθούν πάνω από το όριο της ΕΒΕ, όμως όσα δεν πετύχουν την εισαγωγή ικανού αριθμού πρωτοετών τίθενται στο μικροσκόπιο και βρίσκονται υπό αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους.

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις

Νέα δεδομένα και ανατροπές φέρνει στις φετινές Πανελλήνιες η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου γίνεται πιο σύνθετος καθώς οι επιλογές περιορίζονται και η φετινή ζήτηση των παραδοσιακά χαμηλόβαθμων τμημάτων θα καθορίσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την επιβίωσή τους.

Οι συντελεστές που έχουν ορίσει τα πανεπιστήμια για κάθε τμήμα είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ και κυμαίνονται μεταξύ 0,8 και 1,2.

Ομως ο καταλυτικός παράγοντας που θα κλειδώσει το νέο ακαδημαϊκό όριο που θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα προκύψει από τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες του Ιουνίου.

Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων θα καθορίσει αν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κλειδώσει στα 7.000, 9.000 ή 10.000 μόρια για κάθε τμήμα.

Κάτω από το τελικό όριο κανένας υποψήφιος δεν θα εισαχθεί στο τμήμα που επιθυμεί και με τη σειρά τους αρκετά τμήματα θα μείνουν με περιορισμένους ή ακόμα και -σε ένα ακραίο σενάριο- χωρίς καθόλου πρωτοετείς.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σε συνεργασία με την εταιρία Labora αναλύει τα νέα δεδομένα βάσει των περσινών βάσεων, που λόγω και των ιδιόμορφων καταστάσεων που προκάλεσε η πανδημία, ήταν μία χρονιά με πολύ χαμηλές επιδόσεις, κατά την οποία ξεχώρισε ένα μικρό ποσοστό αριστούχων αλλά οι περισσότεροι κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Από τις εκτιμήσεις (οι οποίες έγιναν με βάση τον συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα και πανεπιστήμιο, τις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών τελευταίων ετών και τις περσινές βάσεις εισαγωγής) προκύπτει ότι «κάτω από τη βάση» βρίσκονται πολλά τμήματα ακόμα και κεντρικών ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα οι ξένες φιλολογίες (με εξαίρεση την Αγγλική Φιλολογία) σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, αλλά και τμήματα με σπουδές παραδοσιακές και με δυνατότητες στην αγορά εργασίας (μαθηματικοί, μηχανικοί), τα οποία όμως έχουν χαμηλές βάσεις είτε λόγω «κορεσμού» (καθώς υπάρχει πληθώρα τμημάτων με ίδιο αντικείμενο σπουδών) είτε λόγω απομακρυσμένης έδρας, που δυσκολεύει αρκετά ελληνικά νοικοκυριά να συντηρήσουν ένα ακόμα σπίτι.

1o επιστημονικό πεδίο  – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Πρόκειται για ένα επιστημονικό πεδίο με μεγάλο ανταγωνισμό καθώς ο αριθμός των υποψηφίων είναι υψηλότερος από τις διαθέσιμες θέσεις. Πέρσι, σε μία ιδιαίτερη χρονιά, που σημειώθηκαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, σε αυτό το πεδίο υπήρξε σειρά σχολών και τμημάτων που είδαν τις βάσεις να κατρακυλούν.

Τα ξενόγλωσσα τμήματα (Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής) σε κεντρικά πανεπιστήμια κατά καιρούς παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις βάσεις, όμως διαχρονικά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση το τμήμα Αγγλικής που απαιτεί υψηλές επιδόσεις.

Εκπληξη αποτέλεσαν την περσινή χρονιά οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές με αντικείμενο την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Το 2020 είχαμε ιστορικά χαμηλά στα τμήματα Ιστορίας Κέρκυρας (7.475), Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου (7.800), Ιστορίας και Εθνολογίας Κομοτηνής (7.725), βάσεις που δεν αντιστοιχούν στις εκτιμήσεις για το πού θα «κλειδώσει» φέτος η ΕΒΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με έρευνα που είχε παρουσιάσει στις 19 Μαρτίου ο «Ε.Τ.» για την πορεία των βαθμολογιών σε βάθος τριετίας, η ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) κυμαίνεται από τις επιδόσεις των μαθητών κατά τα έτη 2018-2020 από 8.890 μέχρι 9.523 μόρια.

Οι παραπάνω σχολές δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν στον «κόφτη» που βάζει το υπουργείο Παιδείας, όμως όλα θα κριθούν από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.

Λόγω του νέου περιορισμού, ενδέχεται οι υποψήφιοι να επιλέξουν με διαφορετικά κριτήρια φέτος, ώστε να μη βρεθούν εκτός πανεπιστημίων, ανεβάζοντας τη βάση εισαγωγής σε κάποιες σχολές που πέρσι κατρακύλησαν.

1ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.100-11.904 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 8.890-9.523 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Ιστορία-Αρχαιολογία (Παν. Πατρών)  7.800 200  8.890-9.523
Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία (ΕΚΠΑ) 7.100 138 8.890-9.523
Θεολογίας (ΕΚΠΑ) 7.400 239 8.890-9.523
Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 7.325 260 8.890-9.523
Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Παν. Αιγαίου) 7.100 153 8.890-9.523

 

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, που μέχρι πέρσι κατέγραφε σχεδόν 100% απορροφητικότητα των υποψηφίων σε πανεπιστήμια, καθώς η ζήτηση ήταν σχεδόν αντίστοιχη με την προσφορά θέσεων.

Το 30% των υποψηφίων πέρσι είχε επιδόσεις κάτω των 9.000 μορίων και πληθώρα τμημάτων κινήθηκαν σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής, ορισμένες εκ των οποίων έπεσαν κάτω από το κατώφλι των 1.000 μορίων.

Ακόμα και τμήματα παραδοσιακών επιστημών που τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε υψηλότερες θέσεις στις επιλογές των υποψηφίων, πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές «πτήσεις».

Χαρακτηριστικά, τμήματα Γεωλογίας, Γεωπονικών, Μαθηματικών αλλά και Μηχανικών σε περιφερειακά ιδρύματα κινήθηκαν στα 1.300-9.000 μόρια, με την εκτιμώμενη ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) να κινείται (σύμφωνα με τις βαθμολογίες των προηγούμενων τριών ετών) από 9.120 έως 9.466 μόρια.

Για παράδειγμα, στα τμήματα Μαθηματικών καταγράφηκαν πολύ χαμηλές βάσεις, όπως σε αυτά των Καστοριάς (5.675), Λαμίας (7.200) και Σάμου (3.125), τα οποία αποτέλεσαν την περσινή χρονιά το κύριο επίκεντρο στις συζητήσεις για τις εκπλήξεις των βάσεων, παρότι εκπροσωπούν μια επιστήμη που αποτελεί τη βάση πολλών επιστημών και οι απόφοιτοι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλους κλάδους (Οικονομικά, Πληροφορική, Ανάλυση Δεδομένων) εκτός από τον καθηγητικό κλάδο.

Αντίστοιχα, οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων Χανίων (2.650) και Κοζάνης (1.350), οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος Αγρινίου (3.475), Θεσσαλονίκης (7.400), Ξάνθης (6.750) και Χανίων (7.325) και οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών Ηρακλείου (7.425) δεν έχουν υποστεί αλλαγές που να δικαιολογούν τη χαμηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις χαμηλές «πτήσεις».

2ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.400-11.832 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 9.120-9.466 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών(Παν. Κρήτης)  8.975 164 10.260-10.648
Μηχανολόγων Μηχανικών (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) 8.800 129 9.120-9.466
Πολιτικών Μηχανικών (Παν. Πελοποννήσου) 8.575 145 9.120-9.466
Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΕΚΠΑ) 7.975 100 10.260-10.648
Μηχανολόγων Περιβάλλοντος (Διεθνές Παν. Ελλάδας) 7.400 124 9.120-9.466

 

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστημών Υγείας

Πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό επιστημονικό πεδίο, καθώς οι σχολές Ιατρικής αλλά και οι σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα έχουν μεγάλη ζήτηση και κρατούν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά. Πέρσι σημειώθηκε μικρή πτώση που βέβαια σε δεν ήταν του μεγέθους που παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Οι δημοφιλείς -αμιγώς- σχολές και τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν φαίνεται να επηρεάζονται ούτε φέτος, ακόμα και με την προσθήκη της ΕΒΕ, καθώς παραδοσιακά διατηρούν πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής.

Τα προηγούμενα χρόνια όσοι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου δεν πετύχαιναν υψηλές επιδόσεις, κατευθύνονταν προς τα κοινά τμήματα που υπήρχαν με το 2ο επιστημονικό πεδίο, όπως Γεωπονικά, Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ολα τα παραπάνω, ιδίως στα περιφερειακά ιδρύματα, καταγράφουν πολύ χαμηλές βάσεις. Χαμηλότερες από την εκτιμώμενη ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) για το συγκεκριμένο πεδίο, που κυμαίνεται από 9.300 έως 10.100 μόρια. Επιπλέον, ακόμα και τμήματα με σταθερά ευοίωνες προοπτικές, όπως τα Τεχνολογίας Τροφίμων (τα περιφερειακά και όχι αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), υπέστησαν μεγάλη μείωση μορίων, η οποία με την ΕΒΕ διαφαίνεται να εξαλείφεται και να μην υπάρχει και τη φετινή χρονιά η ευκαιρία σε μαθητές με χαμηλές επιδόσεις να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη ζήτηση.

3ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 11.630-12.634 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 9.300-10.107 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Νοσηλευτικής (Παν. Ιωαννίνων)  8.900 200 9.300-10.107
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Παν. Πατρών) 8.100 280 9.536-10.359
Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) 7.975 120 9.300-10.107
Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας (Παν. Θεσσαλίας) 7.650 170 9.300-10.107
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) 7.050 200 9.300-10.107

 

4ο επιστημονικό πεδίο – Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο στο οποίο καταγράφονται οι πιο χαμηλές επιδόσεις υποψηφίων.

Ειδικότερα, ενώ στα υπόλοιπα η εκτιμώμενη ΕΒΕ δεν πέφτει κάτω από τα 8.890 μόρια (και αφορά το πρώτο επιστημονικό πεδίο), στο 4ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ (βάσει του χαμηλότερου συντελεστή) κυμαίνεται από 7.800 έως 8.030 μόρια.

Κάτω από αυτή τη βάση αποκλείεται κάθε υποψήφιος για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πεδίο αυτό είναι παραδοσιακά το πεδίο με τις μεγάλες αποκλίσεις στις επιδόσεις των μαθητών. Οι ίδιες αποκλίσεις στις βάσεις παρατηρούνται και σε τμήματα με τον ίδιο τίτλο. Αναλυτικά:

Τα τμήματα Τουρισμού αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τον Πειραιά να βρίσκεται στα 15.055 μόρια ενώ το τμήμα Τουρισμού Κέρκυρας στα 7.160 και αυτό οφείλεται στο ειδικό μάθημα (ξένη γλώσσα), για την οποία πλέον φέτος δεν θα απαιτείται η βάση του 10, καθώς προβλέπεται και γι’ αυτήν ΕΒΕ.

Ανάλογη περίπτωση αποτελούν τα τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με το ΟΠΑ να απαιτεί 17.900 για να εισαχθεί κάποιος, ενώ τα υπόλοιπα να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα (Καβάλα-4.750, Κοζάνη-4.425), γεγονός που εξηγείται από τον νεοσύστατο χαρακτήρα των τμημάτων, που ιδρύθηκαν πρόσφατα.

Το ίδιο ισχύει και με τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά, Χίος) και Λογιστικής Χρηματοοικονομικής (Καβάλα, Κοζάνη, Πρέβεζα) που προήλθαν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, όπως και με τα τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων (Λάρισα, Σπάρτη). Στις παραπάνω περιπτώσεις τα τμήματα που προϋπήρχαν ως πανεπιστήμια διατηρούν υψηλότερα μόρια. Και διπλάσια. Χαρακτηριστική περίπτωση το Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ (14.275) και το αντίστοιχο της Χίου (5.600).

4ο επιστημονικό πεδίο

 • Μέσος όρος βαθμολογίας (2018-2020): 9.8100-10.045 μόρια
 • Εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής βάσει βαθμολογιών (2018-2020): 7.850-8.036 μόρια
Τμήμα/Σχολή Βάση Εισαγωγής 2020 Αριθμός εισακτέων 2021 Εκτιμώμενη ΕΒΕ 2021
Πληροφορική (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)  7.825 250 7.850-8.036
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (Διεθνές Παν. Ελλάδας) 7.700 280 7.850-8.036
Τουρισμού (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) 7.160 130 7.850-8.036
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Παν. Ιωαννίνων) 6.950 265 7.850-8.036
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Διεθνές Παν. Ελλάδας) 5.800 350 7.850-8.036