Ώρα για επίδομα ρεύματος το 2024 – Πόσα λεφτά θα πάρετε

Επίδομα ρεύματος: Έρχονται νεότερα για την πολυπόθητη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μετά την αίτηση στο gov.gr. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Και αν το έχετε ξεχάσει, οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος στους λογαριασμούς έγιναν, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει οι πληρωμές. Αυτές υπολογίζονται να γίνουν μετά το τέλος Μαρτίου του 2024.

Πιο αναλυτικά, η νέα πληρωμή αφορά όσους είχαν κάνει την αίτησή τους στο gov.gr μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχουν έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κάποιοι, μάλιστα, είχαν και δίλημμα: Να επιλέξουν ρεύμα ή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Με τον φόβο να χρειαστεί να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς στο ρεύμα λόγω χειμώνα και ακριβής ενέργειας, κάποιοι γύρισαν την πλάτη στο επίδομα θέρμανσης και επέλεξαν την ηλεκτρική ενέργεια. Δεν φαίνεται όμως να έκαναν τη σωστή επιλογή, γιατί ούτε βαρύ χειμώνα είχαμε, αλλά και οι τιμές του ρεύματος έχουν πέσει πολύ χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πληρωμή θα πρέπει να αναμένεται όχι με μετρητά και πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά με έκπτωση απευθείας στον λογαριασμό ρεύματος. Θα γίνει στους λογαριασμούς Απριλίου, αφού αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024.

Επίδομα ρεύματος 2024: Τα ποσά ανά δικαιούχο

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα για το ρεύμα λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, η οποία κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου (1.1.2024 έως 31.3.2024). Το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Οι αιτούντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.).

Επίσης, δεν έγινε αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο ΑΦΜ.

Επίδομα ρεύματος 2024: Δικαιούχοι και κριτήρια

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα είναι αυτοί η οποίοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά για να ζεσταθούν, δηλαδή, κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Επίσης δεν θα πρέπει να έχουν λάβει κάποιο άλλο επίδομα θέρμανσης για κάποιο άλλο καύσιμο (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο πέλετ, ξύλα κ.α.).

Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:

  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

  • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τιμολόγια Μαρτίου

Βουτιά έως και 42 % σε σχέση με τον Ιανουάριο έκαναν τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια οι καταναλωτές που δεν άλλαξαν προμηθευτή στο διάστημα αυτό, για την κατανάλωση του Μαρτίου θα πληρώσουν από 18 έως 42 % χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα «πράσινα» τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος με τα νέα τιμολόγια

Αρχικά όσοι έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο ρεύματος δεν έχουν την ρήτρα αποχώρησης ή κάποιο πέναλτι αν σπάσουν το συμβόλαιο. Όσοι έχουν μπλε τιμολόγιο ή κάποιο κλειστό συμβόλαιο πρέπει να διαβάσουν αναλυτικά τι ισχύει με τα πέναλτι και την ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, καθώς οι χρεώσεις αυτές πάνε αναλογικά με το συμβόλαιο.

Πρώτα από όλα πρέπει να συγκρίνετε τιμές και να διαβάσετε και τα «ψιλά γράμματα» της κάθε εταιρίας. Ποια έχει το φθηνότερο πάγιο, και ποια είναι η χρέωση μετά το όριο των 500 κιλοβατώρων.

H Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναρτά κάθε μήνα αναλυτικά τις χρεώσεις των παρόχων.

Αφού λοιπόν βρείτε τον πάροχο ρεύματος που είναι στα δικά σας μέτρα, και επιλέξετε την εταιρεία που θέλετε να πάτε, πρέπει να «μαζέψετε» κάποια έγγραφα.

Για να υπογράψετε νέα σύμβαση με άλλο πάροχο ρεύματος θα χρειαστείτε:

  • Aντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας παραμονής/άδειας διαμονής
  • Επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ
  • Τελευταίος λογαριασμός ρεύματος από τον προηγούμενο Προμηθευτή και αποδεικτικό της πληρωμής ή της ρύθμισής του
  • Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία)

Αν θέλετε η νέα σύμβαση να γίνει από άλλο πρόσωπο θα χρειαστείτε:

  • Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή μέσω gov.gr
  • Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής του εξουσιοδοτούμενου

Για το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου αν η νέα σύμβαση παραμείνει στο ίδιο όνομα με αυτό που υπάρχει καταχωρημένο στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτό έχει δηλωθεί από τον τωρινό σας Προμηθευτή τότε, σύμφωνα με τα ισχύοντα από τη ΡΑΕ, δεν απαιτείται ο έλεγχος Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

Τέλος τονίζεται ότι η αλλαγή προμηθευτή γίνεται χωρίς καμία χρέωση. Αυτό που θα πρέπει να πληρώσετε είναι η εγγύηση που ζητάει ο κάθε πάροχος, η οποία έχει άλλη χρέωση ανά εταιρία.