«Κόβεται» το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Πότε θα δοθεί τελευταία φορά

Επίδομα θέρμανσης: Ανακοινώθηκε το τέλος στις επιδοτήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Από πότε ισχύει και τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο xristika.gr.

Σημαντικές ειδήσεις έρχονται από το μέτωπο των καυσίμων και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αφού θα επηρεάσουν στο πολύ άμεσο μέλλον το επίδομα θέρμανσης που πληρώνεται κάθε χρόνο στα ελληνικά νοικοκυριά για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι για φέτος θα δοθεί κανονικά, αλλά η τελευταία φορά δεν αργεί, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα είναι σαφή και έχουν δρομολογήσει τις εξελίξεις, έτσι ώστε να οδηγήσουν στο τέλος των επιδοτήσεων.

Ειδικότερα, οι αλλαγές θα προκύψουν από το 2030 -δηλαδή σε έξι χρόνια- σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, καθώς η Ε.Ε. πρότεινε, ψήφισε και αποφάσισε ότι όλα τα νέα κτίρια στην Ένωση θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Δηλαδή, είναι μια πρώτη σημαντική αρχή για να εγκρίνουν οι χώρες μέλη της Ε.Ε., μέτρα για να εγκαταλειφθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση και την ψύξη.

Συγκεκριμένα για τις κατοικίες, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20‑22% μέχρι το 2035.

Τέλος στο επίδομα θέρμανσης – Τι αναφέρει η απόφαση της Ε.Ε.

Χθες Τρίτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους κανόνες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από κτίρια, που είχαν ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο.

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στοχεύει στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ έως το 2030. Παράλληλα επιχειρεί να καταστήσει τον τομέα κλιματικά ουδέτερο έως το 2050.

Στόχος είναι επίσης να ανακαινιστούν περισσότερα κτίρια με χαμηλή ενεργειακή απόδοση, καθώς και να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο ένα κτίριο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής του, συνυπολογίζοντας όλα τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, από την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή τους.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και να εξασφαλίσουν ότι έως το 2030 θα ανακαινιστεί το 16% και έως το 2033 το 26% των μη οικιστικών κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Μέχρι το 2030 όλες οι καινούριες κατοικίες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια, αλλά μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κτιρίου.

Καταργούνται οι λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από το 2025, παράλληλα, θα απαγορεύονται οι επιδοτήσεις για αυτόνομους λέβητες ορυκτών καυσίμων.

Θα μπορούν, ωστόσο, να συνεχίσουν να δίνονται οικονομικά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης με σημαντικό μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αυτά που συνδυάζουν λέβητα με ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή με αντλία θερμότητας.

Από τους νέους κανόνες θα μπορούν να εξαιρούνται αγροτικά κτίρια και κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν να εξαιρούνται κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, καθώς και εκκλησίες και χώροι λατρείας.

Επίδομα θέρμανσης 2024: Πότε πληρώνεται η επόμενη δόση

Οι τελευταίοι δικαιούχοι της δεύτερης δόσης της ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης πληρώθηκαν Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Η πληρωμή αφορούσε σε τιμολογογημένες αγορές με ημερομηνία έως 31/01/2024 και με την προϋπόθεση να έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως και την 15/02/2024.

Θα υπάρξει μία ακόμη πληρωμή, έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Σημειώνεται ότι το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους TAXISnet κωδικούς με τους οποίους υποβλήθηκε ή θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση.

Για όσους έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, θα λάβουν ως προκαταβολή στο ήμισυ του συνολικού καταβληθέντος επιδόματος.

Για ποια καύσιμα δίνεται επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται πως τα καύσιμα που καλύπτονται από το επίδομα θέρμανσης είναι:

  • Το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης,
  • το φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη),
  • το φυσικό αέριο,
  • το υγραέριο,
  • τα καυσόξυλα,
  • η βιομάζα (πέλετ) και η θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ευρωεκλογές 2024 – Η ημερομηνία στην Ελλάδα

Οι Ευρωεκλογές 2024 διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη από τις 6 μέχρι 9 Ιουνίου. Στην Ελλάδα πηγαίνουμε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί εντός της σχετικής διορίας προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τονίζεται ότι στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του διαδικτύου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα ή να κάνετε χρήση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου.