Νυχτερινό ρεύμα ΔΕΗ: Ποιες ώρες καταργήθηκαν για νέους καταναλωτές – Τι ισχύει

Νυχτερινό ρεύμα: Με εκπτώσεις και επιδοτήσεις θα τη βγάλουν οι καταναλωτές τον φετινό χειμώνα. Όλες οι αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος στο xristika.gr.

Νέες ώρες ισχύουν για το νυχτερινό ρεύμα από 1η Νοεμβρίου 2023 και για έξι μήνες, μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Η αλλαγή στο ωράριο γίνεται καθιερωμένα κάθε χρόνο, με τον χειμώνα να γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζόμενους, ειδικά του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ λοιπόν το χειμερινό ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα είναι το εξής:

  • 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
  • 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον Προμηθευτή τους.

Για τους πελάτες που εφαρμόζεται οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο νυχτερινό) συνεχούς ωραρίου, ισχύει το υφιστάμενο ωράριο 23:00 έως 07:00.

Σημειώνεται πως πλέον, για νέους καταναλωτές ρεύματος, δεν ισχύει το συνεχές ωράριο όλο τον χρόνο. Ισχύει μόνο σε όσους το έχουν ήδη.

Σημειώνεται, επίσης, πως όσοι έχουν το συνεχές ωράριο και το αλλάξουν για να λάβουν το τμηματικό, δεν θα μπορούν να επανέλθουν στο συνεχές.

Νυχτερινό ρεύμα ΔΕΗ: Ελέγξτε με 3 τρόπους αν έχετε σπίτι σας

  • Εάν είναι μια πληροφορία που δεν έχετε, ή εάν έχετε πάει σε καινούριο σπίτι, είτε ως αγοραστής, είτε ως ενοικιαστής, μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα από τον λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνετε. Εάν, π.χ., ο πάροχός σας είναι η ΔΕΗ, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, αναφέρεται: Στην πίσω σελίδα του εκκαθαριστικού σας επίσης, θα υπάρχει η «πάγια χρέωση νύχτας».
  • Ένας άλλος τρόπος, είναι να δείτε τον πίνακα εγκατάστασης, όπου ενδεχομένως να υπάρχει ενδεικτικό λαμπάκι. Αν το βράδυ αυτό το λαμπάκι ανάβει, τότε έχετε νυχτερινό ρεύμα.
  • Ο τρίτος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πάροχό σας για να τσεκάρετε εάν έχετε την υπηρεσία.

Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος από το 2024

Στο τέλος του 2023 λήγουν τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα που ισχύουν από πέρσι το καλοκαίρι, και οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με ένα θολό τοπίο για το πώς θα πρέπει να κινηθούν στο εξής. Ήδη, το αρμόδιο υπουργείο έχει αποφασίσει να χαράξει έναν νέο τρόπο επιδοτήσεων, οι οποίες ακόμα παραμένουν στο «σκοτάδι».

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι πως από 1/1/2024, οι πάροχοι θα έχουν ένα νέο μοντέλο κοστολόγησης, το οποίο ο καταναλωτής θα κληθεί να το αποφασίσει από τώρα, και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο.

Οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι τα 3 νέα «χρωματιστά» τιμολόγια: Τα «πράσινα», τα «μπλε», τα «πορτοκαλί».

Θα υπάρχει και ένα τέταρτο, που θα έχει κοινή φόρμουλα για όλους τους παρόχους και θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους.

Η τιμή αυτού του νέου τιμολογίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων στους καταναλωτές (ex ante) για κάθε μήνα τιμολόγησης και θα γίνεται διόρθωση στην τιμή του επόμενου μήνα, ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής. Ουσιαστικά, αυτό το τιμολόγιο δεν θα είναι σταθερό, καθώς πρόκειται για μια παραλλαγή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων που θα ισχύσουν από τις αρχές του έτους είναι οι εξής:

  • Τα «μπλε»: Προϊόντα σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμολόγησης καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
  • Τα «πράσινα»: Κυμαινόμενα, όπου η τιμή προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς και ανακοινώνεται είτε πριν από την εφαρμογή της (για παράδειγμα, η τιμή για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης (στο ίδιο παράδειγμα, η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται τον Μάρτιο). Θα διατίθενται επίσης και προϊόντα μεικτής τιμολόγησης (σταθερής και κυμαινόμενης), η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την 1η του μήνα εφαρμογής τους είτε την 1η ημέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής τους.
  • Τα «πορτοκαλί»: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.

Επίδομα ρεύματος: Πού κάνετε αίτηση – Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε

Η πλατφόρμα θα ανοίξει το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου. Θα πρέπει να μπαίνετε στην πλατφόρμα myθέρμανση, θα επιλέγετε ως επιλέξιμο καύσιμο το ηλεκτρικό ρεύμα και θα υποβάλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:

  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)
  • Το ονοματεπώνυμό σας
  • Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του
  • Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
  • Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • Τη ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Επίδομα ρεύματος: Τα εισοδηματικά κριτήρια

  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.

Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.