Νυχτερινό ρεύμα 2023: Οι νέες ώρες στο χειμερινό – Πότε αλλάζουν

Νυχτερινό ρεύμα: Το χειμερινό ωράριο 2023 αλλάζει σε λίγο καιρό και φέρνει νέες ώρες που μπορείτε να εξοικονομείτε ηλεκτρικό ρεύμα.

Για λίγο καιρό ακόμα ισχύει το θερινό ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα, και στη συνέχεια θα περάσουμε ξανά στο χειμερινό με ώρες που δεν «βολεύουν» τόσο όσο το καλοκαίρι.

Πιο αναλυτικά, το θερινό ωράριο ξεκίνησε την 1η Μαΐου και ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023, οπότε και θα αλλάξει πάλι.

Υπενθυμίζεται ότι στο χειμερινό ωράριο ισχύουν οι εξής ώρες:

 • 15:00-17:00 και 02:00-08:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών
 • 15:30-17:30 και 02:00-08:00 για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών

Πώς κάνετε αίτηση για νυχτερινό ρεύμα το 2023

Ο καταναλωτής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να προχωρήσει στη διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε 2 χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη)».

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι «τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου.

Η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:

 • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ (ΕΔΩ)
 • Τηλεφωνικά στο 800 400 4000. Σημειώνεται ότι υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης (νυχτερινό ρεύμα)

Πώς θα τσεκάρετε αν έχετε νυχτερινό ρεύμα σπίτι σας

Υπάρχουν τρεις τρόποι:

 • Μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα από τον λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνετε. Εάν, π.χ., ο πάροχός σας είναι η ΔΕΗ, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, γράφει: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο. Στην πίσω σελίδα του εκκαθαριστικού σας επίσης, θα υπάρχει η «πάγια χρέωση νύχτας».
 • Ένας άλλος τρόπος, είναι να δείτε τον πίνακα εγκατάστασης, όπου ενδεχομένως να υπάρχει ενδεικτικό λαμπάκι. Αν το βράδυ αυτό το λαμπάκι ανάβει, τότε έχετε νυχτερινό ρεύμα.
 • Ο τρίτος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πάροχό σας για να τσεκάρετε εάν έχετε την υπηρεσία.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τελικές τιμές Σεπτεμβρίου ανά πάροχο

Ήπια αυξημένες είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, αν και η τελική χρέωση που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές θα εξαρτηθεί από το ύψος της κρατικής επιδότησης Σεπτεμβρίου, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Την αρχή έκανε όπως κάθε μήνα η ΔΕΗ, η οποία διατήρησε σταθερά τα τιμολόγιά της, στα 15,5 λεπτά του ευρώ, για τις πρώτες κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, την ώρα που στην πλειονότητα τους οι πάροχοι προχώρησαν σε αυξήσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ανέβασαν τις τιμές της κιλοβατώρας μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, οι χρεώσεις του Αυγούστου ήταν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα μία «ψύχραιμη» αντίδραση από πλευράς καταναλωτών.

Σημειώνεται πως η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 13,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν ήταν 12,8 λεπτά ανά kWh.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές επιβαρύνσεις των οικιακών καταναλωτών θα οριστικοποιηθούν μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, σχετικά με το αν θα υπάρξει επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού του επόμενου μήνα και σε ποιο ύψος θα κινείται αυτή.

Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων:

 • ΔΕΗ: Χρέωση 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh
 • Volterra: Χρέωση 13,98 λεπτά τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.
 • Ήρων: Χρέωση 11,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1125 ευρώ/kWh) στο πρόγραμμα SIMPLY GENEROUS HOME, με ενσωματωμένη την έκπτωση 10%.
 • Volton: Χρέωση 0,0945 ευρώ ανά κιλοβατώρα (9,45 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control.
 • Protergia: Χρέωση 9,46 λεπτά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ κατά 6% στο πρόγραμμα Value Plus.
 • Watt+Volt: Χρέωση 18,28 λεπτά στο πρόγραμμα Reward, ενώ διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.
 • Elpedison: Χρέωση 15,77 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα Συνέπεια Day, συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης.
 • NRG: Χρέωση 15,99 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα OnTime.
 • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Χρέωση 12,4 λεπτά ανά KWh στο πρόγραμμα Μaxi Free+.
 • Zenith: Χρέωση 18,4 λεπτά ανά kWhστο βασικό της πρόγραμμα Power Home Basic.

Η επιδότηση ρεύματος Σεπτεμβρίου 2023

Τον Σεπτέμβριο 2023, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται στα 15€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, τον Σεπτέμβριο, ξεπερνά, συνολικά, τα 21,4 εκατ. ευρώ

Τα ποσά των ενισχύσεων αφαιρούνται από τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να αποφύγετε τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Οι επιδοτήσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να σβήσουν τη φωτιά των μεγάλων αυξήσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι.

Έτσι, οι καταναλωτές βάσει του νόμου έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αλλαγή του προγράμματος τους και να επιλέξουν κάποιο από τα νέα προϊόντα ή ακόμα, ακόμα και να μεταπηδήσουν σε άλλο πάροχο, οποίος έχει ανταγωνιστικά προϊόντα σε σχέση με εκείνον από τον οποίο ηλεκτροδοτούνται σήμερα.

Οι πάροχοι με τα νέα προϊόντα που ανακοίνωσαν όπως και με τη χορήγηση κλιμακωτών εκπτώσεων επιχειρούν να αποσπάσουν πελάτες από ανταγωνιστές τους. Η συγκεκριμένη εμπορική τακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό καθώς ο συγκεκριμένος μήνας σηματοδοτεί παραδοσιακά την εκκίνηση της νέας οικονομικής περιόδου. Τα νοικοκυριά επίσης λαμβάνουν αποφάσεις ως προς τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς ενόψει του χειμώνα.

Συνεπώς, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ψαλιδίσουν τις αυξήσεις αναζητώντας ακόμη και στον πάροχο τους, τα νέα προϊόντα ρεύματος ή τυχον κλιμακωτές εκπτώσεις σε προγράμματα άλλων προμηθευτών.