Μετακίνηση εκτός νομού: Tο έγγραφο που θα σας γλυτώσει από το πρόστιμο

Μετακίνηση εκτός νομού: Λίγοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός νομού ενόψει του Πάσχα, ωστόσο θα πρέπει να έχουν μαζί τους το «μαγικό» έγγραφο που θα τους επιτρέψει να περάσουν από τους ελέγχους αλλά και να μη δεχτούν πρόστιμο!

Ποιο είναι αυτό;

Η βεβαίωση κατοικίας Ε1!

Για να την εκτυπώσετε θα πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

  • Μπαίνετε στο www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis
  • Είσοδος στην εφαρμογή με κωδικούς Taxis
  • Επιλέγετε εκτύπωση βεβαίωσης κατοικίας ειδικής χρήσης
  • Τα στοιχεία σας βγαίνουν αυτόματα από το σύστημα.

Κάποιος που έχει δηλώσει «Κατοικία» στην Καρδίτσα και «Κύρια Κατοικία» στην Αθήνα, δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός νομού Αττικής με το παραπάνω έντυπο, παρά μόνο να επιστρέψει στον τόπο κύριας κατοικίας του.

Αν η «Κύρια Κατοικία» του είναι στην Καρδίτσα και η εργασία του στην Αθήνα θα μπορέσει να μετακινηθεί μιας και προβλέπεται.

Επίσης δεν επιτρέπεται η επιστροφή μετά την αναχώρηση για τον τόπο κατοικίας και έτσι όσοι αποφασίσουν να μετακινηθούν θα πρέπει να έχουν στο νου τους οτι θα μείνουν στον προορισμό τους μέχρι και τις 15 Μάϊου που θα ανοίξουν και επίσημα οι μετακινήσεις.

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε αναλυτικά -κατά την ενημέρωση της Παρασκευής- τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα με την επίδειξη των δικαιολογητικών κατά περίπτωση:

  • Aπό και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν. Για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται πως στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος μετακίνησης, ενώ ο συνολικός χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.
  • Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της σχετικής βεβαίωσης κίνησης ή SMS με κωδικό 5 και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ επίσης ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε σταματάνε τα SMS στο 13033

Το ένα σενάριο είναι η 3η Μαΐου, δηλαδή η κατάργηση του μηνύματος να συνοδευτεί με το άνοιγμα της εστίασης.

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησαν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε πως από τις 3 Μαΐου θα πηγαίνουμε στα μαγαζιά χωρίς την αποστολή SMS.

Ωστόσο, ανέφερε στη συνέχεια, ότι δεν έχει τεθεί θέμα sms για την εστίαση και είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες, αλλά ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή sms για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί, ενώ ανάλογη ήταν και η προσέγγιση του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Την ίδια στιγμή, η κυβερνητικός εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του 13033 με το άνοιγμα της εστίασης, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σημειώνοντας ότι «έχουμε παραδείγματα από το πώς λειτούργησε η εστίαση με ασφάλεια και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή. Είναι ακόμη πρόωρο αυτό που ρωτάτε. Πρώτα θα εξειδικευτούν όλα τα μέτρα για το Πάσχα και στη συνέχεια την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η δραστηριότητα».

Εναλλακτικό σενάριο είναι η κατάργηση των SMS να «μετατοπιστεί» για τις 15 Μαΐου, οπότε θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Όπως είχαν αναφέρει και στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα εκλείψει και η ανάγκη να στέλνουμε SMS.

Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, θα πάρουμε μια μεγάλη «ανάσα» καθώς πρόκειται για μία πρώτη επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα κυκλοφορούμε στην πόλη το Πάσχα

Το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» έδωσε τη θέση του στο «Πάσχα στην πόλη» με ψήσιμο στα μπαλκόνια – όπως πάνω κάτω έγινε και πέρσι- καθώς κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, ενδέχεται να επιβαρύνει τους κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες.

Το βαρύ ιικό φορτίο που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, οι προειδοποιήσεις ειδικών, ότι γίνοται βήματα πίσω και ενδεχομένως να επανακάμψει η πανδημία, δείχνουν Πάσχα στην πόλη, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια, για άλλη μια χρονιά.

Ανάσταση λοιπόν και Πάσχα θα γιορτάσουμε, εντός των τειχών, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια με μέχρι δύο οικογένειες στο τραπέζι.

Ο κωδικός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε με ασφάλεια προκειμένου να γιορτάσουμε το Πάσχα τηρώντας τα μέτρα είναι το 6 στο 13033, ο κωδικός δηλαδή που χρησιμοποιούμε για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο μας.

Πόσα άτομα σε ΙΧ και ταξί
Υπάρχει ανώτατο όριο ατόμων στα τρία άτομα, εκτός αν αφορά οικογένεια.

Κάτι που σημαίνει πως ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού.
Συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα, ενώ οι εξαιρέσεις που ισχύουν ακόμα αφορούν και τη μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, όπως έχει γίνει γνωστό:

  • η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ
  • το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο μένουν ως έχουν και στη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακα.
  • Για να πραγματοποιηθούν είναι απαραίτητη η χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για σωματική άσκηση σε υπαίθριο χώρο.
  • Προβλέπεται η χρήση οχήματος με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 3 άτομα ή μια οικογένεια.
  • Πόσα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι
  • Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά.