Μετακίνηση εκτός νομού: Τέλος τα «παραθυράκια» – Αυτές είναι οι νέες εξαιρέσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Και τυπικά τέλος σε κάθε ελπίδα μετακίνησης εκτός νομού μπήκε ενόψει του Πάσχα με τη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε. Διαβάστε στο xristika.gr τι θα ισχύσει πλέον.

Από το πρωί της Παρασκευής (23/04) υπάρχουν αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι από τις αστυνομικές δυνάμεις στους αυτοκινητοδρόμους, παράλληλα με την επιβολή αυστηρών προστίμων σε περίπτωση βεβαίωσης παραβάσεων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση εξέδωσε νέα ΚΥΑ που προβλέπει τι θα ισχύει. Συγκεκριμένα:

η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.

Όπως αναφέρεται: «Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

Εκτός των ορίων της Περιφέρειας.

Από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Από τα μέτρα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν τις ακόλουθες μετακινήσεις:

Aπό και προς την εργασία.

Για λόγους υγείας, μόνο για μετακίνηση σε δημόσια δομή υγεία με πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή ο μετακινούμενος έχει την υποχρέωση να έχει μαζί του και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης, και: ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ μάλιστα ο συνολικός χρόνος μετακίνησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σε κάθε μετακίνηση που επιτρέπεται θα πρέπει να:

Περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο.

Τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.

Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων, πλην αυτών προς τη μόνιμη κατοικία, θα είναι 48 ώρες.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Σημειώνεται πως οι έλεγχοι της αστυνομίας εντείνονται από σήμερα, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας.

Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό».

Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα.

Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια» σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Μετακίνηση εκτός νομού: Οριστικό! Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγει

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κορονοπάρτι σε πλατείες και πάρκα και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση.

Όπως αναμενόταν, επιβεβαιώνεται η άρνηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ σαν «έκπληξη» μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαϊου – νωρίτερα του αναμενόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή ειδικών κατέληξε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση:

  • Πάσχα χωρίς έξοδο,
  • Πασχαλινό τραπέζι σε εσωτερικό χώρο, μέχρι 9 άτομα
  • Πασχαλινό τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, μέχρι 12 άτομα
  • Επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 9μμ στις 10μμ,
  • Άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαϊου και
  • Άνοιγμα της εστίασης σε υπαίθριους χώρους στις 3 Μαϊου.

Όσο για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανοίξουν οριστικά στις 15 Μαΐου. 

Η γενικευμένη χαλάρωση των τελευταίων εβδομάδων που εξασθενεί σοβαρά τα μέτρα κατά του κορωναϊού, το εξαιρετικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική φαίνεται πως ήταν τα δεδομένα που “σφράγισαν” την αρνητική απόφαση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Καθώς αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι συνεδριάζουν από το πρωί, οι δηλώσεις ειδικών αλλά, κυρίως, η σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, έβαλαν τέλος στην προοπτική ενός Πάσχα “εκτός των πυλών”.

Η Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής.

Με δεδομένη την κόπωση αλλά και τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αφότου η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί τα μέτρα για τον εορτασμό του Πάσχα.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη υπογραμμίζοντας πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Όπως είπε ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.