Μετακίνηση εκτός νομού: Οριστικό! Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγει

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κορονοπάρτι σε πλατείες και πάρκα και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, πότε θα πάμε στα χωριά μας και πότε θα μπορέσουμε να πάμε ξανά για καφέ και ποτό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η επιτροπή των ειδικών του υπ. Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης και κατέληξε στις αποφάσεις της σχετικά με τις μετακινήσεις, το Πάσχα, το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα σχολεία και την εστίαση.

Όπως αναμενόταν, επιβεβαιώνεται η άρνηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ σαν «έκπληξη» μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαϊου – νωρίτερα του αναμενόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή ειδικών κατέληξε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση:

  • Πάσχα χωρίς έξοδο,
  • Πασχαλινό τραπέζι σε εσωτερικό χώρο, μέχρι 9 άτομα
  • Πασχαλινό τραπέζι σε εξωτερικό χώρο, μέχρι 12 άτομα
  • Επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα από τις 9μμ στις 10μμ,
  • Άνοιγμα Δημοτικών και Γυμνασίων στις 10 Μαϊου και
  • Άνοιγμα της εστίασης σε υπαίθριους χώρους στις 3 Μαϊου.

Όσο για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανοίξουν οριστικά στις 15 Μαΐου. 

Η γενικευμένη χαλάρωση των τελευταίων εβδομάδων που εξασθενεί σοβαρά τα μέτρα κατά του κορωναϊού, το εξαιρετικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική φαίνεται πως ήταν τα δεδομένα που “σφράγισαν” την αρνητική απόφαση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Καθώς αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι συνεδριάζουν από το πρωί, οι δηλώσεις ειδικών αλλά, κυρίως, η σημερινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, έβαλαν τέλος στην προοπτική ενός Πάσχα “εκτός των πυλών”.

Η Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής.

Με δεδομένη την κόπωση αλλά και τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αφότου η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί τα μέτρα για τον εορτασμό του Πάσχα.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη υπογραμμίζοντας πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Όπως είπε ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις. Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι.

Μετακίνηση εκτός νομού: Το άνοιγμα μετά το Πάσχα

Η επιτροπή δίνει πράσινο φως για επανεκκίνηση της εστίασης -εστιατόρια και καφέ – αμέσως μετά το Πάσχα, την Τρίτη 4 Μαΐου, με τραπεζάκια αποκλειστικά έξω και φυσικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επιτροπή ανάβει επίσης το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου στα θρανία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
Πληροφορίες από την εν εξελίξει συνεδρίαση της επιτροπής θέλουν ακόμα τους εμπειρογνώμονες να εισηγούνται την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών κατά μία ώρα, ήτοι έως τις 22:00, για τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Το Πάσχα θα είναι σαν το περσινό ίσως λίγο πιο χαλαρό. Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται αλλά αλλάζουν τα ωράρια όσον αφορά έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν οι πιστοί.

Για την Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που είναι σήμερα. Από την Δευτέρα του Πάσχα εισηγούνται να αρχίσει στις 11.

Για την Κυριακή του Πάσχα και το εορταστικό τραπέζι η επιτροπή εισηγείται να είναι έως 9 άτομα από 2 οικογένειες σε κλειστούς χώρους και έως 12 άτομα αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο.

Στις εισηγήσεις της επιτροπής υπάρχουν δυο σημεία τα οποία δεν ταυτίζονται με αυτά που ζητεί η εκκλησία. Το ένα είναι ότι η εκκλησία ζητεί ένα άτομο ανά 20 τ.μ. ενώ η επιτροπή εισηγείται 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και επίσης δεν αποφασίστηκε όπως είχε ζητηθεί ειδικά το Μεγάλο Σάββατο να αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23:00 προκειμένου όσοι πιστοί θέλουν να μείνουν έως το τέλος της λειτουργίας της Ανάστασης που έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.

Όλες οι λειτουργίες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18:30. Όπως δήλωσε νωρίτερα στο newsit.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας:

«Αποφασίσαμε από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη να ξεκινούν όλες οι λειτουργίες στις 18:30 ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που αρχίζει στις 21:00.

Την Μεγάλη Πέμπτη θα κάνουμε νωρίτερα την ακολουθία στις 5:30, είναι μία μεγάλη ακολουθία τεσσάρων ωρών και γι’ αυτό μπορούμε να βρισκόμαστε στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια».

«Την Μεγάλη Παρασκευή θα αρχίσουμε στις 18:00 και θα έχουμε την λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες. Ο στολισμός του Επιταφίου θα γίνει κανονικά γιατί θα έχουμε όλο το χρόνο μετά την αποκαθήλωση της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί και την ακολουθία να στολίσουμε τον Επιτάφιο».

«Ο κόσμος έχει μάθει να κάνει Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Πέρυσι έμεινε στα σπίτια του, ενώ φέτος μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε Ανάσταση με περιορισμένους όρους γιατί υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι αποφασίσαμε να γίνει στις 21:00 έτσι ώστε 22:30 να έχουν τελειώσει όλα».

Για το θέμα των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα και έξω από τους Ναούς είπε πως: «Εντός του ιερού ναού έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Θα είναι περισσότερα δηλαδή απ’ όσα είχαμε τα Χριστούγεννα. Απέξω θα υπάρχει ανά 2 μέτρα και ένας πιστός, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι όροι ασφαλείας που έχουν δώσει οι υγειονομικοί και φυσικά με μάσκες μέσα και έξω από την εκκλησία.

Αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης θα υπάρχουν και τα μεγάφωνα φυσικά για να μπορεί ο κόσμος να ακούει τις λειτουργίες και όσα συμβαίνουν στο ναό».