Τράπεζα Πειραιώς: Μπροστά σε ένα σκάνδαλο που θυμίζει κινηματογραφική ταινία είναι η Τράπεζα Πειραιώς καθώς απέλυσε στελέχη της μετά από κομπίνα με δάνεια!
Στην απομάκρυνση δύο στελεχών της διεύθυνσης Credit Λιανικής Τραπεζικής προχώρησε η Πειραιώς, καθώς από τον εσωτερικό έλεγχο προέκυψε… πρόβλημα σε χορηγήσεις δανείων, τα ποσά των οποίων ήταν κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Τα δύο στελέχη – στην κορυφή της ιεραρχία της της εν λόγω διεύθυνσης – φέρονται να έστησαν κομπίνα, ώστε να εξασφαλίσουν bonus για τους εαυτούς τους σε βάρος φυσικά, της τράπεζας.
Τράπεζα Πειραιώς: Διαμαρτυρίες δημάρχων για τα λουκέτα της!
Την ίδια ώρα, δεκάδες Δήμαρχοι σε όλη τη χώρα τα… έχουν με την Πειραιώς για τα συνεχόμενα λουκέτα που βάζει σε καταστήματά της με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων!
Επιστολή απέστειλε η ΚΕΔΕ στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για τα προβλήματα σε Δήμους λόγω της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία ζητά νομοθετική ρύθμιση για την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε Δήμου της χώρας,
Όπως σημειώνεται στην επιστολή μετά από έντονα παράπονα που διατυπώνουν πολλοί Δήμοι της Ελλάδας για την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, η ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε και προς τους κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα – Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και Γιώργο Χατζηνικολάου – Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και άλλων τραπεζών στο πρόσφατο παρελθόν με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οι αποφάσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Στην επιστολή τονίζεται ότι το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξασφαλίσει ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση εφόσον αυτό απαιτηθεί, την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε Δήμου της χώρας, ως η ελάχιστη συνεισφορά των τραπεζών, στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν εκατομμύρια επαγγελματίες, τοπικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας.
Τράπεζα Πειραιώς: Στα… κάγκελα και οι εργαζόμενοι!
Παράλληλα, το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, κατήγγειλε το μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων της Πειραιώς σε όλη την χώρα.
«Για τους τραπεζίτες κέρδη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», «Κλείνουν καταστήματα και μας εκβιάζουν, μόνο απολύσεις ξέρουν να μοιράζουν» και «Πάρτε πίσω τους εκβιασμούς», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν, ενώ το πανό του κλαδικού Συνδικάτου έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων, όχι στους εκβιασμούς και στις απολύσεις». Παράλληλα, μέλη του Κλαδικού Συνδικάτου πέταξαν τρικάκια με σύνθημα «Όχι στο κλείσιμο των καταστημάτων, όχι στους εκβιασμούς και στις απολύσεις».
Το κλαδικό Συνδικάτο κατήγγειλε την στάση της εργοδοσίας, που όχι μόνο δεν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κλαδικού σωματείου, αλλά τους «υποδέχτηκε» με κατεβασμένα ρολά και κλειστές πόρτες, καθώς και με παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο.
Όπως διαμηνύει το Κλαδικό Συνδικάτο, στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας θα απαντήσει με συνέχιση και κλιμάκωση τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των καταστημάτων, στους εκβιασμούς και τις απολύσεις σε βάρος των εργαζομένων της Τράπεζας.
Διακαής και διαχρονικός τους στόχος, αναφέρει το κλαδικό Σωματείο, «είναι να μειώσουν οι τράπεζες το λειτουργικό τους κόστος. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουμε τεράστια πείρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή τη μείωση την πληρώνουμε πάντα εμείς, με όποιο κόστος. Στο βωμό αυτής της μείωσης κόστους έγιναν απολύσεις, εθελούσιες και ευθέως πια, κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις».
Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει 64 καταστήματα σε όλη τη χώρα!
Και μόνο άδικο δεν έχουν Δήμαρχοι και εργαζόμενοι καθώς τα λουκέτα είναι δεκάδες!
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Πειραιώς ενημέρωσε ότι επίκειται μπαράζ λουκέτων καταστημάτων της, με τη συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας να εντατικοποιείται.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιο και Αύγουστο) πρόκειται να κλείσουν 64 καταστήματα της Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα.
Η λίστα των καταστημάτων της τράπεζας, στα οποία μπαίνει προσεχώς λουκέτο είναι η ακόλουθη:
Ροδολιβούς, Κόνιτσας, Άνω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Άργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου Αχέπα, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης Ευβοίας, Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανίωνας Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Άρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας.
Μετά και τα νέα λουκέτα το δίκτυο της Πειραιώς θα περιοριστεί σε 420 καταστήματα, από 484 που αριθμεί σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, με το προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν να βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε δυσμενή θέση και να εξωθούνται στην «οικειοθελή» αποχώρηση.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) Μανώλης Μπεμπένης δήλωσε στο sofokleousin.gr:
«Σήμερα ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα εν όψει της επικείμενης εθελουσίας Σε αυτούς που παίζουν με το ψωμί των συναδέλφων έχουμε να τους πούμε ότι δεν θα επιστέψουμε εκβιαστικά διλήμματα. Όσοι επιχειρούν τη δημιουργία τετελεσμένων θα μας βρούν δυναμικά απέναντι!»
Τράπεζα Πειραιώς: Έδινε 200.000 ευρώ στους υπαλλήλους για να αποχωρήσουν
Η ιστορία, ωστόσο ξεκινά μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όταν η διοίκηση της Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Θέτοντας ως πλαφόν τις 200.000 ευρώ και με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 500 εργαζόμενοι, ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι εργαζόμενοι, με τους άνω των 50 ετών να λαμβάνουν ως αποζημίωση έως και 60 μισθούς.
Πέραν της άμεσης αποχώρησης οι εργαζόμενοι είχαν και τη δυνατότητα της επιλογής διετούς ή τριετούς άδειας, λαμβάνοντας εφάπαξ το 50% του ποσού της αποζημίωσης και το 70% του μισθού τους στην πρώτη περίπτωση και μηνιαίο μικτό μισθό στο 50% των υφιστάμενων αποδοχών τους στην δεύτερη περίπτωση.
Υπενθυμίζεται πως σε συνάντηση που είχε στις αρχές του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΤΠ) ανέφερε πως «μεσομακροπρόθεσμα υπήρχε η υποχρέωση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τον SSM ο αναλογικός ισοσκελισμός του προσωπικού στα όρια του ανταγωνισμού».
Η τελευταία εθελούσια προέβλεπε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus, ύψους έως 180.000 ευρώ, ενώ μπόνους πέντε μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στην Intrum τεσσάρων μισθών ενέκρινε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για σχεδόν 1.200 άτομα.
Σημειώνεται, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.
Το 2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.
Ταυτόχρονα, πέρυσι συνεχίστηκε η δραματική συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών. Η Πειραιώς έβαλε λουκέτο σε 45 καταστήματα, η Εθνική σε 41 και συνολικά εκτιμάται ότι έκλεισαν τον περασμένο χρόνο άνω των 120.