Καταγγελία – σοκ για την Πειραιώς: Διαβάστε τι κάνει η τράπεζα

Τράπεζα Πειραιώς: Σε μια κίνηση που προκαλεί αλγεινή εντύπωση προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με καταγγελίες. Διαβάστε στο xristika.gr το σοκαριστικό περιστατικό που καταγγέλλεται…

Η καταγγελία για μετακίνηση εργαζομένων με αναπηρίες σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ώστε βρεθούν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα συμμετοχής στην εθελούσια ή να μείνουν χωρίς αντικείμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι σοκαριστική.

Τα περιστατικά φέρνει στο φως ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) προειδοποιώντας με αξιοποίηση κάθε πρόσφορου νομικού μέσου, προκειμένου «να σταματήσουν στην πράξη τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές».

Η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ είναι η ακόλουθη:

«Ο σχεδιασμός της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την επιθετική συρρίκνωση του Δικτύου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης εργαζόμενων, που στόχο έχουν την με κάθε τρόπο εξώθησή τους στην … «οικειοθελή» έξοδο.
Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο χωρίς κανένα απολύτως ηθικό φραγμό να συμπεριφέρονται με κυριολεκτικά χυδαίο τρόπο ακόμη και σε συναδέλφους ΑΜΕΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με 4 παιδιά, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80%, αποπειράθηκαν να τον μετακινήσουν σε κατάστημα που δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Άλλη περίπτωση συναδέλφισσας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, της ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της. Αντίστοιχη περίπτωση έχουμε με συνάδελφο που έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρία 55% και έχει προσληφθεί με το νόμο των ΑΜΕΑ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ενέργειες αυτές που καταργούν στην πράξη κάθε έννοια εταιρικής υπευθυνότητας, εκθέτουν την Τράπεζα και καταρρακώνουν το κύρος της, παράλληλα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά τους.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας θα απευθυνθεί:

  • στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς,
  • στις αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου οι συγκεκριμένες πρακτικές να ελεγχθούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο,
  • στους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος
  • αξιοποιώντας παράλληλα κάθε πρόσφορο νομικό μέσο, προκειμένου να σταματήσουμε στην πράξη τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές που όχι μόνο στρέφονται σε βάρος εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αλλά ευρύτερα σε βάρος συναδέλφων μας προκειμένου να υλοποιηθεί με κάθε μέσο ο βάρβαρος και αντεργατικός σχεδιασμός απομείωσης προσωπικού.

Καλούμε, τέλος, τους εμπνευστές και υποκινητές των πρακτικών αυτών να ζητήσουν άμεσα συγγνώμη από έναν – έναν τους συναδέλφους ξεχωριστά.

Η μηδενική ανοχή μας σε παρόμοιες πρακτικές, υπαγορεύεται από τα αισθήματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης από τα οποία δεν πρόκειται να παραιτηθούμε ούτε «οικειοθελώς» ούτε με κανέναν άλλον τρόπο. Τελεία και παύλα.

Τράπεζα Πειραιώς: Έδινε 200.000 ευρώ στους υπαλλήλους για να αποχωρήσουν

Η ιστορία, ωστόσο ξεκινά μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όταν η διοίκηση της Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Θέτοντας ως πλαφόν τις 200.000 ευρώ και με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 500 εργαζόμενοι, ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι εργαζόμενοι, με τους άνω των 50 ετών να λαμβάνουν ως αποζημίωση έως και 60 μισθούς.

Πέραν της άμεσης αποχώρησης οι εργαζόμενοι είχαν και τη δυνατότητα της επιλογής διετούς ή τριετούς άδειας, λαμβάνοντας εφάπαξ το 50% του ποσού της αποζημίωσης και το 70% του μισθού τους στην πρώτη περίπτωση και μηνιαίο μικτό μισθό στο 50% των υφιστάμενων αποδοχών τους στην δεύτερη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται πως σε συνάντηση που είχε στις αρχές του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΤΠ) ανέφερε πως «μεσομακροπρόθεσμα υπήρχε η υποχρέωση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τον SSM ο αναλογικός ισοσκελισμός του προσωπικού στα όρια του ανταγωνισμού».

Η τελευταία εθελούσια προέβλεπε μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus, ύψους έως 180.000 ευρώ, ενώ μπόνους πέντε μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στην Intrum τεσσάρων μισθών ενέκρινε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για σχεδόν 1.200 άτομα.

Σημειώνεται, ότι οι διοικήσεις των τραπεζών σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.

Το 2020 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.

Ταυτόχρονα, πέρυσι συνεχίστηκε η δραματική συρρίκνωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών. Η Πειραιώς έβαλε λουκέτο σε 45 καταστήματα, η Εθνική σε 41 και συνολικά εκτιμάται ότι έκλεισαν τον περασμένο χρόνο άνω των 120.

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί οι τράπεζες διώχνουν κόσμο

Υπάρχει όμως εξήγηση πίσω από το μπαράζ αυτό.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου στη προ μηνών συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους στόχους των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να θεωρούν υπεράριθμο το προσωπικό των τραπεζών.

Ειδικότερα ερωτηθείς από βουλευτή, μέλους της επιτροπής για την απασχόληση στον τραπεζικό χώρο ο Γ. Χαντζηνικολάου απάντησε ως εξής (πρακτικά): «Τι να σας πω; Είναι κοινό μυστικό ότι το τραπεζικό σύστημα απασχολεί πιο πολλά άτομα από ό,τι χρειάζεται. Και ξέρετε όλους τους περιορισμούς που έχουμε για να αποφύγουμε τις μη σωστές απολύσεις και κάθε φορά που φεύγει κόσμος φεύγει με εθελουσίες οι οποίες είναι «χρυσωμένες». Τι να σας πω τώρα, από κει και πέρα; Ο νοών νοείτω!»

Συνεπώς, ο πρόεδρος της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στη Βουλή, ότι ο περιορισμός των εργαζομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα σταματήσει, αφού οι εναπομείναντες 33.000 τραπεζοϋπάλληλοι-μετά την απομάκρυνση περί των 3.700 το 2020- θεωρούνται πολλοί.

Μάλιστα, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων στόχος είναι η απομάκρυνση άνω των 3.000 εργαζομένων εντός του 2021, προκειμένου ο συνολικός αριθμός να πέσει γύρω στους 30.000. Βασικό μέσο θα αποτελέσουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία ο Γ. Χαντζηνικολάου χαρακτήρισε «χρυσωμένα», παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει ότι στην τράπεζά του (Πειραιώς) υπήρξαν και 25 απολύσεις στα τέλη του 2019. Οι νέες εθελούσιες εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθούν ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κάνοντας λόγο στις αρχές του 2021 για υποχρέωση στο ΤΧΣ και τον SSM, το προσωπικό της τράπεζας να ισοσκελιστεί στα όρια του ανταγωνισμού.

Το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 τραπεζοϋπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.

Μετά τις απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων περιορίστηκε γύρω στις 33.000. Δηλαδή, έχουν μείνει οι μισοί από το 2009, που ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)!