Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσα θα πληρώσουμε τον Ιούλιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Η λογική των αριθμών οδηγεί στο ότι τα τιμολόγια του Ιουλίου θα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Ιουνίου. Πόσα θα πληρώσουμε τελικά; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αύριο το βράδυ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τα τιμολόγια λιανικής για τον μήνα Ιούλιο λαμβάνοντας υπόψη από τη μία την υποχώρηση της τιμής χονδρικής στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021 και από την άλλη τις «αναταραχές» που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.

Η λογική των αριθμών οδηγεί στο ότι τα τιμολόγια του Ιουλίου θα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Ιουνίου ενώ ο τελικός καταναλωτής θα πρέπει να περιμένει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης προκειμένου να μάθει αν θα υπάρξει μια έστω και μικρή κρατική επιδότηση για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα ή αν ουσιαστικά θα γίνουμε μάρτυρες του πρόωρου τέλους του μηχανισμού στήριξης ο οποίος έχει πάρει «παράταση ζωής» μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το φυσικό αέριο κατέγραψε πολύ μεγάλη άνοδο τις προηγούμενες ημέρες καθώς από το χαμηλό διετίας των 23-24 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτοξεύτηκε και πάνω από τα 45 ευρώ για να προσγειωθεί στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας στα 35 ευρώ.

Κάποια συγκυριακά γεγονότα στην Ολλανδία και στην Νορβηγία προκάλεσαν την άνοδο αλλά υπάρχουν και οι αντίρροπες δυνάμεις που συγκρατούν την τιμή χαμηλά με κυριότερη τα υψηλά για την εποχή αποθέματα που υπάρχουν διαθέσιμα στην Ευρώπη.

Η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε λίγο αυτές τις ημέρες. Έτσι, η μέση τιμή χονδρικής «έπιασε» και πάλι σε ημερήσια βάση τα 100 ευρώ όμως η διόρθωση μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμη και στα 60 ευρώ, συγκρατεί τη μέση τιμή του Ιουνίου -τουλάχιστον με τα δεδομένα του πρώτου 20ημέρου- στην περιοχή των 86 ευρώ που είναι και η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2021.

Είναι επίσης αρκετά χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή του Μαίου άρα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μια πτώση στις τιμές λιανικής του Αυγούστου.

Με την περαιτέρω μείωση των τιμών λιανικής, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξουν και κρατικές επιδοτήσεις (ούτε καν το 1,5 λεπτό που δόθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο) και η μόνη υποστήριξη μπορεί να αφορά στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Άλλωστε, εδώ και αρκετές ημέρες, ο Μηχανισμός Στήριξης έχει σταματήσει να εισπράττει έσοδα από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών χονδρικής.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει μετά τo τέλος των επιδοτήσεων – Πόσα θα πληρώνουμε

Χωρίς «πέναλτι» θα παραμείνει η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με κυμαινόμενο τιμολόγιο μετά την 1η Οκτωβρίου. Οπότε καταργούνται τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν από πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (κυμαινόμενα ή σταθερά). Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Επιπλέον, οι όποιες αλλαγές στις συμβάσεις που θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία αυτή σε σχέση με το προηγούμενο (προ κρίσης) καθεστώς θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στους καταναλωτές με επιστολή από τον προμηθευτή τους.

Τα μέτρα αυτά προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στο πλαίσιο διαβούλευσης που ξεκίνησε χθες για την προετοιμασία της επαναφοράς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε καθεστώς κανονικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης περιλαμβάνεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων, καθώς και η η επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών.

Οι προτάσεις της Αρχής για το πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή. Η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους Οικιακούς Πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν επιτρέπεται να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους Τελικούς Πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενης τιμής πριν από τη λήξη της σύμβασης. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική.

Η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν. Χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες.

Στην περίπτωση που, με τη λήξη των έκτακτων μέτρων, αναβιώσουν οι όροι των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που βρίσκονταν σε αναστολή χωρίς καμμία, οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν οφείλουν να προβούν σε ενημέρωση των Πελατών τους.

Αν αλλάξουν οι τιμολογιακοί ή άλλοι βασικοί όροι της Σύμβασης Προμήθειας οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες 60 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.

Η ενημέρωση γίνεται με επιστολή που μπορεί να περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης που θα σταλεί τον Ιούλιο αλλά σε ξεχωριστό έγγραφο από εκείνο του λογαριασμού.

Μετά τη λήξη των έκτακτων ρυθμίσεων, επανέρχονται οι προηγούμενες κατηγορίες τιμολογίων, δηλαδή σταθερά, κυμαινόμενα με προηγούμενη γνωστοποίηση της τιμής, κυμαινόμενα με εκ των υστέρων γνωστοποίηση τιμής και δυναμικά για όσους έχουν έξυπνους μετρητές.

Το σύνολο των τιμολογίων θα εξακολουθήσει να αναρτάται στην ιστοσελίδα της Αρχής καθώς και στο εργαλείο σύγκρισης τιμών.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την προσεχή Δευτέρα, 19 Ιουνίου.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα πέντε SOS για να αποφύγετε «κρυφές» χρεώσεις

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για την αποφυγή πρόσθετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με βάση όπως αναφέρει τις αναφορές των καταναλωτών που υποβάλλονται στην Αρχή τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας υποβολής παραπόνων MYRAE. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μεταξύ άλλων, η Αρχή επισημαίνει ότι οι υφιστάμενοι πελάτες ενός προμηθευτή που προσφέρει χαμηλά τιμολόγια μόνο για νέους πελάτες, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να ενταχθούν στο φθηνότερο τιμολόγιο χωρίς χρέωση.

Η Αρχή εφιστά συγκεκριμένα την προσοχή των καταναλωτών σε πέντε ζητήματα με στόχο, όπως αναφέρει, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός τα οποία έχουν ως εξής:

Ως προς τις εκπτώσεις συνέπειας (εμπρόθεσμης εξόφλησης λογαριασμών).

(1) Μειούμενη έκπτωση συνέπειας

Η Αρχή έχει εντοπίσει την πρόθεση ορισμένων Προμηθευτών να παρέχουν εκπτώσεις εμπρόθεσμης εξόφλησης/συνέπειας στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, οι οποίες ωστόσο αποδεικνύονται μη σταθερές, καθώς το ποσοστό της ταμειακής διευκόλυνσης στο οποίο αυτές μεταφράζονται, δεν παραμένει σταθερό κάθε μήνα. Αντιθέτως, αυτό μεταβάλλεται και συνήθως μειώνεται μετά το πέρας συνήθως των δύο πρώτων μηνών παραμονής στο προϊόν.

Ως εκ τούτου, η Αρχή συστήνει προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξετάζοντας αναλυτικά τους όρους του κάθε προϊόντος ηλεκτρικής ενέργειας που επιλέγουν και να μην στέκονται απλά σε μία ελκυστική εμπορική παρουσίαση, που μπορεί να λειτουργεί ως ένα «παραπλανητικό δέλεαρ».

(2) Μη σωρευτική απόδοση ποσού έκπτωσης συνέπειας

Την προσοχή τους θα πρέπει να εστιάσουν οι καταναλωτές και στη μη σωρευτική απόδοση ενός ποσού έκπτωσης συνέπειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναλογικά των ημερών κατανάλωσης, πρακτική η οποία ακολουθείται από κάποιους Προμηθευτές.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν πώς η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο πρόγραμμα προμήθειας και εάν αποδίδεται τόσο ποσοτικά όσο και χρονικά, όπως αναφέρουν οι όροι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

(3) Μη σταθερή έκπτωση συνέπειας

Η Αρχή έχει εντοπίσει προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν διαφορετική έκπτωση συνέπειας ανά μήνα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την διαφορετική έκπτωση αυτή και να προσέχουν την εμπορική παρουσίαση του προϊόντος.

(4) Εκ των προτέρων εκπτώσεις συνέπειας

Η Αρχή έχει εντοπίσει περιπτώσεις Προμηθευτών οι οποίοι που εφαρμόζουν εκ των προτέρων έκπτωση συνέπειας στην αρχική τιμή προμήθειας, η οποία ωστόσο εξ ορισμού προϋποθέτει εμπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμού από τον καταναλωτή, που εκ των πραγμάτων θα λάβει ή όχι χώρα κατά την εξόφληση του λογαριασμού εκ των υστέρων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μείωση της τιμής προμήθειας του λογαριασμού μπορεί να είναι μόνον πρόσκαιρη και να ανατραπεί στην περίπτωση κατά την οποία δεν πληρωθεί έγκαιρα ο λογαριασμός.

5. Προϊόντα – «κράχτες»

Πολλοί Προμηθευτές έχουν δημιουργήσει προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία ωστόσο αφορούν μόνο σε νέους αλλά όχι σε υφιστάμενους πελάτες. Έχει παρατηρηθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει συμβληθεί με αρκετά ακριβότερα προγράμματα.

Οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν στους προμηθευτές τους να τους περάσουν στο πρόγραμμα με την χαμηλή τιμή προμήθειας. Η Αρχή συνιστά στους καταναλωτές να διαλέξουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές και να προχωρήσουν σε αλλαγή προγράμματος εντός του Προμηθευτή τους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα και χωρίς καμία χρέωση εφόσον το πρόγραμμα είναι κυμαινόμενο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος οι επιδοτήσεις! Η Κομισιόν κόβει τα πάντα – Ετοιμαστείτε για «τρελές» αυξήσεις

Στη νέα κυβέρνηση το μπαλάκι για την λήψη εναλλακτικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί πιθανή κλιμάκωση τιμών. Στήριξη μόνο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προτείνουν οι Βρυξέλλες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Aλλαγή σκηνικού στο θέμα των οριζόντιων επιδοτήσεων διαμορφώνει η Κομισιόν, ζητώντας τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 με σκοπό την δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόκειται για μια εν πολλοίς αναμενόμενη κατεύθυνση, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου, καθώς τα μέτρα των επιδοτήσεων που περιλαμβάνουν το μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από την χονδρεμπορική και την διατήρηση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, με πρόσφατη υπουργική απόφαση έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου η χώρα μας κατάφερε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης να συγκρατήσει τις μεγάλες ανατιμήσεις και να περιορίσει τις τελικές τιμές για τους καταναλωτές έως και 90% στον ηλεκτρισμό και κατά 50% στο φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Κομισιόν αίτημα για παράταση του μηχανισμού του πλαφόν αλλά και για το μέτρο του καθορισμού τιμών στην λιανική ανά μήνα -με πρόβλεψη της τιμής χονδρεμπορικής- έως τα τέλη του έτους, όμως είναι αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη του.

Κυρίως σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος των ρυθμίσεων καθώς τα μέτρα στην λιανική έχουν κατηγορηθεί για στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και για την παραγωγή υπερκερδών, ζήτημα μάλιστα που οδήγησε πέρσι το ΥΠΕΝ στην φορολόγηση των προμηθευτών ενέργειας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει στην είσπραξή τους.

Η τρίμηνη παράταση που αποφάσισε ο απερχόμενος υπουργός, θα δώσει την δυνατότητα της στήριξης των νοικοκυριών εφόσον υπάρχουν νέες αυξήσεις τιμών το καλοκαίρι αλλά και όλο το περιθώριο χρόνου στο νέο υπουργό ΠΕΝ, να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για την συνέχιση ή την διακοπή των μέτρων. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει αποφανθεί επί του ελληνικού αιτήματος και η ΕΕ.