Λογαριασμοί ρεύματος: Ανατροπή με επιδότηση για Μάιο και Ιούνιο – Πόσα θα πληρώσουμε

Λογαριασμοί ρεύματος: 15  ευρώ ανά MWh η νέα επιδότηση για Μάιο και Ιούνιο. «Δέσμευσή μας η πολιτική που διασφαλίζει προσιτή και καθαρή ενέργεια για όλους», είπε ο Κώστας Σκρέκας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Eπιδοτήσεις δύο μηνών ανακοίνωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας για να καλύψει τυχόν κενά που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι εκλογές και μια πιθανή ανατίμηση των τιμολογίων.

Η στήριξη των καταναλωτών ισοδυναμεί με 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (0,015 λεπτό την κιλοβατώρα).

Για πάνω από τις 500 κιλοβατώρες δίνεται η ίδια επιδότηση με την διαφορά ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας 15%.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Τα μέτρα αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση.

Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα.

Σήμερα ανακοινώνουμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή, πολιτικό σχέδιο και βούληση για θωράκιση των καταναλωτών και της χώρας απέναντι στην κρίση.

Έχουμε αποδείξει ότι τα διαθέτουμε. Εφ’ όσον μας αναθέσει εκ νέου την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την πολιτική μας, που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι χρεώνει κάθε πάροχος

Μειώσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών ρεύματος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΔΕΗ η οποία επίσης προχώρησε σε μείωση του τιμολογίου.

Τα τιμολόγια του μήνα διαμορφώνονται πολύ κοντά στον στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα οι νέες χρεώσεις είναι:

  • ΔΕΗ: 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο). Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 τον Απρίλιο.
  • Protergia Οικιακό Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Ήρων PROTECT 4 Home: 18,7 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison Economy: 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  •  NRG on time: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,4)
  • Watt&Volt Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 13,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • Volterra: 18,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • Ζenith Home Now: 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,9)
  • Volton Home: 16,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,26)

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες επιβαρύνσεις λόγω αύξησης στα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής

Σε ισχύ μπαίνουν από 1 Μαΐου τα νέα τέλη χρήσης δικτύου διανομής με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η νέα μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα, θα έχει αναδρομική ισχύ, επιβαρύνοντας τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι σε ετήσια βάση υπολογίζονται προσαυξημένοι κατά 76 ευρώ.

Το allazorevma.gr έκανε τους υπολογισμούς με τις νέες χρεώσεις για ένα μέσο καταναλωτή (25 KVA ισχύ και 3.750 KWh ετήσια κατανάλωση) και υπολόγισε ότι οι αυξήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των χρεώσεων (από 98 ευρώ τον χρόνο σε 174) που καταλήγει σε αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 7,5% περίπου. Που αποδίδονται όμως οι συγκεκριμένες αυξήσεις;

Καταρχάς έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, το ετήσιο έσοδο που εγκρίθηκε για το Διαχειριστή του συστήματος διανομής. Η ΡΑΕ έχει υπολογίσει το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ σε 981 εκ. ευρώ από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τα προς ανάκτηση κεφάλαια που πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του Διαχειριστή μέσω των τελών χρέωσης δικτύου.

Μια δεύτερη σοβαρή παράμετρος αποτελεί η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, γεγονός που περιορίζει τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται, άρα μεγαλώνει και την σχετική επιβάρυνση.

Η αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, κατά την ανάλυση του allazorevma.gr πρέπει να παρακολουθείται στενά γιατί, σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, η διάρκειά τους είναι πρακτικά άπειρη. Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι η τιμή του αερίου θα πέσει.

Τα ρυθμιζόμενα όμως, που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές και τον ανταγωνισμό, έχουν την τάση να αυξάνονται ανεξέλεγκτα.

Η αλλαγή της μεθοδολογίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση όπως επισημαίνεται καθώς παρατηρείται μετατόπιση του βάρους  από την ενέργεια στην ισχύ.

Μεταξύ άλλων για να πριμοδοτηθούν οι ΑΠΕ και οι μπαταρίες (να γίνουν πιο ελκυστικές ως επενδύσεις). Το πρόβλημα όπως υπογραμμίζεται, εντοπίζεται στην αύξηση – γιατί η υπόσχεση ήταν ότι η μετατόπιση αυτή θα ήταν ουδέτερη ως προς την συνολική χρέωση.

Πρόσφατα αυξήθηκαν εκτός από τις χρώσεις Δικτύου και τα Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών. Μέσα σε λίγους μήνες ο μέσος καταναλωτής επιβαρύνθηκε από την αύξηση των ΥΚΩ κατά 43 ευρώ περίπου τον χρόνο. ΥΚΩ 43+Δίκτυο 75=118 ήτοι, συνολική αύξηση 12%. Οι υπολογισμοί για τις χρεώσεις Δικτύου Διανομής φαίνονται στον παρακάτω Πίνακα.