Επιδότηση ρεύματος: Τέλος! Η Κομισιόν κόβει τα πάντα – Ετοιμαστείτε για «τρελές» αυξήσεις

Επιδότηση ρεύματος: Στη νέα κυβέρνηση το μπαλάκι για την λήψη εναλλακτικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί πιθανή κλιμάκωση τιμών. Στήριξη μόνο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προτείνουν οι Βρυξέλλες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Aλλαγή σκηνικού στο θέμα των οριζόντιων επιδοτήσεων διαμορφώνει η Κομισιόν, ζητώντας τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023 με σκοπό την δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόκειται για μια εν πολλοίς αναμενόμενη κατεύθυνση, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση μετά τις 26 Ιουνίου, καθώς τα μέτρα των επιδοτήσεων που περιλαμβάνουν το μηχανισμό ανάκτησης εσόδων από την χονδρεμπορική και την διατήρηση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, με πρόσφατη υπουργική απόφαση έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου η χώρα μας κατάφερε όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης να συγκρατήσει τις μεγάλες ανατιμήσεις και να περιορίσει τις τελικές τιμές για τους καταναλωτές έως και 90% στον ηλεκτρισμό και κατά 50% στο φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Κομισιόν αίτημα για παράταση του μηχανισμού του πλαφόν αλλά και για το μέτρο του καθορισμού τιμών στην λιανική ανά μήνα -με πρόβλεψη της τιμής χονδρεμπορικής- έως τα τέλη του έτους, όμως είναι αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη του.

Κυρίως σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος των ρυθμίσεων καθώς τα μέτρα στην λιανική έχουν κατηγορηθεί για στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και για την παραγωγή υπερκερδών, ζήτημα μάλιστα που οδήγησε πέρσι το ΥΠΕΝ στην φορολόγηση των προμηθευτών ενέργειας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει στην είσπραξή τους.

Η τρίμηνη παράταση που αποφάσισε ο απερχόμενος υπουργός, θα δώσει την δυνατότητα της στήριξης των νοικοκυριών εφόσον υπάρχουν νέες αυξήσεις τιμών το καλοκαίρι αλλά και όλο το περιθώριο χρόνου στο νέο υπουργό ΠΕΝ, να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για την συνέχιση ή την διακοπή των μέτρων. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει αποφανθεί επί του ελληνικού αιτήματος και η ΕΕ.

Επιδότηση ρεύματος: Μέτρα με έμφαση στους ευάλωτους

Στην χθεσινή έκθεσή της πάντως η Επιτροπή, προτρέπει την χώρα μας να χρησιμοποιήσει τους πόρους που αξιοποιεί για τις επιδοτήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Κομισιόν αναφέρεται στο δημόσιο χρέος αλλά και στην διεύρυνση του ελλείμματος το 2022 παρά την ανάκαμψη του τουρισμού.

Παρόλο που προβλέπεται να περιοριστεί φέτος αλλά και το 2024, το έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από το επίπεδο που χρειάζεται για να σημειωθεί μια διαρκής βελτίωση στην καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας.

Άλλωστε η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελούν για την Κομισιόν τις δύο χώρες με την μεγαλύτερη δημοσιονομική ανισορροπία.

Η ΕΕ αναφέρει ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί μια νέα κλιμάκωση τιμών και απαιτούνται μέτρα στήριξης, συνιστά αυτά να στοχεύσουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να παρέχουν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πολιτική της Κομισιόν, η οποία συζητείται εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες συνδέεται με την δημοσιονομική χαλάρωση που έφερε η ενεργειακή κρίση και η πανδημία και με την λήψη μέτρων, τα οποία έχουν απασχολήσει και τις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το κόστος των μέτρων της ενεργειακής κρίσης, ιδίως στον ηλεκτρισμό, συνεχίζει να καλύπτεται μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών.

Το δημοσιονομικό τους βάρος υπολογίζεται σε 0,2% του ΑΕΠ για το 2023 αναφέρει.

Τονίζει μάλιστα ότι τα περισσότερα μέτρα δεν είναι στοχευμένα προς ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ δεν προσφέρουν σήμα για μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμηση ενέργειας που είναι το ζητούμενο.

Επιδότηση ρεύματος: Ρίξτε τα λεφτά στο έλλειμμα

“Τα εναπομείναντα έκτακτα ενεργειακά μέτρα πρέπει να αποσυρθούν, με πρώτα τα λιγότερο στοχευμένα, ενώ οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος” τονίζει.

Ο καθορισμός πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, ενώ προβλεπόταν να αποσυρθεί την 1η Ιουνίου 2023.

Με την επιβολή του πλαφόν, τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που ξεπερνούν τα μέγιστα όρια κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), από το οποίο αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, με την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο εν λόγω μηχανισμός ανάκτησης αποφέρει μικρά ποσά στο ΤΕΜ.

Αν και πλέον οι χονδρεμπορικές και λιανικές τιμές ρεύματος έχουν εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, η απόφαση για παράταση των μέτρων ελήφθη καθώς εκπνέουν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή σε μία εποχή όπου είναι πολύ πιθανό οι τιμές ηλεκτρισμού να ανέβουν ξανά, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιδότηση ρεύματος: Μειώστε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Σε άλλο σημείο της έκθεσή της, η Κομισιόν ζητά μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Μεταξύ αυτών ζητά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης και τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την παραγωγή υδρογόνου και βιομεθανίου.

Επιπλέον προτρέπει για εντατικοποίηση της παροχής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για φτωχά νοικοκυριά και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και σε πολιτικές με στόχο την παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Επιδότηση ρεύματος: Ανατροπή για Μάιο και Ιούνιο – Πόσα θα πληρώσουμε

Eπιδοτήσεις δύο μηνών ανακοίνωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας για να καλύψει τυχόν κενά που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι εκλογές και μια πιθανή ανατίμηση των τιμολογίων.

Η στήριξη των καταναλωτών ισοδυναμεί με 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (0,015 λεπτό την κιλοβατώρα).

Για πάνω από τις 500 κιλοβατώρες δίνεται η ίδια επιδότηση με την διαφορά ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει εξοικονόμηση ενέργειας 15%.

Επιδότηση ρεύματος: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Τα μέτρα αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου διαμορφώνονται ως εξής.

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 50 €/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάιο και τον Ιούνιο ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Συνεχίζουμε, όπως έχουμε δεσμευθεί, να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διαρκεί η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση.

Τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων έτσι ώστε κανείς και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να μην μείνουν απροστάτευτα.

Σήμερα ανακοινώνουμε τις επιδοτήσεις δύο μηνών προκειμένου να μην υπάρξει κενό κάλυψης των πολιτών σε περίπτωση δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι τιμές παραμένουν αποκλιμακωμένες, αλλά ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή, πολιτικό σχέδιο και βούληση για θωράκιση των καταναλωτών και της χώρας απέναντι στην κρίση.

Έχουμε αποδείξει ότι τα διαθέτουμε. Εφ’ όσον μας αναθέσει εκ νέου την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά την πολιτική μας, που διασφαλίζει προσιτές τιμές καθαρής ενέργειας για όλους».

Επιδότηση ρεύματος: Τι χρεώνει κάθε πάροχος

Μειώσεις στις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Μάιο ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών ρεύματος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της ΔΕΗ η οποία επίσης προχώρησε σε μείωση του τιμολογίου.

Τα τιμολόγια του μήνα διαμορφώνονται πολύ κοντά στον στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα οι νέες χρεώσεις είναι:

  • ΔΕΗ: 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο). Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 τον Απρίλιο.
  • Protergia Οικιακό Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Ήρων PROTECT 4 Home: 18,7 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison Economy: 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  •  NRG on time: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,4)
  • Watt&Volt Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 13,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • Volterra: 18,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • Ζenith Home Now: 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,9)
  • Volton Home: 16,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,26)