ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Λογαριασμοί ρεύματος: «Εγκεφαλικό»! Δείτε τι θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένα τα τιμολόγια της νέας χρονιάς για την αγορά ηλεκτρισμού. Άνοδος 28% στις ταρίφες Ιανουαρίου και οι λογαριασμοί ρεύματος «καίνε» τα νοικοκυριά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Την ανηφόρα τραβούν ξανά οι λογαριασμοί ρεύματος με τους προμηθευτές να ανεβάζουν τα τιμολόγια του Ιανουαρίου κατά 28% για να μετριάσουν το ρίσκο της πρόβλεψης τιμών δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα.

Τον χορό των αυξήσεων έσυρε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ανακοινώνοντας άνοδο των τιμών περίπου κατά 11 λεπτά σε σχέση με το τιμοκατάλογο του Δεκέμβρη και οι λογαριασμοί ρεύματος γίνονται ξανά «κόμπος στο λαιμό».

Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα θα διαμορφωθεί για τα οικιακά τιμολόγια έως τις 500 κιλοβατώρες στα 48,9 λεπτά (από 0,38 ευρώ) αυξημένη κατά 28% ενώ πάνω από την κατανάλωση των 500 κιλοβατώρων, το κόστος ανεβαίνει στα 50,01 λεπτά.

Κοντά στην ΔΕΗ κινείται και η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο.

Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).

Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο.

Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.

Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση.

Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά. Ανταγωνιστικότερες χρεώσεις εμφανίζει η Ελληνικό Φυσικό Αέριο, προσφέροντας τιμολόγια με 0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 24%.

Το τόνο στην αγορά δίνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής από τα τέλη Νοεμβρίου που παρά την μερική αποκλιμάκωση τιμών των τελευταίων ημερών παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Η άνοδος των τιμών εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια καθώς οι θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου αυξάνουν την ζήτηση για θέρμανση και δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης μέρας είναι 294,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 227,75 ευρώ το Νοέμβριο και 232,60 ευρώ τον Οκτώβριο.

Σήμερα μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, με το κόστος να ανεβαίνει στα 261,28 ευρώ /μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,59% μπροστά από την Ιταλία (με 256,27 ευρώ), την Ελβετία (με 248,82 ευρώ) και την Φιλανδία (με 241,59 ευρώ).

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούσε χθες στα 105,5 ευρώ η μεγαβατώρα όταν προ ημερών προσέγγισε τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η δυσκολία στην πρόβλεψη τιμών του επόμενου μήνα που στέλεχος του κλάδου χαρακτηρίζει με «λοταρία», επιβεβαιώθηκε και τον Δεκέμβριο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ονομαστικές τιμές των προτεινόμενων χρεώσεων να κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μιλούν για ζημιές.

Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι εκτιμήσεις όλες δείχνουν ότι οι προβλέψεις θα είναι «τσιμπημένες» προκειμένου να καλύψουν τα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς και να περιορίσουν τις απώλειες για τον κλάδο των παρόχων.

Την ισορροπία στα τιμολόγια υπόσχεται να φέρει και τον επόμενο μήνα η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα κληθεί να εξορθολογήσει τις τιμές κάτω από τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει με ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνει για τον επόμενο μήνα.

Τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κληθεί να αποφασίσει και για το ύψος της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας.

Η ΡΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων και έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις παραδοχές και την προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού τιμών η οποία κατά πληροφορίες διαμορφώνει το ύψος των υπερκερδών περίπου στα 390 εκατ. ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος: Μην κάνετε αυτά τα λάθη – Οι συσκευές που ΔΕΝ πρέπει να βγάζετε από την πρίζα

ερισσότεροι σκεφτόμαστε ότι το να βγάζεις πράγματα από την πρίζα ή να κλείνεις διακόπτες βοηθάει να εξοικονομείς χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος.

Όμως, υπάρχουν ορισμένες συσκευές που πρέπει να μένουν πάντα συνδεδεμένες γιατί απλά μας γλιτώνουν, ή μπορούν να μας γλιτώσουν, πολύ περισσότερα χρήματα από το ρεύμα που καίνε.

  • Μόντεμ ή ρούτερ

Παλαιότερα μπορεί να ήταν συμφέρον το να ανοίγουμε το PC και το μόντεμ μόνο και για όση ώρα χρειάζονταν να μένουμε στο διαδίκτυο.

Πλέον, εκτός και αν έχουμε αρχαίο εξοπλισμό, οι συσκευές δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ρεύμα σε κατάσταση αναμονής ή όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι απλά ενεργές.

Στην ουσία, το να κλείσεις το ρούτερ δεν θα σου γλιτώσει ούτε ένα ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό σου.

Επιπλέον, όλοι χρησιμοποιούμε πια έξυπνες συσκευές που εξαρτώνται προφανώς από το ρούτερ.

Το να κλείνεις το ρούτερ μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στη χρήση και διαχείριση ενός έξυπνου σπιτιού.

Τέλος, υπάρχει περίπτωση να ξεχάσεις να ανοίξεις ξανά το ρούτερ και να βρεθείς χωρίς MB στο κινητό γιατί απλά δεν βρήκε ασύρματο δίκτυο να συνδεθεί.

  • Συσκευές παρακολούθησης και άλλα σχετικά

Δεν χρειάζεται να το σκεφτεί κανείς πολύ για να καταλάβει ότι η απενεργοποίησης συσκευών παρακολούθησης, καμερών, οθονών, συναγερμών, και τα λοιπά, δεν θα σου κερδίσει λεφτά στον λογαριασμό του ρεύματος.

Το οικονομικό κέρδος από την κατανάλωση τέτοιων συσκευών θα είναι τίποτα μπροστά στη ζημιά που μπορεί να πάθεις αν μπει κάποιος στο σπίτι σου και δεν έχεις ιδέα ότι το φορτώνει σε κάποια νταλίκα.

  • Κλιματισμός και άλλες συσκευές

Δύσκολα θα βρεις σύστημα εξαερισμού σε κάποιο σπίτι, αλλά οι περισσότεροι έχουμε κλιματιστικά.

Το να επιλέγεις να τυλιχτείς με πενήντα κουβέρτες την ώρα που ακόμα και μέσα στο σπίτι – λόγω κακής μόνωσης ίσως – έχει 10 βαθμούς, κάθε άλλο παρά οικονομικό κέρδος θα είναι.

Μπορείς να καταλήξεις στο νοσοκομείο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, το να σκουπίζεις με τη σφουγγαρίστρα το νερό από το ταβάνι για να μην ανοίξεις μία ώρα την ημέρα τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού ή να μην βάλεις τον αφυγραντήρα, δεν θα σου κερδίσει λεφτά.

Τα λίγα ευρώ που θα γλιτώσεις από τον λογαριασμό του ρεύματος θα τα πληρώσεις στους γιατρούς και στους εργολάβους, για φάρμακα και επισκευές στο σπίτι.

  • Θερμοσίφωνας

Πολλοί ανοίγουν τον θερμοσίφωνα μόνο όταν θέλουν ζεστό νερό, φυσικά μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ηλιακό πάνελ.

Όμως, το να χρησιμοποιούμε χρονοδιακόπτη ή να αφήνουμε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα και να του επιτρέπουμε να κάνει τη δουλειά του με τη χρήση του θερμοστάτη μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό από ότι να τον αφήνουμε να κρυώνει.

Το κρύο νερό και οι συνθήκες που δημιουργούνται και επικρατούν στο εσωτερικό ενός θερμοσίφωνα όταν είναι κρύος αποτελούν πρόσφορο έδαφος για πολλούς μικροοργανισμούς και βακτήρια που τελικά μπορεί να γίνουν η αιτία διάφορων ασθενειών, που εν τέλει ίσως κοστίσουν πολύ περισσότερο οικονομικά, χρονικά, και γενικά, από ότι το ρεύμα που καίει ο διαρκώς ενεργός θερμοσίφωνας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο «καίνε» οι φορτιστές

Η συνήθεια να αφήνουμε τους φορτιστές στις πρίζες, δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε…

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή;

Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα.

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών.

Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται.

Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος.

Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.

Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.

Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.

Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό

Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.

Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.

Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος».

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν .

Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιτέλους! Η ΡΑΕ ξεκινά να ερευνά τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς

Οι καταναλωτές «ματώνουν» κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος και η ΡΑΕ ξεκινά έρευνα!

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», θα ελέγξει τις τετραμηνιαίες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος διότι διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πάροχοι που επιμερίζουν τις καταναλώσεις κατά το δοκούν.

Με τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αφορούν σε καταναλώσεις από τον Αύγουστο και μετά, όταν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και καθιερώθηκαν τα κυμαινόμενα ανά μήνα τιμολόγια, διαπιστώθηκε κι ένα σοβαρό κενό του κώδικα προμήθειας το οποίο κάποιοι πάροχοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Η καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ γίνεται ανά τετράμηνο και βάσει αυτής οι πάροχοι εκδίδουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των πελατών τους.

Με το προηγούμενο μοντέλο τιμολόγησης τα πράγματα ήταν απλά, αφού οι συμβάσεις με τους καταναλωτές ήταν τουλάχιστον εξάμηνες, οπότε η τιμή της κιλοβατώρας ήταν ενιαία για το τετράμηνο.

Με το νέο μοντέλο, η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα κενό σε σχέση με το πόσες επιπλέον (σε σχέση με τον έναντι) κιλοβατώρες καταναλώθηκαν ανά μήνα στο τετράμηνο.

Υπάρχουν πάροχοι που ακολούθησαν την αυτονόητη και δεοντολογικά αποδεκτή μεθοδολογία του επιμερισμού της κατανάλωσης ισόποσα σε τέσσερις μήνες, παρότι και αυτή είναι προβληματική, αφού ο καταναλωτής μπορεί κάποιον μήνα να μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή του είτε γιατί η τιμή είναι υψηλή είτε γιατί προσβλέπει στο μπόνους της πρόσθετης επιδότησης.

Κάποιοι ωστόσο μοίρασαν τις κιλοβατώρες στους μήνες με την υψηλότερη τιμή.

Το ζήτημα της τιμολόγησης βάσει των εκκαθαριστικών λογαριασμών απασχολεί συνολικότερα τη ΡΑΕ, η οποία αναμένεται να ζητήσει από τους παρόχους τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που ακολουθούν για την κατάρτιση των εκκαθαριστικών λογαριασμών.

Το φιλόδοξο project της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών ξεκίνησε με έναν πιλοτικό διαγωνισμό το 2014 που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επανεκκίνησε πέρυσι από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται σταδιακά η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών έως το 2030.

Η επένδυση φθάνει τα 830 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός, που έχει προσελκύσει επτά κορυφαίους επενδυτές του κλάδου διεθνώς, βρίσκεται από τις 14 Ιουνίου στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για την προεπιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Η ΡΑΕ θα ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας Η ΡΑΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ επίσημη ενημέρωση για την πορεία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση. Είναι πολλά τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές και πρέπει να διευκρινιστούν πριν περάσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για να αποφύγουμε πιθανές ενστάσεις και προσφυγές», τονίζουν κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago