Λίγες ώρες προθεσμία: ΕΔΩ η αίτηση για 300 ευρώ Youth Pass

Youth Pass: Προσοχή γιατί λήγει η προθεσμία για αίτηση και όσοι δικαιούνται 300 ευρώ διπλό επίδομα σε λίγους μήνες, θα χάσουν την ευκαιρία. Όλες οι λεπτομέρειες πληρωμής και διαδικασίας στο xristika.gr.

Έπειτα από μήνες εξαγγελιών και αναμονής, το Youth Pass πληρώνεται επιτέλους πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ σε μόλις λίγους μήνες, θα επιστρέψει νέα πληρωμή. Το επίδομα στους νέους 18 και 19 ετών έχει μεν κριτήρια, το πιο βασικό όμως είναι να έχουν συμπληρώσει τις συγκεκριμένες ηλικίες και να μην έχουν κλείσει τα 20 όταν θα κάνουν την αίτηση.

Η πλατφόρμα ωστόσο κλείνει αμέσως λίγων ωρών, αφού η προθεσμία λήγει στις 5 Δεκεμβρίου, το βράδυ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η πληρωμή, η οποία θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου και όχι κοντά στα Χριστούγεννα, όπως θα ανέμεναν κάποιοι.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα είναι τακτικό, θα δίνεται δηλαδή κάθε χρόνο. Για φέτος βέβαια, όσοι κλείνουν τα 19 θα πάρουν και ακόμα 150 ευρώ, στην πληρωμή που θα γίνει τον Μάιο.

Youth Pass: Ποιοι και πώς παίρνουν 300 ευρώ αντί για 150

Η ενίσχυση δίνεται στους νέους, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου έτους από την αίτηση. Δικαίωμα υποβολής έχουν οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022.

Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και δεν επανυποβάλλεται αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του. Επομένως, οι νέοι 18 ετών που υποβάλουν μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου 2023 αίτηση για το επίδομα, θα λάβουν 150 ευρώ τώρα και άλλα 150 ευρώ το 2024 χωρίς να κάνουν νέα αίτηση.

Προσοχή όμως! Αν κάποιος 18άρης δεν υποβάλει αίτηση σήμερα, δηλαδή στα 18 του και μπει στα 19 του να κάνει την αίτηση, δεν θα δικαιούται το διπλό ποσό αναδρομικά. Θα λάβει μόνο τα 150 ευρώ για τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του.

Μεγάλη αλλαγή στην πληρωμή του Youth Pass

Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

Έπειτα, από το 2024 και κάθε χρόνο η ενίσχυση θα πιστώνεται στην ψηφιακή κάρτα μέχρι 31 Μαΐου.

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Πώς κάνετε αίτηση για Youth Pass

Για να μπείτε να κάνετε αίτηση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr.

Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.
 • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
 • Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στο βήμα της δήλωσης του κινητού, καθώς υπάρχει μία προϋπόθεση που μπορεί να σας στερήσει το voucher. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Φυσικά, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως για το Youth Pass μέσω ΚΕΠ.

Για να κάνετε αίτηση στα ΚΕΠ χρειάζεστε:

 • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου
 • Το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει το φυσικό πρόσωπο, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού

Πότε λήγει το Youth Pass

Για το 2023 η ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων είναι μέχρι και τη 10η Δεκεμβρίου.

Η ψηφιακή κάρτα λήγει σε δυο χρόνια από τον επόμενο μήνα της έκδοσής τους.

Ποιοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας

Για τα Χριστούγεννα 2023, θα πάρουν έκτακτο επίδομα συνολικά 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι, ενώ μεγάλη κατηγορία των περασμένων ετών έχει βγει εκτός λίστας πληρωμών. Από έξι, οι κατηγορίες είναι τέσσερις.

Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με άλλα έκτακτα επιδόματα, η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν χρειάζεται κάποια αίτηση στο gov.gr ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα, αλλά τα στοιχεία επεξεργάζονται απευθείας και τα χρήματα πιστώνονται στους ήδη δηλωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αναλυτικά, οι δικαιούχοι για το 2023 είναι:

 • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ποσό που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
 • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ.Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024.
 • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
 • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Συνολικά θα δοθούν 350 εκατομμύρια σε ευάλωτους συμπολίτες μας.

Πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας για το 2023 

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι είναι η ημερομηνία πληρωμής για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Σημειώνεται ότι παρότι είναι ένα «Δώρο Χριστουγέννων», σε ορισμένες περιπτώσεις θα δοθεί πριν την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.

Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι που παίρνουν επίδομα παιδιού, θα πληρωθούν την μιάμιση δόση επιπλέον για τις γιορτές μαζί με την έκτη δόση πληρωμής. 

Όπως και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρωθούν μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου.

Ποια άλλα επιδόματα πληρώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα

 • Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
 • Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.
 • Υοuth Pass: Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το Youth Pass και δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι και θα λάβουν 150 ευρώ έως τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
 • Επίδομα θέρμανσης: Έχει ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο
 • Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους: Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
 • Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.