Προσοχή: Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής του Youth Pass

Youth Pass: Μεγάλη αλλαγή περιμένει τους δικαιούχους από το 2024. Νέα πληρωμή σε λίγους μήνες, ποιοι θα πάρουν 300 ευρώ. Όλα τα νέα για το εφάπαξ επίδομα νέων στο xristika.gr.

Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για το Youth Pass, του επιδόματος ύψους 150 ευρώ, που δίνεται σε νέους που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, και προτού ακόμα γίνει η πρώτη πληρωμή, έρχονται στο φως νέες λεπτομέρειες από το ΦΕΚ που δείχνουν νέα πληρωμή σε πολύ λίγους μήνες από τώρα.

Μάλιστα, υπάρχουν και δικαιούχοι που θα πάρουν διπλό Youth Pass μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αλλά υπό συγκεκριμένες ηλικιακές προϋποθέσεις και εφόσον κάνουν τώρα την αίτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για το επίδομα γίνεται στο vouchers.gov.gr μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2023, είτε σε κάποιο ΚΕΠ εάν δεν επιθυμείτε να κάνετε ηλεκτρονική αίτηση. Διαβάστε παρακάτω ποια στοιχεία χρειάζονται για να ολοκληρώσετε επιτυχώς τη διαδικασία και να αποφύγετε τυχόν λάθη.

Για να μπορέσετε να πάρετε το επίδομα, δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν χρειάζεται να ξανακάνετε την αίτηση όταν συμπληρώσετε το 19ο έτος της ηλικίας. Η αίτηση υποβάλλεται μια φορά.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος δικαιούχος είναι σήμερα 18 ετών, τότε θα λάβει τα 150 ευρώ στην πληρωμή που θα γίνει εντός του 2023 και ακόμα 150 ευρώ στην επόμενη πληρωμή το 2024, χωρίς να ξαναμπεί στην πλατφόρμα.

Αν ωστόσο κάποιος 18άρης δεν υποβάλει αίτηση όταν είναι στα 18 του και μπει στα 19 του στην πλατφόρμα, δεν θα πάρει διπλό ποσό αναδρομικά, αλλά μόνο τα 150 ευρώ για το 19ο έτος της ηλικίας του.

Η μεγάλη αλλαγή στο Youth Pass το 2024

Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα.

Ο άγνωστος «κόφτης» του Youth Pass στην αίτηση

Για να μπείτε να κάνετε αίτηση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr.

Στη συνέχεια, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.
  • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
  • Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στο βήμα της δήλωσης του κινητού, καθώς υπάρχει μία προϋπόθεση που μπορεί να σας στερήσει το voucher. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δυνητικά δικαιούχος θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Φυσικά, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως για το Youth Pass μέσω ΚΕΠ.

Για να κάνετε αίτηση στα ΚΕΠ χρειάζεστε:

  • Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου
  • Το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει το φυσικό πρόσωπο, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού

Πότε πληρώνεται το Youth Pass

Για το 2023 η ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων είναι μέχρι και τη 10η Δεκεμβρίου.

Έπειτα, από το 2024 και κάθε χρόνο η ενίσχυση θα πιστώνεται στην ψηφιακή κάρτα μέχρι 31 Μαΐου.

Η ψηφιακή κάρτα λήγει σε δυο χρόνια από τον επόμενο μήνα της έκδοσής τους.

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει το myθέρμανση – Μέχρι πότε η αίτηση

Η πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες. Η υποβολή των αιτήσεων θα είναι μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Στη συνέχεια θα πληρωθεί η προκαταβολή -το πιθανότερο- στις 22 Δεκεμβρίου.

Όσοι πέρυσι έλαβαν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης καθώς απέρριψαν ως καύσιμο θέρμανσης το φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής. Το ποσό που θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με την παρούσα θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

Έκτακτο επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά – Πότε πληρώνεται, οι δικαιούχοι

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα. Αφορά όσους δεν θα λάβουν αύξηση, εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξή τους. Όπως ακριβώς είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο. Αναμένεται να πληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ, ενώ την περασμένη φορά ξεκινούσε από τα 200 και έφτανε μέχρι τα 300 ευρώ. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ