To… κόλπο του αιώνα από τον Μουστάκα για το Πάσχα 2021: Δείτε τι έκανε

Μουστάκας: Την ώρα που τα Jumbo μετρούν τις… πληγές τους από την πανδημία του κορονοϊού, ο Μουστάκας ετοιμάζεται για το colpo grosso που θα τον κάνει κυρίαρχο της αγοράς! Τι συνέβη;

Τα καταστήματα Μουστάκας συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα της Wolt, προσθέτοντας πάνω από 500 κωδικούς προϊόντων!

Έτσι οι χρήστες πλέον μπορούν να παραγγείλουν από μία μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών και πασχαλινών δώρων, τα οποία οι συνεργαζόμενοι διανομείς παραδίδουν στην πόρτα τους σε περίπου 30 λεπτά, από Δευτέρα έως Σάββατο, 9:00 με 20:00.

Η υπηρεσία αρχικά είναι διαθέσιμη στην Αθήνα από τα καταστήματα Μουστάκα σε Κάτω Κηφισιά, Περιστέρι, Μοναστηράκι, Αιγάλεω, Πειραιά, Μελίσσια, ΟΑΚΑ/ Μαρούσι και Ελληνικό.

Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού ημέρας και ώρας της παράδοσης που εξυπηρετεί τον πελάτη, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί την ταχύτερη και καλύτερη ομάδα εξυπηρέτησης πελατών στο online delivery, αυτή είναι στη διάθεσή του για να του απαντήσει στα μηνύματα σε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, προσφέρει live tracking, ώστε οι πελάτες να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της παραγγελίας τους σε ζωντανό χρόνο και εφόσον το επιθυμούν οι παραγγελίες παραδίδονται ανέπαφα και με ασφάλεια.

«Τα παιχνίδια φέρνουν χαρά και η Wolt τα φέρνει στην πόρτα των πελατών μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον από την άνεση του καναπέ τους οι πελάτες μας μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους για τα Πασχαλινά δώρα και λαμπάδες μέσω της εφαρμογής, με τα προϊόντα να φτάνουν σε περίπου 30 λεπτά στην πόρτα τους.

Με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε την καθημερινότητα τους, καθώς αποκτούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η συνεργασία μας με τα καταστήματα Μουστάκας είναι μέρος της στρατηγικής μας να επεκτείνουμε συνεχώς το portfolio των συνεργασιών, ώστε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές σε συνδυασμό με μια εξαιρετική εμπειρία», δήλωσε με αφορμή τη νέα συνεργασία ο Δημήτρης Καρέλος, Γενικός Διευθυντής της Wolt για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Μουστάκας: Τι ετοιμάζει ο Βακάκης

Μπορεί ο κολοσσός του Απόστολου Βακάκη, τα Jumbo, να έχουν χτυπηθεί αλύπητα από τον κορονοϊό, ωστόσο ο δαιμόνιος επιχειρηματίας ετοιμάζει… ρελάνς για να καλύψει τη χασούρα!

Ο κύριος Βακάκης στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2020, τα συνεχή «απαγορευτικά» τους πρώτους μήνες του 2021 στην Ελλάδα έφεραν πτώση κατά 11% στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς στις συνολικές πωλήσεις. Να σημειωθεί ότι στην ελληνική αγορά ο όμιλος πραγματοποιεί το μισό σχεδόν του τζίρου του και πιο συγκεκριμένα το 53% των πωλήσεων του.

Πάντως τον Απρίλιο η αλυσίδα επανέρχεται δυναμικά έχοντας αναπληρώσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύριο Βακάκη υπάρχει αισιοδοξία για ένα θετικό πρόσημο πωλήσεων τον τρέχοντα μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο υπήρξε οριακή πτώση πωλήσεων κατά -0,6%, στη συνέχεια το καταγράφηκε μείωση 34% σε ενοποιημένη βάση τον Φεβρουάριο, για να επανέλθει η κίνηση στο +24% τον Μάρτιο καθώς το δίκτυο σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο λειτούργησε κανονικά.

Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Βακκάκης «και το 2021 αποτελεί μια χαμένη χρονιά για το λιανεμπόριο» υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις με άγνωστη επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιχείρησης μέσα στο 2021.

«Η μέχρι σήμερα λειτουργία του εμπορίου είναι περιοριστική, καθώς οι μέθοδοι click away και click inside αποτελούν εργαλεία «παράδοσης προϊόντων και όχι πώλησης προϊόντων» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφερόμενος στα όσα έχει επιφέρει η πανδημία στην αγορά εστίασε στις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην αύξηση ναύλων και τιμών πρώτων υλών.

Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο– στο βαθμό που η πανδημία επιτρέπει τις διαδικασίες- με στόχο να δημιουργήσει νέα αποθηκευτικά κέντρα και καταστήματα μέσα στη χρήση. ΄

Όπως είπε μέσα στη φετινή χρονιά θα βγει στον «αέρα» το ηλεκτρονικό της κατάστημα στη Ρουμανία, μια επένδυση ύψους 35-40 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βακκάκη, το ρουμανικό e-shop μπορεί να προσφέρει σε ετήσια βάση τον τζίρο 2 ή 3 καταστημάτων Jumbo.

Μουστάκας: Η χασούρα του… αιώνα για τα Jumbo

Ως… μαύρη θα μείνει στην ιστορία του Jumbo η χρονιά του 2020, καθώς ο κολοσσός παιχνιδιών κατέγραψε μυθική (!) πτώση τζίρου! Διαβάστε στο xristika.gr το χρονικό της τεράστιας απώλειας.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, όλες οι χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος JUMBO έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του Covid-19 επηρεάζοντας την πορεία των μεγεθών του Ομίλου JUMBO.

Ο κύκλος εργασιών κατά τη χρήση του 2020, για τον Όμιλο JUMBO, διαμορφώθηκε σε 694,03 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά -18,15% σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση 01.01.2019-31.12.2019 που ήταν 847,94 εκατ. ευρώ.

  • Στην Ελλάδα, τα καταστήματα Jumbo καθώς και άλλα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, κατά τις δύο μεγάλες και κρίσιμες περιόδους, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020. Σε περιόδους που επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων, προς αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού, υπήρξε πρόβλεψη για συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο εντός των καταστημάτων. Κατά συνέπεια, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν μείωση κατά -30% περίπου σε σχέση με το 2019.
  • Στην Κύπρο, το σύνολο των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου 2020, χάνοντας την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών που επιβλήθηκαν σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα ή σε βεβαρημένες υγειονομικά περιοχές, επηρέασαν τις πωλήσεις κατά το 2020 όπου υποχώρησαν κατά -13% περίπου σε σχέση με το 2019.
  • Όσον αφορά στη Βουλγαρία, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών για δύο μήνες (από Μάρτιο έως Μάιο2020) καθώς και οι αποφάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων κατά τη χρήση του 2020 κατά -10% περίπου.
  • Οι παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρουμανία δεν ανέτρεψαν τη δυναμική ανάπτυξης και οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση +13% περίπου.

Η μικτή κερδοφορία του Ομίλου JUMBO, κατά το 2020, ανήλθε σε 359,40 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση -19,02% (σε σύγκριση με τα 443,79 εκατ. ευρώ το έτος 2019).

Το περιθώριο των μικτών κερδών του Ομίλου JUMBO διαμορφώθηκε σε 51,78% ενώ πέρυσι ήταν 52,34%.

Σ’ αυτή τη δύσκολη χρονιά, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους συνέβαλε σημαντικά ώστε τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη μετά από φόρους να διαμορφωθούν σε 138,67 εκατ. ευρώ έναντι των 177,62 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, μειωμένα κατά -21,93%.

Μουστάκας: Το «κόλπο» του Βακάκη για να γλιτώσει το «λουκέτο»

Τεράστια είναι η ζημιά που υπέστησαν τα JUMBO από την επέλαση του κορονοϊού στην Ελλάδα και το lockdown που επεβλήθη. Τα κέρδη της επιχείρησης κατέρρευσαν, με τον ιδιοκτήτη ωστόσο, Απόστολο Βακάκη, να σκέφτεται ένα σχέδιο για αποφύγει την ολική καταστροφή. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Στον περιορισμό των απωλειών που είχε εν μέσω πανδημίας και με κλειστά καταστήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Όμιλος Jumbo, βοήθησαν οι διεθνείς πωλήσεις και κυρίως η αγορά της Ρουμανίας στην οποία μάλιστα το 2020 καταγράφηκε αύξηση σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές στην οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Jumbo, ο κύκλος εργασιών κατά τη χρήση του 2020 διαμορφώθηκε σε 694,03 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά -18,15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος που ήταν 847,94 εκατ. ευρώ. Η μικτή κερδοφορία του ανήλθε σε 359,40 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση -19,02% σε σύγκριση με τα 443,79εκατ. ευρώ το έτος 2019 και το περιθώριο των μικτών κερδών διαμορφώθηκε σε 51,78%, ενώ πέρυσι ήταν 52,34%.

Στη Ελλάδα οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας, χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές, παρουσίασαν μείωση κατά -30% περίπου, σε σχέση με το 2019. Η πτώση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα Jumbo όπως και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, κατά τις δύο μεγάλες και κρίσιμες περιόδους για την αγορά, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020 καθώς και στο γεγονός ότι το διάστημα που λειτούργησαν τα καταστήματα ίσχυαν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των πελατών.

Στη Ρουμανία ωστόσο στην οποία η Jumbo διατηρεί 14 καταστήματα οι περιορισμοί που ίσχυσαν το 2020 λόγω του κορονοϊού από Μάρτιο έως Μάιο του 2020 δεν ανέκοψαν την ανάπτυξη και οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά +13% περίπου. Πηγές κοντά στην εταιρεία σημείωναν άλλωστε το προηγούμενο διάστημα στο insider.gr ότι η Ρουμανία αποτελεί την πιο δυναμική αγορά για τον Όμιλο με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Μάρτιο του 2021 οι πωλήσεις στην αγορά της Ρουμανίας ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρσι.

Η Jumbo σχεδιάζει μάλιστα την περαιτέρω ανάπτυξή της στη χώρα καθώς προχώρα στη δημιουργία κέντρου αποθήκευσης στην πόλη Κραϊόβα, καθώς και distribution center που θα εξυπηρετούν το e-shop. Παράλληλα αναμένεται να λειτουργήσει ακόμη ένα ιδιόκτητο κατάστημα (περίπου 12.000 τ.μ.) στην ίδια πόλη.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε πτώση των πωλήσεων, ήταν μικρότερη σε σύγκριση με την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας από Μάρτιο έως Μάιο 2020 καθώς και το κλείσιμο καταστημάτων που λειτουργούσαν σε εμπορικά κέντρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων κατά τη χρήση του 2020 κατά -10% περίπου.

Στην Κύπρο τέλος όπου το σύνολο των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου 2020, με την εορταστική περίοδο του περσινού Πάσχα να χάνεται, οι πωλήσεις το 2020 υποχώρησαν κατά -13% περίπου σε σχέση με το 2019.Στα προσεχή σχέδια του Ομίλου είναι και η δημιουργία ενός νέου καταστήματος στην Ελλάδα, το οποίο όπως επισημαίνεται θα είναι περίπου 9.000 τ.μ ενώ λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην αδειοδότηση των έργων εξαιτίας της πανδημίας εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της εταιρικής χρήσης, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ο Όμιλος Jumbo αριθμούσε 80 καταστήματα. Από αυτά τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 5 στην Κύπρο, τα 9 στην Βουλγαρία, και τα 14 στη Ρουμανία, ενώ μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με 28 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο).