Επίδομα θέρμανσης: Υπολογίστε εδώ πόσα χρήματα θα πάρετε

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει το myΘερμανση. Πώς θα υπολογίσετε το τελικό ποσό που προκύπτει για τους δικαιούχους. Παραδείγματα.  

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού πρώτα προμηθευτείτε πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου. Το επίδομα είναι φέτος 350 ευρώ, ωστόσο, αυτό δεν το ακριβές ποσό που θα πάρετε, αλλά ο συντελεστής σύμφωνα με τον οποίο θα διαμορφωθεί το τελικό ποσό που θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «myΘερμανση» περίπου στα μέσα του επόμενου μήνα και όχι στα μέσα Οκτωβρίου όπως διέρρευσε.

Οι αιτήσεις στην ηλεκτρική πλατφόρμα θα γίνονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022.

Τα χρήματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους του επιδόματος από το υπουργείο πριν από τα Χριστούγεννα.

Επίδομα θέρμανσης: Κριτήρια και δικαιούχοι

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

 • Άγαμος: 16.000ευρώ
 • Έγγαμος: 24.000ευρώ
 • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ
 • Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ
 • Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης: Ο υπολογισμός

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα για Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πειραιά

Αθήνα

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 150 ευρώ (δωρεάν 110 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 211 ευρώ (δωρεάν 156 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 422 ευρώ (Δωρεάν 312 λίτρα)

Θεσσαλονίκη

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 249 ευρώ (δωρεάν 184 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 348 ευρώ (δωρεάν 258 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 696 ευρώ (Δωρεάν 516 λίτρα)

Πειραιάς

 • Άγαμος – έγγαμος χωρίς παιδιά: Επίδομα 115,50 ευρώ (δωρεάν 85,5 λίτρα)
 • Έγγαμος με δύο παιδιά: Επίδομα 168 ευρώ (δωρεάν 124,5 λίτρα)
 • Νέος δικαιούχος: Επίδομα 336 ευρώ (Δωρεάν 249 λίτρα)

Πιο ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο

Ανατράπηκαν τα δεδομένα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε από τη ΔΕΘ ότι όποιος αλλάξει καυστήρα και μεταβεί από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του πετρελαίου, φέρνοντας αναστάτωση σε καταναλωτές και κυβέρνηση.

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης. Το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή με τιμή εκκίνησης πάνω από το 1,50 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

 • Σήμερα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ., το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για την χειμερινή περίοδο είναι περίπου στα 840 ευρώ.
 • Αντίστοιχα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.288 ευρώ. Με την επιδότηση στα 90 ευρώ/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τι τιμή ξεκινά η διάθεση

Η «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να γίνει με την τιμή πάνω από το 1,50 ευρώ, γύρω στο 1,52 με 1,55 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου, τον Απρίλιο, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για τιμές κοντά στο 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο κατά την περίοδο εξαγγελίας της επιδότησης των 20 λεπτών συν ΦΠΑ για όλους τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης είχαν γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η τάση των διεθνών τιμών ήταν καθοδική… Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά.

Η τιμή του diesel εκτοξεύεται

Η μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται ως εξής:

 • 30 Σεπτεμβρίου: 1,828 ευρώ / λίτρο
 • 6 Οκτωβρίου: 1,961 ευρώ / λίτρο

Σήμερα, 10/10, το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η αμόλυβδη βρίσκεται κοντά στα 2 ευρώ.

Αυτό το πετρέλαιο το χρησιμοποιούν οι μεταφορές που επηρεάζουν τα καταναλωτικά αγαθά και έτσι εξηγείται η αλυσίδα της ακρίβειας.

Μέχρι πότε διαρκεί η επιδότηση πετρελαίου 0,25 ευρώ

Όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα αγοράζουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους το πετρέλαιο φθηνότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Διπλό επίδομα θέρμανσης – Οι δικαιούχοι

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα:

«Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».