Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα επιδοτηθεί με ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέγιστο ποσό τα 904,84 ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τη δυνατότητα να επωφεληθούν συνολικά περίπου 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους και μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος, δίνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.
Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, θα επιδοτηθεί με ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέγιστο ποσό τα 904,84 ευρώ.
Η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, για τη διεκδίκηση επιδότησης, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να αξιοποιήσουν την επιδότηση ως ευκαιρία, να επιλέξουν ηλιακό θερμοσίφωνο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και επομένως υψηλότερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής».
Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος «ζωής» ενός ηλιακού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η οικονομία που προσφέρει από την εξοικονόμηση ρεύματος.
Με την επιδότηση, η τιμή ενός ποιοτικού ηλιακού για 4μελή οικογένεια (με boiler 160 λίτρων και συλλέκτες 2,6 τετ. μέτρων) μειώνεται τουλάχιστον κατά 50%.
Με την επιδότηση, η απόσβεση γίνεται σε μόλις 3 χρόνια και για τα υπόλοιπα 17 έτη του κύκλου ζωής του, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ.
Για να μπορούν να επιδοτηθούν οι προς αντικατάσταση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι χωρητικότητας πάνω από 40 λίτρα.
Υποχρεωτική είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται αλλά θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται ύστερα από γενικό οπτικό έλεγχο, και τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση επιδότησης.
Θα επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά. Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση. Εκτός προγράμματος μένουν νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης («Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021»).
Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.
Τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της ενίσχυσης
Ο οδηγός του προγράμματος, που προδημοσίευσε χθες το ΥΠΕΝ, προβλέπει επιδοτήσεις στη βάση τριών εισοδηματικών κλιμακίων και της χωρητικότητας του προς αντικατάσταση θερμοσίφωνα.
Το 30% της συνολικής δημόσιας δαπάνης δεσμεύεται για την πρώτη κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η κατανομή της θα γίνει ανά γεωγραφική περιφέρεια με στόχο τη διασφάλιση ίδιου ποσοστού επιτυχόντων προς αιτούντες ανά περιφέρεια.
Για την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν του εισοδηματικού (μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτώμενα μέλη).
Στην περίπτωση που η βαθμολογία είναι η ίδια σε όλα τα κριτήρια, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας allazothermosifona.gov.gr και θα μπορείτε να γίνετε δικαιούχοι του εκπτωτικού voucher με έναν όρο: Να αποσύρετε τον παλαιό ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν οικιακοί καταναλωτές για αλλαγή θερμοσίφωνα στην πρώτη ή στη δεύτερη κατοικία τους (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ΑΦΜ και να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Αναμένεται μεταξύ άλλων να τεθεί ανώτατο πλαφόν επιχορήγησης.
Με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα εμπίπτει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, με 5.000 έως 10.000 ευρώ στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία και άνω των 10.000 ευρώ στην τρίτη.
Ειδικότερα για:
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας υψηλής ποιότητας θα καλύψει το 85% των ετήσιων αναγκών μας σε ζεστό νερό χρήσης.
Η οικονομία που θα πετύχουμε με την εγκατάσταση του ηλιακού θα είναι περίπου 288€ x 0.85 = 245€ / έτος.
Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας) και αυτό είναι το κόστος που καλούμαστε να αποσβέσουμε.
Το κόστος αυτό είναι χαμηλότερο:
Αν η προεγκατάσταση των σωληνώσεων από το μπάνιο στον ηλιακό υπάρχει ήδη.
Αν δεν διαθέτουμε άλλη συσκευή θέρμανσης που να λειτουργεί και πρέπει να επιλέξουμε αν θα αγοράσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα έναντι κάποιας άλλης συσκευής (π.χ. ηλεκτρικό θερμοσίφωνα). Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος που θα πρέπει να αποσβεστεί είναι το επιπλέον κόστος για την αγορά του ηλιακού και όχι το συνολικό των 1.000 ευρώ.
Ακόμη και αν εξετάσουμε την χειρότερη περίπτωση όπου η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από την αρχή και την συγκρίνουμε με την «αυστηρή χρήση» του θεωρητικού κόστους ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η επένδυση δίνει χρόνο απόσβεσης 4 χρόνια (1.000 / 248), πράγμα που σημαίνει ότι μας συμφέρει να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού.
Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.
Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.
Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
Διπλής ενέργειας:
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας:
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…