Ηλιακός θερμοσίφωνας: Όλα έτοιμα για επιδότηση – Πού κάνετε αίτηση

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ανοίγει ο δρόμος για την επιδότηση μέσω αίτησης στο gov.gr. Πού μπαίνετε, τι στοιχεία χρειάζεστε.

Ζήτημα ωρών είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας του gov.gr για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες η κυβέρνηση. Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα αφορά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και πλέον αναμένουμε την έναρξη των αιτήσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το allazothermosifona.gov.gr θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις μέσα στην εβδομάδα που «τρέχει» και όλα θα γίνουν όπως το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή».

Το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε θα είναι -το πιθανότερο- ως εξής:

Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα αφορά επιδότηση που θα φτάνει το ανώτερο τα 1.000 ευρώ, με το voucher να μπορεί να εξαργυρωθεί για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα τουλάχιστον ύψους 770 ευρώ, όπου θα είναι το πλαφόν.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με το «Αλλάζω συσκευή». Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ

Έτσι, εκείνοι που αναμένεται και να πάρουν πρώτοι το κουπόνι, αλλά και να πάρουν το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης είναι στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, επειδή το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα είναι αρκετά υψηλό, δεν αποκλείεται να μην υπάρχουν τόσες αιτήσεις από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας υψηλής ποιότητας θα καλύψει το 85% των ετήσιων αναγκών μας σε ζεστό νερό χρήσης.

Η οικονομία που θα πετύχουμε με την εγκατάσταση του ηλιακού θα είναι περίπου 288€ x 0.85 = 245€ / έτος.

Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας) και αυτό είναι το κόστος που καλούμαστε να αποσβέσουμε.

Το κόστος αυτό είναι χαμηλότερο:

Αν η προεγκατάσταση των σωληνώσεων από το μπάνιο στον ηλιακό υπάρχει ήδη.

Αν δεν διαθέτουμε άλλη συσκευή θέρμανσης που να λειτουργεί και πρέπει να επιλέξουμε αν θα αγοράσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα έναντι κάποιας άλλης συσκευής (π.χ. ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).  Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος που θα πρέπει να αποσβεστεί είναι το επιπλέον κόστος για την αγορά του ηλιακού και όχι το συνολικό των 1.000 ευρώ.

Ακόμη και αν εξετάσουμε την χειρότερη περίπτωση όπου η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από την αρχή και την συγκρίνουμε με την «αυστηρή χρήση» του θεωρητικού κόστους ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η επένδυση δίνει χρόνο απόσβεσης 4 χρόνια (1.000 / 248), πράγμα που σημαίνει ότι μας συμφέρει να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσα λίτρα θα επιλέξετε

Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας:

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας:

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

  • στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
  • στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

Μπόιλερ και θερμοσίφωνας – Οι διαφορές

Στην Ελλάδα, το πιο γνωστό είδος λέβητα που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση νερού είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, ο οποίος και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος, αλλά συνήθως είναι αναμμένος μόνο για 30-40 λεπτά μέσα στη μέρα.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι επίσης πολύ διαδεδομένοι στην ηλιόλουστη χώρα μας, διότι, παρά τα αρχικά μεγάλα έξοδα που απαιτούνται για την εγκατάσταση, τροφοδοτούνται μονάχα με το φως του ηλίου και άρα δεν καταναλώνουν ρεύμα ή κάποιο καύσιμο.

Μια τρίτη επιλογή, η οποία τα τελευταία χρόνια προτιμάται από όλο και περισσότερα νοικοκυριά είναι το μπόιλερ λεβητοστασίου, το οποίο τοποθετείται συνήθως κοντά στο λεβητοστάσιο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό που κυκλοφορεί ούτως ή άλλως στις σωληνώσεις όταν έχουμε αναμμένο το καλοριφέρ.

Φυσικά, σε πολλά σπίτια το νερό μπορεί να ζεσταθεί και από το λέβητα του καλοριφέρ και από το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κάποιες φορές υπάρχει και ηλιακός θερμοσίφωνας. Στην πρώτη περίπτωση καλείται μπόιλερ διπλής και στη δεύτερη μπόιλερ τριπλής ενέργειας.