Μεγάλη έκπληξη: Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα και στο εξοχικό – Τι ξέρουμε

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει δυνατότητα για επιδότηση και σε όσους θέλουν να βάλουν ηλιακό και σε δεύτερη κατοικία.

Θέμα λίγων ημερών φαίνεται πως είναι επιτέλους η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα για όσους επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα, μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνων-Αλλάζω θερμοσίφωνα».

Ακόμα αναμένεται να δημοσιευτεί ο πλήρης οδηγός του προγράμματος, ωστόσο, νέες λεπτομέρειες δίνουν ευκαιρία και σε όσους θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά και μια δεύτερη κατοικία τους, όπως για παράδειγμα ένα εξοχικό.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας allazothermosifona.gov.gr και θα μπορείτε να γίνετε δικαιούχοι του εκπτωτικού voucher με έναν όρο: Να αποσύρετε τον παλαιό ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα έχουν οικιακοί καταναλωτές για αλλαγή θερμοσίφωνα στην πρώτη ή στη δεύτερη κατοικία τους (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), αρκεί να διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά ΑΦΜ και να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Το ποσοστό επιδότησης για τη δαπάνη αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, που θα εξαρτάται από τη χωρητικότητα του boiler και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Έκπτωση ανάλογα με τη χωρητικότητα

Αναμένεται μεταξύ άλλων να τεθεί ανώτατο πλαφόν επιχορήγησης.

Με εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα εμπίπτει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, με 5.000 έως 10.000 ευρώ στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία και άνω των 10.000 ευρώ στην τρίτη.

Ειδικότερα για:

  • Boiler 110-135 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης (επί της λιανικής τιμής πώλησης) για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 510,48 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η εισοδηματική κατηγορία 55% (έως 561,29 ευρώ) και για την 1η εισοδηματική κατηγορία 60% (έως 612,10 ευρώ).
  • Boiler 136-185 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 643,55 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 707,26 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 771,77 ευρώ).
  • Boiler άνω των 186 λίτρων: το ποσοστό ενίσχυσης για την 3η εισοδηματική κατηγορία θα είναι 50% (με πλαφόν τα 754,03 ευρώ προ ΦΠΑ), για τη 2η κατηγορία 55% (έως 829,84 ευρώ) και για την 1η κατηγορία 60% (έως 904,84 ευρώ).

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Οι δικαιούχοι

Οι αιτήσεις θα «βαθμολογούνται» βάσει κριτηρίων που θα έχουν σχέση με το εισόδημα, με το εάν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, εάν υπάρχει μέλος ΑμεΑ, τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων κ.λπ.

Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με το «Αλλάζω συσκευή». Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τις εξής εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ

Έτσι, εκείνοι που αναμένεται και να πάρουν πρώτοι το κουπόνι, αλλά και να πάρουν το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης είναι στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, επειδή το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα είναι αρκετά υψηλό, δεν αποκλείεται να μην υπάρχουν τόσες αιτήσεις από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πόσο συμφέρει ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας υψηλής ποιότητας θα καλύψει το 85% των ετήσιων αναγκών μας σε ζεστό νερό χρήσης.

Η οικονομία που θα πετύχουμε με την εγκατάσταση του ηλιακού θα είναι περίπου 288€ x 0.85 = 245€ / έτος.

Η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας) και αυτό είναι το κόστος που καλούμαστε να αποσβέσουμε.

Το κόστος αυτό είναι χαμηλότερο:

Αν η προεγκατάσταση των σωληνώσεων από το μπάνιο στον ηλιακό υπάρχει ήδη.

Αν δεν διαθέτουμε άλλη συσκευή θέρμανσης που να λειτουργεί και πρέπει να επιλέξουμε αν θα αγοράσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα έναντι κάποιας άλλης συσκευής (π.χ. ηλεκτρικό θερμοσίφωνα).  Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος που θα πρέπει να αποσβεστεί είναι το επιπλέον κόστος για την αγορά του ηλιακού και όχι το συνολικό των 1.000 ευρώ.

Ακόμη και αν εξετάσουμε την χειρότερη περίπτωση όπου η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από την αρχή και την συγκρίνουμε με την «αυστηρή χρήση» του θεωρητικού κόστους ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η επένδυση δίνει χρόνο απόσβεσης 4 χρόνια (1.000 / 248), πράγμα που σημαίνει ότι μας συμφέρει να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσα λίτρα θα επιλέξετε

Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας:

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.

Τριπλής ενέργειας:

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

  • στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
  • στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.