Ηλεκτρικό ρεύμα: Το δρόμο της… επιστροφής προς την ΔΕΗ παίρνουν διαρκώς χιλιάδες καταναλωτές, αφήνοντας τους ιδιωτικούς παρόχους. Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί.
Τα δεδομένα οπισθοχώρησης, όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, αφορούν τη λιανική ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις υψηλές… πτήσεις που καταγράφονται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, να παγιώνεται η εκτίμηση πως οδεύουμε σε μια χρονιά που αντί της διεύρυνσης, θα έχουμε εκ νέου συγκέντρωση της αγοράς προμήθειας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ο μέσος όρος αποχωρήσεων από τους ιδιώτες προμηθευτές είναι αυξημένος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά περίπου 40%, ενώ σε σχέση με το συνολικό μέσο όρο του 2020 είναι αυξημένος κατά 22%.
Το στοιχείο αυτό θα μπορούσε απλώς να δείχνει τη μεγαλύτερη κινητικότητα που υπάρχει πλέον στην προμήθεια ρεύματος, αφού είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν πολλές μετακινήσεις από έναν ιδιώτη προμηθευτή σε άλλο ιδιώτη προμηθευτή, φαινόμενο που θεωρείται θετικό για την ωρίμανση της αγοράς.
Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί καταναλωτές εγκαταλείπουν τον πάροχό τους, όχι για έναν άλλο ιδιώτη πάροχο, αλλά για να επιστρέψουν στη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι αποχωρήσεις πελατών από ιδιώτες προς τη ΔΕΗ είναι αυξημένος κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και κατά 41% σε σχέση με το μέσο όρο του 2020.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η τάση αυτή θα φανεί και στα μερίδια αγοράς (σε όγκους) που ανακοινώνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου, προς ώρας, παρατηρείται στασιμότητα, σε ότι τουλάχιστον αφορά τα ποσοστά της ΔΕΗ έναντι των εναλλακτικών προμηθευτών.
Η σαφής τάση «κλεισίματος» της αγοράς προμήθειας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενεργοποίησαν τις ρήτρες που περιλαμβάνουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου να μην εκτοξευθούν οι ζημιές τους λόγω των υψηλών τιμών που αγοράζουν το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά. Οι αυξημένοι λογαριασμοί που είδαν οι καταναλωτές, δημιουργούν δυσαρέσκεια και αναζήτηση άλλης λύσης, ενώ επωάζεται και κλίμα δυσπιστίας έναντι των εναλλακτικών παρόχων.
Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ανταγωνισμού των ιδιωτών έναντι της ΔΕΗ έχουν περιοριστεί αφού δεν μπορούν εύκολα να υποσχεθούν ή να δώσουν ελκυστικά (έναντι του δεσπόζοντος παίκτη) τιμολόγια και προσφορές.
Το κλίμα αυτό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί, καθώς το συνολικό κόστος χονδρεμπορικής, για το επόμενο δωδεκάμηνο, προβλέπεται στα 89 ευρώ/MWh για τη χαμηλή τάση και 79-80 ευρώ/MWh για την Μέση Τάση.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να ξεκινήσουν τον φετινό Ιούνιο.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Είσαι σίγουρος ότι το πληρώνεις φτηνά;
Σε κουίζ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους παρόχους να δίνουν διαρκώς νέα πακέτα στους καταναλωτές. Πώς μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας συμφέρει καλύτερα;
Διαβάστε στο xristika.gr όλα τα συνηθισμένα ερωτήματα και θα δείτε και μόνοι σας πόσο εύκολο είναι να αλλάξετε πάροχο ρεύματος μέσα σε 2 λεπτά!
Οι χρεώσεις του ρεύματος ανά KW διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και ανάλογα πιο πρόγραμμα θα επιλέξετε.
Η χρέωση της ΔΕΗ είναι περίπου 0.11€ / KW (καθαρά και μόνο για το σκέλος του ρεύματος, προ ΦΠΑ).
Αντίστοιχα, ο ποιο οικονομικός εναλλακτικός πάροχος μπορεί να σας προσφέρει μια τιμή ακόμα και κοντά στο 0.055€ / KW – δηλαδή περίπου μισή τιμή σε σχέση με το κόστος της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βλέπετε αναλυτικά τις χρεώσεις του παρόχου που θα υπογράψετε καθώς και τις ενδεχόμενες επιπλέον χρεώσεις όπως η ρήτρα ΟΤΣ ή τα ετήσια κόστη συνδρομής.
Στις επιχειρήσεις συνήθως τα κοστολόγια διαφέρουν. Αν και η τιμή της KW μπορεί να παραμένει η ίδια όπως στα οικιακά προγράμματα, υπάρχουν αρκετές φορές διαφορές στα πάγια (ετήσια συνδρομή ή μηνιαία) καθώς και στα τετράμηνα όρια κατανάλωσης.
Επίσης, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, θα πρέπει να δείτε να μην υπάρχει ρήτρα ΟΤΣ στο συμβόλαιό σας, καθώς ενδεχόμενη αύξησή της, θα επιφέρει μεγαλύτερη τιμή για εσάς στον επόμενο λογαριασμό.
Μπορείτε εύκολα να βρείτε φθηνό ρεύμα για επιχειρήσεις απλά συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα ενδιαφέροντος – μέσα σε μερικές ώρες ένας εκπρόσωπος θα σας καλέσει για να αναλύσετε τις ανάγκες σας καθώς και τι σας συμφέρει να επιλέξετε.
Η διαδικασία που ακολουθείτε για να αλλάξετε πάροχο ρεύματος είναι πολύ εύκολη. Αφού αποφασίσετε με ποια εταιρεία θέλετε να συνεργαστείτε ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος, τότε αποστέλλετε ηλεκτρονικώς τα απαραίτητα έγγραφα όπως ταυτότητα και έναν τωρινό λογαριασμό ρεύματος και η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε μερικές ημέρες.
Η νέα σας εταιρεία θα σας στείλει να υπογράψετε ηλεκτρονικά τα συμβόλαια ώστε να γίνει η αλλαγή του παρόχου.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Το κόλπο για να πληρώνεις λιγότερα
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι… βραχνάς για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να δείτε το νούμερο στον εκκαθαριστικό σας προς τα… κάτω!
Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και χρήματα για να έχεις άνεση (και θαλπωρή) στο σπίτι σου. Μπορείς με πιο οικονομικούς τρόπους να ζεις καλά και να σου μένουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι.
Πώς θα κάνεις οικονομία;
Να τοποθετήσεις το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή σημεία που τα βλέπει ο ήλιος, γιατί η θερμότητα αυξάνει την ηλεκτρική του ενέργεια μέχρι και 30%.
Επίσης να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή εξοικονομώντας έτσι ως και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.
Να μαγειρεύεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας. Με αυτόν τον τρόπο – και κυρίως μαγειρεύοντας με χύτρα – εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια 30-60%.
Να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 20οC τον χειμώνα και 26οC το καλοκαίρι.
Να θυμάσαι πως για κάθε επιπλέον βαθμό, σπαταλάς περίπου 10% περισσότερη ενέργεια. Να αντικαταστήσεις τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες Led.
Θα εξοικονομήσεις έτσι μέχρι και 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας.
Οι λαμπτήρες Led είναι μεν πιο ακριβοί, αλλά έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), προσφέροντας το ίδιο επίπεδο φωτεινότητας με τους κοινούς λαμπτήρες και το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής κατανάλωσης (1 λαμπτήρας Led αντιστοιχεί σε 10 κοινούς λαμπτήρες).
Να σβήνεις τον υπολογιστή σου, όταν δεν τον χρειάζεσαι.
Να βγάζεις τον φορτιστή από την πρίζα, όταν δεν τον χρησιμοποιείς.
Να μην αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση standby.
Αν έχεις τη δυνατότητα: Τοποθέτησε στο σπίτι ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές ενός νοικοκυριού με κατανάλωση 2,5-4 kw ανά ώρα.
Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού που προκύπτει από την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα είναι της τάξης του 60-74%.
Άλλαξε τις ηλεκτρικές συσκευές σου με νέες ανώτερης ενεργειακής κλάσης.
Για παράδειγμα: Η αντικατάσταση κλιματιστικού ενεργειακής κλάσης Β με άλλο υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α+ ) και τεχνολογίας inverter οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 32% στη θέρμανση και 21% στην ψύξη.
Αν αντικαταστήσεις το παλιό σου ψυγείο ενεργειακής κλάσης D με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+, θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ με ένα ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+++, εξοικονομείς περίπου 79% ενέργεια.