Φορολογικές δηλώσεις 2021: Θρίλερ με την υποβολή – Εκτός εκατομμύρια φορολογούμενοι

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Συνεχίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια φορολογούμενοι στην υποβολή των δηλώσεών τους καθώς το Taxisnet δεν του αφήνει να προχωρήσουν!

Οι τεχνικοί αναφέρουν πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας των κενών κωδικών, των παραλείψεων και των δυσλειτουργιών στο σύστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι η εφαρμογή για την υποβολή του Ε1 είναι ανοιχτή από τις 27 Μαΐου, αλλά ακόμα οι δηλώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί είναι εξαιρετικά λίγες για την εποχή.

Εως το βράδυ της Τρίτης, 15 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί μόλις 449.341 δηλώσεις, γεγονός που κάνει πολλούς να θεωρούν ότι είναι αδύνατο έως τις 28 Αυγούστου να έχουν υποβληθεί περίπου 7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις 2021.

Προς το παρόν φορολογικές δηλώσεις για το 2021 μπορούν να υποβάλλουν ιδιωτικοί υπάλληλοι που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων έχουν παραδώσει βεβαιώσεις μισθοδοσίας.

Έως εκεί όμως, καθώς εάν εκτός από το μισθό του περιμένει στοιχεία από το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΑΕΔ, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί στο TAXISnet

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι κωδικοί που δημιουργούν πρόβλημα

 • Στους κωδικούς 735 – 736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου) ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον Νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).
 • Οι κωδικοί 049 – 050 για τις οικογενειακές δαπάνες: δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες. Περιλαμβάνονται ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. σε κοινόχρηστα ή και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου. Από τις δαπάνες αυτές ο φορολογούμενος πρέπει να υπολογίσει ξανά μόνος του ποιες αφορούν e-πληρωμές. Επιπλέον για πρώτη φορά πρέπει να δηλώσει και ποσά πληρωμών διατροφής, ενοικίων, δόσεων, φόρων κλπ που το σύστημα τα συνυπολογίζει.
 • Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών (δηλαδή πέραν της πρώτης) αλλά εμφανίζεται, αντί της διεύθυνσης του ακινήτου, ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.

Εκτός από τις δυσλειτουργίες στους κωδικούς αυτούς, όπως τους επισημαίνουν οι ίδιοι οι λογιστές, ανυπέρβλητα εμπόδια στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων αντιμετωπίζουν επίσης:

 • Στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) δεν έχουν αποσταλεί και αναρτηθεί ακόμα ενημερωτικά συντάξεων 2020. Η ταλαιπωρία δεν τελειώνει όμως αν ανέβουν και συμπληρωθούν οι κωδικοί στο Ε1 του 2020. Αλλά πρέπει να εμφανιστούν και βεβαιώσεις ετών 2015 και 2016, για όσους πήραν πέρυσι αναδρομικά συντάξεων και θα πρέπει να κάνουν και χωριστές δηλώσεις ανά έτος!
 • Στις βεβαιώσεις αποδοχών και στον Κωδικό 781 δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί αποζημιώσεις COVID σε εργαζόμενους/μισθωτούς σε αναστολή, τα οποία κατέβαλε το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετα εμφανίζονται τα ποσά τα οποία αφορούν αυταπασχολούμενοι, τα οποία έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών σαν αποζημίωση ειδικού σκοπού σε αυτούς. Ακόμα, δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (Επιδόματα ασθενείας).
 • Στο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας Μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις.
 • Στο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα ) ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.

Αντίστοιχα, στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λπ.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί η μη ετοιμότητα του εντύπου « Ν » αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε το έντυπο, με τις οδηγίες συμπλήρωσής του.

«Τα ανωτέρω είναι κάποια ενδεικτικά σημεία που έχουν εντοπισθεί αλλά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι πλήρης χωρίς τεχνικά προβλήματα η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ» τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το ΟΕΕ εμμένει στη θέση του «να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους».

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

 • Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
 • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
 • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
 • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: «Σώζουν» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα είναι για χιλιάδες φορολογούμενους η απαλλαγή από την υποχρέωση να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.)

Απαλλαγή από την υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, για όσους επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, προβλέπεται:

 • Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)
 • Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Φορολόγηση ενοικίων

Αλλαγές έχουν γίνει και στη φορολόγηση ακινήτων. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τους φόρους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την στήριξη από την πανδημία. Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ο φόρος επιβάλλεται κανονικά. Αναφορικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια από ενοικιαστές που δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης από την πανδημία, με σχετική απόφαση ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν οι ιδιοκτήτες να γλιτώσουν την επιβολή φόρου.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου. Στη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να υπολογιστούν μαζί και οι προβλέψεις για:

 • Μόνιμη μείωση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.
 • Μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως και 10.000 ευρώ. Πλέον η ισχύουσα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
 1. 0-10.000: 9%
 2. 10.001-20.000: 22%
 3. 20.001-30.000: 28%
 4. 30.001-40.000: 36%
 5. 40.001 και πλέον: 44%
 • Επέκταση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
 • «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμη υποβολή

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.