Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιοι και πότε θα λάβουν επιστροφή φόρου – Πότε ξεκινά η υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Δεν είναι μόνο εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και εκείνοι οι οποίοι θα… πάρουν! Διαβάστε στο xristika.gr ποιοι θα είναι οι τυχεροί.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος για τους εργαζόμενους που αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εκδίδοντας οι ίδιοι αποδείξεις, δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας «μπλοκάκια», είναι εκείνες που θα «ξεκλειδώσουν» τις επιστροφές.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων που θεωρούνται «μισθωτοί» από την ισχύουσα νομοθεσία έστω και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με βάση τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Οι περισσότεροι, λοιπόν, αναμένεται να έχουν μηδενικά ποσά αναλογούντων φόρων, γεγονός που αυτόματα σημαίνει ότι θα τους επιστραφούν ακέραια τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές του για το 2020.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Όλες οι αλλαγές

Ας δούμε όμως τις αλλαγές που θα ισχύσουν για όσους φέτος φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα ισχύσουν φέτος οι εξής αλλαγές:

1. Μειώσεις συντελεστών υπολογισμού φόρου εισοδήματος. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για το 2020 θα ισχύσουν τα εξής:

  • Μείωση εισαγωγικού συντελεστή (ελάχιστου) φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 20.000,01 έως και τις 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%
  • Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 30.000,01 έως και τις 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%
  • Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 40.000 και πάνω, από το 45% στο 44%

2. Αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για όσους έχουν παιδιά. Τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» που βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθούν:

  • σε 9.000 ευρώ από 8.863,63 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί
  • σε 10.000 ευρώ από 9.090,90 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά
  • σε 11.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά
  • σε 12.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα παιδιά
  • σε 13.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά
  • σε 14.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν έξι παιδιά
  • σε 15.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν επτά παιδιά
  • σε 16.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν οκτώ παιδιά
  • σε 17.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν εννέα παιδιά
  • σε 18.000 ευρώ από 9.545,45 ευρώ για όσους έχουν δέκα παιδιά

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης

Όλες οι παραπάνω μεταβολές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων που αμείβονται με «μπλοκάκια» και λογίζονται ως μισθωτοί θα έχουν ως αποτέλεσμα να λάβουν πίσω ολόκληρα τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων -πρόκειται για το 20% που παρακρατούσε η εφορία κάθε μήνα ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί για το 2020.

Οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να φορολογηθεί το «μπλοκάκι» ως αμοιβή από μισθωτή εργασία θα πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα και οι εξής πέντε προϋποθέσεις:

  • Ο φορολογούμενος να έχει υποβάλλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΔΟΥ
  • Ο φορολογούμενος θα πρέπει να ασκεί δραστηριότητα η οποία δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής δραστηριότητας αλλά χαρακτηρίζεται «ελευθέριο επάγγελμα». Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες είναι του γιατρού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του δημοσιογράφου κ.ά.
  • Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει ως έδρα άσκησης της δραστηριότητας το σπίτι του
  • Ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να εισπράττει μισθό από άλλη πηγή
  • Ο φορολογούμενος θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τρεις το πολύ εργοδότες ή/και σε περισσότερους από τρεις εάν και εφόσον λαμβάνει το 75% των ετήσιων αποδοχών μόνο από έναν.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ξεκινούν – Δείτε ΕΔΩ πόσο φόρο θα πληρώσετε

Λίγες ημέρες απέμειναν για να ανοίξει η πλατφόρμα του taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Διαβάστε στο xristika.gr πως θα πληρώσετε μικρότερο φόρο.

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα έχει μπει η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα υποδεχθεί και φέτος τις δηλώσεις περίπου 8,5 εκατ φορολογούμενων.

Η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 27 Αυγούστου και ως εκ τούτου μισθωτοί, συνταξιούχοι , αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι θα έχουν σχεδόν τρεισήμισι μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουνίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο.

Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, η πανδημία και οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, φέρνουν αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις. Οι σημαντικότερες είναι το «πάγωμα» των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί οικονομικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια για ένα από τα δυο προηγούμενα χρόνια.

Απαλλαγή από την υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, για όσους επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, προβλέπεται:

  • Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)
  • Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Μειωμένος θα είναι ο φόρος από την εισαγωγή του νέου μειωμένου χαμηλού συντελεστή 9% για τη φορολόγηση των εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 με τον νέο εισαγωγικό συντελεστή 9% της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, θα φέρει όφελος 1.300 ευρώ, για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ.

Μειωμένο φόρο θα πληρώσουν και όσοι δεν επιλέξουν την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Όσα φυσικά πρόσωπα, επιθυμούν να καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο, θα έχουν έκπτωση 3%, με την προϋπόθεση η δήλωση φορολογίας εισοδήματος να υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

Σημαντική ανάσα θα πάρουν και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς για το 2022 μειώνεται στο 55% η προκαταβολή φόρου και στο 70% για τις επιχειρήσεις.