Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια

Φοιτητικά σπίτια: Έγινε η περιοχή του Ζωγράφου προάστιο του Παρισιού και δεν το ξέρουμε; Έγινε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, Νέα Υόρκη; Μάλλον έτσι νομίζουν οι ιδιοκτήτες τους και έχουν πάει τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια στο… θεό. Δείτε τις τιμές για όλη την Ελλάδα στο xristika.gr.

«Ονειρο θερινής νυκτός» χαρακτηρίζουν οι μεσίτες την εύρεση φοιτητικής κατοικίας με μίσθωμα κάτω των 300 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν και υπάρχουν ακίνητα, τα φθηνότερα έρχονται με πολλές παραχωρήσεις.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι σπουδάζουν στα νησιά (π.χ. στην Κρήτη), όπου λόγω τουριστικής σεζόν μεγάλος αριθμός ακινήτων διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τουρίστες, ανεβάζοντας σημαντικά τις τιμές. Σύμφωνα με τους μεσίτες, η κατάσταση είναι προσωρινή και οι τιμές αναμένεται να μειωθούν από τον Σεπτέμβριο όσο περισσότερα ακίνητα θα γίνονται διαθέσιμα. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά την τελευταία 5ετία, τόσο οι τιμές πώλησης όσο και οι τιμές ενοικίασης. Οι φοιτητικές κατοικίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά οι ειδικοί ξεχωρίζουν τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb).

Φοιτητικά σπίτια: Τα «φθηνά»

Η εικόνα είναι παρόμοια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα, όπου υπάρχουν αρκετά μικρά «φοιτητικά» διαμερίσματα, αλλά για τις χαμηλότερες τιμές θα ζητηθούν παραχωρήσεις, όπως η μεγαλύτερη απόσταση από τις σχολές, η δυσκολότερη πρόσβαση στο δίκτυο συγκοινωνιών, η παλαιότητα του ακινήτου (με ό,τι αυτό σημαίνει για μόνωση και άνεση), ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες έχουν ζητήσει υψηλές προκαταβολές ως εγγύηση για τη σύναψη μισθωτηρίου, κάνοντας το αρχικό κόστος ενοικίασης δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, επιπλέον δυσκολία φέρνει και η απορρύθμιση λόγω πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Πάτρας.

Η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πέρσι και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που περίμεναν να αρθούν οι περιορισμοί όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» τη φοιτητική τους στέγη την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι φοιτητές να αναζητούν στέγη την ίδια περίοδο, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη ζήτηση και ως φυσικό επόμενο και τις τιμές της αγοράς.

Ενδεικτικά, φέτος, στην Αθήνα, την πόλη με το μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα στη χώρα, μόνο 1 στις 10 φοιτητικές κατοικίες διατίθεται προς μίσθωση με ενοίκιο έως 300 ευρώ.

Καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την πόλη, όπου υπάρχουν άλλα δεδομένα στη σχέση προσφοράς και ζήτησης, αλλά πανελληνίως όλα τα κομμάτια του παζλ συνθέτουν μία εικόνα ακρίβειας που έχει χτυπήσει και τις φοιτητικές εστίες.

Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια
Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια
Φοιτητικά σπίτια 2022: Οι τιμές για γκαρσονιέρες και δυάρια

Φοιτητικά σπίτι: Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Ειδικότερα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 12,47%, στην πλειονότητά τους γκαρσονιέρες από 21 τ.μ. έως 30 τ.μ. Η πραγματική τιμή για τους περισσότερους είναι από 351 ευρώ έως 450 ευρώ, που είναι το ενοίκιο σχεδόν στο 70% των κατάλληλων για φοιτητές ακινήτων. «Location is the key», που λένε και οι μεσίτες του εξωτερικού, με τις φθηνότερες κατοικίες να εντοπίζονται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Αττικής, του Γκύζη, η Κυψέλη και ο Κολωνός.

Καλύτερη είναι η εικόνα για όσους αναζητούν εστία στη Θεσσαλονίκη, όπου οι κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση με προσιτό ενοίκιο φτάνουν κοντά στο 25%. Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων, η διαθεσιμότητα για φοιτητές έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι μία στις τέσσερις. Λίγο ακριβότερα, αλλά χωρίς να ξεφεύγουν οι τιμές προσφέρεται το 48,06% των ακινήτων, με ζητούμενο μίσθωμα από 300 έως 350 ευρώ.

Στην Πάτρα υπάρχουν αρκετά ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση σε λογικές τιμές, όμως όπως δηλώνουν γνώστες της τοπικής αγοράς, τα πιο ποιοτικά εξαφανίζονται «εν ριπή οφθαλμού». Στο νομό η μέση τιμή ενοικίασης βρίσκεται στα 6,29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 6,06 ευρώ πέρσι το β’ τρίμηνο, με αύξηση της τάξης σχεδόν 4% και με τη μέση γκαρσονιέρα 30-35 τ.μ. να έχει ζητούμενο ενοίκιο από 180 έως 350 ευρώ.

Στη Λάρισα, υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες σε Φιλιππούπολη, Σταθμό, Αγιο Κωνσταντίνο και Αγιο Βελισσάριο, επιπλωμένες, 1ου ορόφου, από 250 ευρώ το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο ενοίκιο στο νομό, σύμφωνα με τα στοιχεία των αγγελιών, έχει αυξηθεί σε 6,73 ευρώ/τ.μ. το β’ τρίμηνο του 2022 από σχεδόν 6,67 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οπότε τα ενοίκια με οριακή αύξηση σχεδόν 1% παραμένουν σχετικά σταθερά.

Φοιτητικά σπίτια: Η έρευνα του «σπιτόγατου»

Την τάση τιμών των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ανέλυσε το Spitogatos Insights με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, από τον Αύγουστο έως το άνοιγμα των σχολών τον Οκτώβριο, πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις φοιτητικών διαμερισμάτων στο δίκτυο του Spitogatos. Ο κύριος όγκος των αναζητήσεων αυτών λαμβάνει χώρα από την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων έως περίπου τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο επικράτειας για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 €/τ.μ. Παράλληλα, σημαντική μείωση της τάξης του 25% παρουσιάζει η διαθεσιμότητα (“stock”) των φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε όλη τη χώρα, με τη μικρότερη μείωση να καταγράφεται στην Αθήνα και τη μεγαλύτερη στην επαρχία, και ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως Χανιά ή Κέρκυρα.

«Η πολύ καλή τουριστική σεζόν είναι εξαιρετική για την οικονομία μας, αλλά τα τελευταία χρόνια πιέζει πολύ ανοδικά τις τιμές και καθοδικά τη διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων», δήλωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos, και πρόσθεσε: «Φέτος, μάλιστα, που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας, περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης – πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία- αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Αθήνα

Παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται στις περιοχές Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στο Γουδί και τα Ιλίσια, περιοχές πολύ κοντά σε μερικά από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση 12% στη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σημειώνεται και στην περιοχή του Ζωγράφου (10€/τ.μ.) η οποία αποτελεί σταθερά μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση φοιτητικών διαμερισμάτων στην Αθήνα.

Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, τα προάστια του Πειραιά, την Πατησίων – Αχαρνών αλλά και την Κυψέλη.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, την ετήσια μεταβολή της ζητούμενης τιμής ανά περίπτωση, καθώς και τον μέσο όρο ζητούμενης τιμής για διαμερίσματα έως 65 τ.μ. και στούντιο στις περιοχές αυτές.

Θεσσαλονίκη

Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 8,5 €/τ.μ. σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές – Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία – Δόξα ενώ οι οικονομικότερες είναι η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος.

Η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας σε ποσοστό 12% σημειώθηκε στις περιοχές του Ευόσμου και της Νέα Παραλίας.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Βόλο. H Κρήτη και η Κέρκυρα, δύο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί πέρα από περιοχές με δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα σημειώνουν την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αύξηση ζητούμενης τιμής ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας στην περιφέρεια σημειώνεται στην Κέρκυρα (25%) γεγονός το οποίο πιθανώς να οφείλεται στην βραχυρόνια μίσθωση. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιθανώς να οφείλεται στην βραχυπρόσθεσμη μίσθωση που αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους επισκέπτες.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν το Διδυμότειχο, η Καστοριά, η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία και το Μεσολόγγι.

“Μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινά νωρίτερα με τη σειρά της. Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου”, πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.