Ευρωεκλογές 2024: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις νέες κάλπες. Αυτή τη φορά, θα ισχύσει μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα. Πώς ψηφίζουμε, τι ισχύει με σταυρούς, τι είναι η επιστολική ψήφος. Όλες οι πληροφορίες πριν τις εκλογές στο xristika.gr.
Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων ψηφοφόρων, για τις ευρωεκλογές 2024 που στην Ελλάδα θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Οι Έλληνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προσπαθούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία εκλογής αλλά και το πώς θα ψηφίσουν.
Στις ευρωεκλογές του 2019 και του 2014 ψηφίσαμε με σταυρό προτίμησης. Παρότι άνοιξε η συζήτηση για αλλαγή, τελικά αποφασίστηκε και αυτή τη φορά να ψηφίσουμε με σταυρό. Παρακάτω θα δείτε τον συγκεκριμένο αριθμό που έχουμε όριο να σταυρώσουμε στο ψηφοδέλτιο.
Από και πέρα όμως, τίθεται για πρώτη φορά, και πρόκειται για μεγάλη αλλαγή, η επιστολική ψήφος. Δηλαδή θα μπορέσουν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως οι Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς να στηθούν εκλογικά τμήματα σε διάφορες πόλεις.
Για τους εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν για να κάνουν χρήση της νέας δυνατότητας θα πρέπει να αναφέρει την αιτία που δεν μπορεί να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο (π.χ, λόγοι υγείας, ηλικίας, εργασίας) ή δεν θα χρειάζεται αιτιολογία.
Οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο με αίτηση που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα, η οποία έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό (Όλες οι λεπτομέρειες παρακάτω).
Όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε στην κάλπη αναλυτικά παρακάτω:
Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε – Με σταυρό και όχι λίστα
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.
Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.
Ευρωεκλογές 2024 – Ελλάδα: Οι εκλογικές περιφέρειες
Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.
Ευρωεκλογές 2024 – Ελλάδα: Ποιοι ψηφίζουν
Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:
- Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
- Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα
Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο θα πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024.
Ευρωεκλογές 2024: Με ποια έγγραφα ψηφίζουμε
Πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Είναι υποχρεωτική η ψήφος στις ευρωεκλογές 2024;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.
Επιστολική ψήφος – Στο gov.gr η εγγραφή – Πού μπαίνετε
Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.
Επιστολική ψήφος: Τα δικαιολογητικά για εγγραφή
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
- Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
- Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
- Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.
Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).
Βήμα προς βήμα η διαδικασία εγγραφής για επιστολική ψήφο
1. Σύνδεση στην εφαρμογή
- Οι εκλογείς συνδέονται στην εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr. Στην αρχική σελίδα αναγράφονται οι βασικές ημερομηνίες που αφορούν την επόμενη εκλογική διαδικασία
- Για την πιστοποίηση τους, οι εκλογείς κάνουν χρήση των προσωπικών διαπιστευτηρίων TaxisNet τους.
- Εναλλακτικά, οι εκτός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εισέλθουν με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου τους:
- Οι εκλογείς μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εντός Ελλάδας ή στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό για να εγγραφούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, σε περίπτωση που αδυνατούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα.
2. Διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο
- Με την είσοδό στην εφαρμογή, οι εκλογείς μπορούν να δουν τη λίστα των αιτήσεών τους σχετικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου. Κατά την πρώτη είσοδο, η λίστα αυτή θα είναι κενή:
- Οι εκλογείς επιλέγουν «Εγγραφή» και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Αναλυτικότερα:
- Εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα Προσωπικά Στοιχεία και Στοιχεία Βασικού Εκλογικού Καταλόγου των εκλογέων. Οι εκλογείς επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων και επιλέγουν «Επόμενο».
Σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο λάθος, οι εκλογείς απευθύνονται στον οικείο Δήμο:
Οι εκλογείς συμπληρώνουν τα Στοιχεία Επικοινωνίας τους (email και κινητό τηλέφωνο) και επιλέγουν «Επιβεβαίωση» προκειμένου να λάβουν και να εισαγάγουν κωδικούς μίας χρήσης (OTP). Σε περίπτωση που οι εκλογείς δεν λάβουν OTP, μπορούν να επιλέξουν «Αποστολή ξανά»:
- Οι εκλογείς συμπληρώνουν τη Διεύθυνση Διαμονής τους, εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτή δεν είναι απαραίτητα η διεύθυνση στην οποία επιθυμούν να τους αποσταλεί το εκλογικό υλικό:
- Εν συνεχεία, δηλώνουν τη Διεύθυνση Αποστολής Εκλογικού Υλικού στην οποία επιθυμούν να λάβουν τον φάκελο επιστολικής ψήφου.
- Αν αυτή η διεύθυνση είναι η ίδια με τη Διεύθυνση Διαμονής, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο. Συμπληρώνουν επιπλέον τυχόν πρόσθετα στοιχεία για την παράδοση (π.χ. όνομα στο κουδούνι, όροφος).