Επιστολική ψήφος: ΕΔΩ η εγγραφή στο gov.gr – Τα δικαιολογητικά για ευρωεκλογές 2024

Επιστολική ψήφος: Πού και πώς θα κάνετε εγγραφή. Ποια χαρτιά χρειάζεστε. Ποια είναι η προθεσμία. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες και ο αναλυτικός οδηγός στο xristika.gr.

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή όσων επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές του 2024.

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι απλή και αναλύεται παρακάτω αναλυτικά. Υπενθυμίζεται πως, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, σηματοδοτώντας έτσι την καθιέρωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επιστολικής ψήφου ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διαδικασία γίνεται μέσω του gov.gr και θα χρειαστείτε μερικά λεπτά και τα βασικά σας έγγραφα για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.

Αναλυτικά όλα τα βήματα και πώς ψηφίζετε:

Επιστολική ψήφος – Στο gov.gr η εγγραφή – Πού μπαίνετε

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

Επιστολική ψήφος: Τα δικαιολογητικά για εγγραφή

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
 • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
 • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Βήμα βήμα η διαδικασία εγγραφής για επιστολική ψήφο

1. Σύνδεση στην εφαρμογή

 • Οι εκλογείς συνδέονται στην εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr. Στην αρχική σελίδα αναγράφονται οι βασικές ημερομηνίες που αφορούν την επόμενη εκλογική διαδικασία
 • Για την πιστοποίηση τους, οι εκλογείς κάνουν χρήση των προσωπικών διαπιστευτηρίων TaxisNet τους.
 • Εναλλακτικά, οι εκτός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εισέλθουν με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου τους:
 • Οι εκλογείς μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εντός Ελλάδας ή στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό για να εγγραφούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, σε περίπτωση που αδυνατούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα.

2. Διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο

 • Με την είσοδό στην εφαρμογή, οι εκλογείς μπορούν να δουν τη λίστα των αιτήσεών τους σχετικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου. Κατά την πρώτη είσοδο, η λίστα αυτή θα είναι κενή:
 • Οι εκλογείς επιλέγουν «Εγγραφή» και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Αναλυτικότερα:

 • Εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα Προσωπικά Στοιχεία και Στοιχεία Βασικού Εκλογικού Καταλόγου των εκλογέων. Οι εκλογείς επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων και επιλέγουν «Επόμενο».

Σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο λάθος, οι εκλογείς απευθύνονται στον οικείο Δήμο:

Οι εκλογείς συμπληρώνουν τα Στοιχεία Επικοινωνίας τους (email και κινητό τηλέφωνο) και επιλέγουν «Επιβεβαίωση» προκειμένου να λάβουν και να εισαγάγουν κωδικούς μίας χρήσης (OTP). Σε περίπτωση που οι εκλογείς δεν λάβουν OTP, μπορούν να επιλέξουν «Αποστολή ξανά»:

 • Οι εκλογείς συμπληρώνουν τη Διεύθυνση Διαμονής τους, εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτή δεν είναι απαραίτητα η διεύθυνση στην οποία επιθυμούν να τους αποσταλεί το εκλογικό υλικό:
 • Εν συνεχεία, δηλώνουν τη Διεύθυνση Αποστολής Εκλογικού Υλικού στην οποία επιθυμούν να λάβουν τον φάκελο επιστολικής ψήφου.
 • Αν αυτή η διεύθυνση είναι η ίδια με τη Διεύθυνση Διαμονής, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο. Συμπληρώνουν επιπλέον τυχόν πρόσθετα στοιχεία για την παράδοση (π.χ. όνομα στο κουδούνι, όροφος).

Επιστολική ψήφος: Ποιοι ψηφίζουν με επιστολή

Ο Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook δημοσίευσε φωτογραφίες με τον φάκελο της επιστολικής ψήφου και την υπεύθυνη δήλωση που θα χρειαστεί.

Στην υπεύθυνη δήλωση το πρώτο σημείο αναφέρει: «Έχω εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές».

Επομένως, θα πρέπει να συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο δεν θα μπορείτε να πάτε στο εκλογικό τμήμα που ανήκετε και να ψηφίσετε. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι θέματα υγείας, ή εργασία (ένα ζήτημα που τέθηκε στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές), ή οι απόδημοι, που πλέον δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί «απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια. Δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα ψηφίζει από το σπίτι του, από την εργασία του, με άνεση».

Παράλληλα είπε ότι εντός της Ελλάδας «θα επιτρέψει να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές λυκείου που έχουν εξετάσεις».

Επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσετε

Θα πρέπει να έχετε εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη συνέχεια θα σταυρώνετε τους συνδυασμούς, και θα στέλνετε τον φάκελο επιστροφής της ψήφου.

Πότε είναι οι ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών- μελών της ΕΕ έχουν ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών 2024, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Κάθε χώρα, θα επιλέξει την ημέρα που θα κληθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και πέρα από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιλέγονται και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Επιστολική ψήφος: Τι περιέχει ο φάκελος

Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο του θα αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Ο πρωθυπουργός έδειξε στο υπουργικό συμβούλιο τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος. Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στον φάκελο της επιστολικής ψήφους θα περιλαμβάνονται:

 • Mια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου»
 • ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών
 • η λίστα με τα ονόματα
 • τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει
 • ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου