Eurobank: Ξαφνικά βγήκε στην αγορά – Τι σημαίνει αυτό για τους καταθέτες

Eurobank: Σε μια κίνηση που δεν περίμεναν και πολλοί προχώρησε η Eurobank.

Η Eurobank βγαίνει στις αγορές με την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης «Tier 2» ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της Eurobank μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital), και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της.

Η εν λόγω έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική MREL που έχει υιοθετήσει η τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης.

Το ομόλογο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού και κυρίως θεσμικών επενδυτών.

Eurobank: Χαρίζει 1.000 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Αυξάνει τους κατώτατους μισθούς η τράπεζα Eurobank και προχωρά σε καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

Από την 1η Ιανουαρίου η Eurobank αναφέρει πως προχωρά στην 3η κατά σειρά αύξηση των βασικών μισθών του ενιαίου μισθολογίου της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΟΤΟΕ) 2022-2024.

Η απόφαση αυτή της Eurobank φέρνει αυξήσεις στους μισθούς των ελάχιστων νόμιμων αποδοχών κατά 2,5% στα κλιμάκια κατά ένα χρόνο νωρίτερα. Συγχρόνως σηματοδοτεί τη θέσπιση κατώτερου νόμιμου μισθού 1ου κλιμακίου τα 1.020 ευρώ.

Παράλληλα, προχωρά στην καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος 1.000 ευρώ για οσους εργαζομένους ανήκουν σε χαμηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια (grades 1-5). Το ποσό θα δοθεί σε voucher.

Στην επιστολή που απέστειλε σε υψηλόβαθμα στελέχη αναφέρεται πως «η Τράπεζα έχει ήδη προβλέψει σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό για μεταβλητές αποδοχές σε όλες τις μονάδες, οι οποίες θα αποδοθούν στους εργαζόμενους του Ομίλου κατά τη διαδικασία της Ετήσιας Αναθεώρησης Αποδοχών».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι η Τράπεζά μας με πρωταρχικό στόχο την στήριξη των μισθολογικών αποδοχών και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των αντικειμενικά πιο χαμηλόμισθων συναδέλφων μας ανακοινώνει τα ακόλουθα δύο μέτρα:

Πρώτον, με δική της πρωτοβουλία (εξ ελευθεριότητας), εφαρμόζει από 01.01.2024, αντί της κανονικής ισχύος από 01.12.2024, την 3η κατά σειρά αύξηση των βασικών μισθών του ενιαίου μισθολογίου της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΟΤΟΕ) 2022-2024.

Συγκεκριμένα η Τράπεζα με αυτή την πρωτοβουλία, θα φέρει σχεδόν 1 έτος νωρίτερα από ότι προβλέπεται για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας, την αύξηση των ελάχιστων νόμιμων αποδοχών κατά 2,5% στα κλιμάκια, ενώ συγχρόνως σηματοδοτεί τη θέσπιση κατώτερου νόμιμου μισθού 1ου κλιμακίου τα 1.020 ευρώ.

Με αυτή την απόφαση της Διοίκησης, η τράπεζα δεσμεύεται να θεωρεί εφεξής τα αυξημένα αυτά κλιμάκια ως τις ελάχιστες νόμιμες αποδοχές για τους εργαζόμενους της από τον Ιανουάριο του 2024, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους θα λάβει χώρα και η ετήσια διαδικασία αναθεώρησης αμοιβών. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει και τις μισθολογικές αποδοχές των συνεργατών που απασχολούνται στην τράπεζα μέσω εταιριών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ), υποστηρίζοντας έτσι έναν ευρύτερο αριθμό εργαζομένων.

Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, η Τράπεζα έχει ήδη προβλέψει σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό για μεταβλητές αποδοχές σε όλες τις μονάδες, οι οποίες θα αποδοθούν στους εργαζόμενους του Ομίλου κατά τη διαδικασία της Ετήσιας Αναθεώρησης Αποδοχών. Ειδικότερα, για τους συναδέλφους που ανήκουν σε χαμηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια (grades 1-5), η Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μέσω vouchers ποσού €1.000. Το επόμενο διάστημα θα αποσταλεί στους δικαιούχους ενημέρωση με τη διαδικασία για την δρομολόγηση της σχετικής καταβολής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2024.

Eurobank: Αυτές είναι οι νέες τράπεζες – Τι θα συμβεί στις παλιές

Για το 2024 θα πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο σε 5 τράπεζες σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Το Bloomberg Intelligence που παρακολουθεί πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, ανέλυσε τα δεδομένα και εστίασε σε 5 τράπεζες, οι οποίες θα μας απασχολήσουν μέσα στη χρονιά. Η ανάλυση συνδυάζει αντίθετες απόψεις και επερχόμενους καταλύτες για αλλαγή, όπως νέα ηγεσία, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εξαγορές και σχέδια για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάμε να δούμε τις τράπεζες που επέλεξε. Ανάμεσα σε αυτές δεν είναι καμία ελληνική.

Eurobank: Οι 5 τράπεζες που πρέπει να προσέξετε

Al Rajhi Bank – Σαουδική Αραβία

Κεφαλαιοποίηση αγοράς: $88,9 δις.

Ανώτατο στέλεχος: Waleed Abdullah Al-Mogbel

Εκτιμώμενη αλλαγή εσόδων 2024 +10%

Εκτιμώμενες πωλήσεις 2024 ($b): $8.1 δις.

Νόμιμο όνομα Al Rajhi Bank

Barclays – Ηνωμένο Βασίλειο

Κεφαλαιοποίηση αγοράς: $28.8 δις.

Ανώτατο στέλεχος: C.S. Venkatakrishnan

Εκτιμώμενη αλλαγή εσόδων 2024: +2%

Εκτιμώμενες πωλήσεις 2024 ($b): $32.9 δισ.

Νόμιμο όνομα:Barclays Plc

HSBC – Μεγάλη Βρετανία

Κεφαλαιοποίηση αγοράς: $150 δις.

Ανώτατο στέλεχος: Noel Quinn

Εκτιμώμενη αλλαγή εσόδων 2024: -1%

Εκτιμώμενες πωλήσεις 2024 ($b): $64,8 δις.

Νόμιμο όνομα: HSBC Holdings Plc

ICBC – Βρετανία

Κεφαλαιοποίηση αγοράς ($b) $221 δις.

Ανώτατο στέλεχος Chen Siqing

Εκτιμώμενη αλλαγή εσόδων 2024 +5%

Εκτιμώμενες πωλήσεις 2024 ($b) $128 δις.

Νομική επωνυμία Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

Truist – ΗΠΑ

Κεφαλαιοποίηση αγοράς ($b) : $48,9 δις.

Ανώτατο στέλεχος: Bill Rogers

Εκτιμώμενη αλλαγή εσόδων 2024: -2%

Εκτιμώμενες πωλήσεις 2024 ($b): $22.9 δις

Νόμιμο όνομα: Truist Financial Corp.

Eurobank: Σκάει τεράστια… βόμβα για την Alpha Bank σε λίγες μέρες

Πρόσω ολοταχώς για μία βόμβα πάει η Alpha Bank τους πρώτες μήνες του Χειμώνα.

Η τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει απολύσεις εκατοντάδων ατόμων, με τις ανακοινώσεις να γίνονται στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων της Alpha Bank, καθώς η τράπεζα θέλει να μειώσει περαιτέρω το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 200 άτομα. Ταυτόχρονα θέλει να περιορίσει αντιστοίχως τις μισθολογικές δαπάνες της.

Ένα χρόνο πριν είχε κάνει ακόμα ένα πρόγραμμα, με το οποίο είχαν αποχωρήσει περίπου 500 εργαζόμενοι.

Στελέχη της τράπεζας που γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις της Alpha Bank διαβεβαιώνουν ότι τα κίνητρα αποχώρησης θα είναι άκρως δελεαστικά για εργαζόμενους στους οποίους απευθύνεται το νέο πρόγραμμα.

Ετοιμάζονται να δώσουν πακέτο που φτάνει τις 180.000-200.000 ευρώ και πρόσθετες παροχές (ασφαλιστικές καλύψεις, έξτρα μπόνους κλπ). Προβλέπεται ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς εργαζομένων και ότι τελικά θα αποχωρήσουν πάνω από 200.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις εργασίας επηρεάζονται από τον μετασχηματισμό των επιχειρησιακών μονάδων της τράπεζας, από τη συρρίκνωση του δικτύου και από την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων της.

    Επισημαίνεται ότι η Alpha έχει υιοθετήσει το μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών στα υποκαταστήματα με ραντεβού – όπως η Eurobank και η Εθνική – και τα ταμεία στα γκισέ λειτουργούν μόνον 3 ώρες ημερησίως. Το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με το e-banking  και την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των τραπεζικών εργασιών έχουν καταστήσει “πλεονάζοντες” πολλούς εργαζόμενους.