Έτσι θα πάρετε επίδομα γέννησης παιδιού: Προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε πληρώνεται

Επίδομα γέννησης: Πληρωμές με αναδρομική ισχύ από το 2023 θα γίνουν τον Απρίλιο. Αυξάνεται κλιμακωτά το ποσό. Όλες οι λεπτομέρειες και οι επίσημες ανακοινώσεις στο xristika.gr.

Και για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του 2023 θα ισχύσει η αύξηση του επιδόματος γέννησης που ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζουν ποιος είναι δικαιούχος αλλά και πόσα χρήματα θα πάρει.

Πάντως, η μεγάλη πρώτη πληρωμή θα γίνει στις 30 Απριλίου, τη Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή, πριν το Πάσχα του 2024.

Επίδομα γέννησης: Τα εισοδηματικά κριτήρια – Πότε πληρώνεται

Για να είναι κανείς δικαιούχος, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 40.000 ευρώ, αυτό δηλαδή να είναι το συνολικό δηλωθέν εισόδημα των δύο γονέων.

Θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννησης.

Ωστόσο, θα γίνει αναδρομική πληρωμή για το 2023 στο τέλος Απριλίου.

Επίδομα γέννησης: Αναλυτικά τα ποσά

Η αύξηση είναι κλιμακωτή και κυμαίνεται από 400 έως 1.500 ευρώ, ως εξής:

  • Στα 2.400 για το πρώτο παιδί, άρα αύξηση στα 400 ευρώ
  • Στα 2.700 για το δεύτερο παιδί, άρα αύξηση 700 ευρώ
  • Σε 3.000 για το τρίτο παιδί, άρα αύξηση 1.000 ευρώ
  • Πάνω από τα 4 παιδιά στα 3.500 ευρώ, άρα αύξηση 1.500 ευρώ

Η αύξηση και η καταβολή του επιδόματος είναι αναδρομική, υπολογίζονται δηλαδή και τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του 2023. Η καταβολή των ποσών θα γίνει τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Επίδομα γέννησης: Πού και πότε κάνετε αίτηση

Οι γονείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης του αυξημένου επιδόματος γέννησης στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Εναλλακτικά μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

300.000 γονείς οι ωφελούμενοι

«Όταν είχαμε κάνει τη φορολογική παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχαμε υπολογίσει ότι θα εξοικονομούσαμε το 2024 πάνω από 100 εκατ. ευρώ από ανθρώπους που έπαιρναν τα επιδόματα ενώ δεν έπρεπε. Εξαιτίας λοιπόν και αυτής της παρέμβασης μπορούμε τώρα να δώσουμε περίπου 90 εκατ. ευρώ σε νέους γονείς» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η παρέμβαση αφορά σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας.

Όλα τα νέα μέτρα για τους νέους γονείς

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η αύξηση του επιδόματος συνιστά μία ακόμη «απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά το καλάθι του νοικοκυριού, τα βαριά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και το πλαφόν κέρδους που έχει επιβληθεί στο βρεφικό γάλα».

Σημείωσε ακόμη πως μαζί με την αύξηση του επιδόματος γέννησης, φέτος υλοποιούνται 7 νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους νέους γονείς, συνολικού κόστους 441 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έξι που ήδη έχουν ανακοινωθεί είναι:

  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά.
  • Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε νέους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτερου μισθού.
  • Η προσαύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης 2023-2024 από 3.000 ευρώ σε κάθε παιδί, σε 5.000 για κάθε παιδί.
  • Το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων.
  • Η αναμόρφωση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ για το δεύτ4ερο και κάθε επιπλέον παιδί.
  • Η θέσπιση του πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Η ενίσχυση οικογενειών με παιδιά

  • Πέραν των παραπάνω, σταδιακά από το 2019, η Κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση επιπλέον μέτρων ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά. Συγκεκριμένα:
  • Επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, το οποίο και αυξάνεται όπως αναφέρθηκα κατά 400 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων.
  • Aναμόρφωση φορολογίας εισοδήματος με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% που ήταν) και αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο (481 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια (κόστος 750 εκατ. ευρώ).
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα είδη βρεφικής ηλικίας (κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για δωρεές-παροχές έως 800.000 ευρώ (κόστος 26 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Παραπάνω γονικές άδειες και για τους δυο γονείς (άδεια πατρότητας, επιδοτούμενη γονική άδεια 2 μηνών και για τους δυο γονείς, επέκταση άδειας μητρότητας ιδιωτικού τομέα από τους 6 στους 9 μήνες).
  • Απαλλαγή αυτοκινήτων ΙΧ πολυτέκνων από φόρο πολυτελείας.
  • Αύξηση προγράμματος ΟΠΕΚΑ για τα σχολικά γεύματα (περίπου 80 εκατ. ευρώ μεταξύ 2020-2023, 2023-2024: Διανέμονται καθημερινά 217.267 γεύματα, σε 1.658 δημοτικά σχολεία).
  • Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις με 1,5 επιπλέον επίδομα σε περίπου 800.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ (353 εκατ. ευρώ).

Νταντάδες της Γειτονιάς: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και στόχο έχει να βοηθήσει τις οικογένειες και τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.

Ωστόσο δεν βοηθά μόνο τα εργαζόμενα ζευγάρια, αλλά και τις άνεργες μητέρες στην αναζήτηση εργασίας.

Αίτηση στην πλατφόρμα μπορούν να καταθέσουν επιμελητές και επιμελήτριες καθώς και γονείς που αναζητούν ένα πρόσωπο για να τους βοηθήσει στη φροντίδα του παιδιού τους.

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να καταθέσουν αίτηση μέχρι 30/9/2024 και έως εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»;

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μητέρες, φυσικές, θετές ή ανάδοχες που εργάζονται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα (και αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες). Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν πατέρες φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι που ασκούν την αποκλειστική γονική μέριμνα του βρέφους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τη λήψη «voucher»;

Το ετήσιο ατομικό εισόδημα των ενδιαφερομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 24.000 ευρώ και να μην τελούν υπό καθεστώς άδειας μητρότητας ή άδειας πατρότητας ή άδειας ανατροφής τέκνου.