Ετοιμαστείτε για πείνα! Δεν είναι αστείο – Αποθηκεύστε τρόφιμα

Πείνα: Εντείνονται οι φόβοι για επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι τιμές των σιτηρών θα αγγίξουν νέα υψηλά. Τα αντίποινα του Πούτιν μετά τις επιθέσεις των Βρετατών (;) τώρα αρχίζουν και η πείνα απειλεί τον πλανήτη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι αγορές προετοιμάζονται για μία νέα απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων, τη στιγμή που η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την επιθεώρηση των πλοίων με Ουκρανικά σιτηρά.

Η απρόβλεπτη μονομερής ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναμένεται να προκαλέσει νέα επισιτιστική κρίση.

Ήδη τα futures για το σιτάρι στο Σικάγο σημείωσαν άλμα 5,8% και έφθασαν στα 8,77 δολάρια, ενώ νωρίτερα έπιασαν και τα 8,93 δολάρια.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας ενισχύθηκαν επίσης.

Η συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο για την ελεύθερη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία είχε περιορίσει την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

«Οι τιμές των σιτηρών θα αγγίξουν νέα υψηλά», τόνισε ο Τσάρλι Σερνάτινγκερ, στέλεχος της ED&F Man Capital Markets Inc του Σικάγο.

Σημειωτέον πως το συνολικό μέγεθος της αύξησης των τιμών των σιτηρών παραμένει άγνωστο, ενώ η συμφωνία αναμενόταν να λήξει το Νοέμβριο χωρίς να έχει επιτευχθεί ανανέωσή της.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Τουρκία έκαναν τα πάντα για να διασώσουν τη συμφωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει τονίσει πως θα λάβει αποφάσεις μόνο όταν ολοκληρώσει την έρευνά της όσον αφορά την επίθεση στο στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειωτέον πως το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πως έπληξαν το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με drones, ενώ τονίζει πως η συμφωνία έχει ανασταλεί επ’ αόριστον.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα futures των αγροτικών προϊόντων δεν πρόκειται να καταγράψουν την ίδια δραματική αύξηση την οποία είχαν καταγράψει τον περασμένο Μάρτιο, αφού οι αγορές έχουν λάβει υπόψη την περιορισμένη προσφορά από την Ουκρανία.

«Οι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς», τόνισε ο Ντέιβιντ Λαμπόρντ του International Food Policy Research Institute, προσθέτοντας πως «οι τιμές των σιτηρών ενδέχεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 5%-10% τις επόμενες ημέρες όσο οι αγορές προσαρμόζονται στη νέα αυτή πραγματικότητα».

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας παράγει το 1/4 του παγκόσμιου, ετήσιου ποσοστού σιταριού και κριθαριού, 1/5 του παγκόσμιου ποσοστού καλαμποκιού και το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλιέλαιου.

Εκτός από τη μείωση των εξαγωγών σιτηρών, η αναστολή της συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγών λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Παράλληλα, οι γεωργοί της περιοχής πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με έλλειψη δυνατότητας αποθήκευσης των σιτηρών τους, αφού τα ουκρανικά σιλό πρόκειται γρήγορα να γεμίσουν, σύμφωνα με τον Κρις Τραντ, αναλυτή της HedgePoint Global Markets.

Τέλος, σύμφωνα με τον Μάικλ Μάγκντοβιτς, αναλυτή της Radobank «οι Ουκρανοί γεωργοί δεν πρόκειται να φυτέψουν σιτηρά τα οποία δε θα μπορέσουν να πουλήσουν.

Η παρούσα κρίση θα συνεχιστεί και οι τιμές των σιτηρών θα παραμείνουν σε υψηλά σημεία για το εγγύς μέλλον».

Πείνα: «Σιτοβολώνας» της Ευρώπης

Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για την διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.

To 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι.

Ευρωζώνη ΗΠΑ Ευρωζώνη

Ρωσία Αργεντινή Αυστραλία

ΗΠΑ Ουκρανία Ουκρανία

Αυστραλία

Καναδάς

Ουκρανία

H λίστα δεν τελειώνει εδώ, 1η στο ηλιέλαιο, 3η στην ελαιοκράμβη και 6η σε λάδι από ελαιοκράμβη. Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών το 2021 έθρεψαν κοντά στα 400 εκατομμύρια ανθρώπου κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας και Βορειανατολικής Αφρικής αλλά και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.

Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια.
Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :
  • Λίβανος 63%
  • Τζιμπουτί 56%
  • Πακιστάν 50%
  • Σομαλία 49%
  • Ερυθραία 48%
  • Μαυριτανία 48%
  • Λιβύη 43%

Πείνα: Ο ΟΗΕ ζητά παράταση της συμφωνίας

Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την παράταση της συμφωνίας που είχε διάρκεια 120 ημερών και έληγε στις 19 Νοεμβρίου.

Η Ρωσία, όμως, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά κατηγορώντας Κιέβο και Λονδίνο ότι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με drones στο στόλο της ανοικτά της Κριμαίας, κοντά στη Σεβαστούπολη.

Παράλληλα, κατηγορεί τη Βρετανία, κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Οποιαδήποτε εμπλοκή αρνείται το Λονδίνο ενώ, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, ότι μπορεί η Ρωσία να ευθύνεται για τις εκρήξεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.

Russia suspends participation in Ukraine grain deal indefinitely

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιθεωρήσεις πλοίων

Η ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετέχει από τις αρχές Αυγούστου στην Κωνσταντινούπολη στις επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά θα αποσυρθεί «για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC), που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη αυτής της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε το καλοκαίρι.

«Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας γνωστοποίησε (…) ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το JCC.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Χθες η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία.

Πείνα: Η Ρωσία επιπλήττει τις ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

“Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη”, έγραψε ο Ανατόλι Αντόνοφ στην εφαρμογή Telegram. “Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος.”

“Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί”, είπε ο Αντόνοφ.

Η Βρετανία απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη ρωσική κίνηση “απλώς απαράδεκτη”, λέγοντας ότι θα αυξήσει τον υποσιτισμό ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο.

“Οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία να διαταράξει αυτές τις κρίσιμης σημασίας εξαγωγές σιτηρών είναι ουσιαστικά μια δήλωση πως άνθρωποι και οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα αλλιώς θα πεινάσουν”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως η Ουκρανία επιτέθηκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) νωρίς το πρωί χθες, Σάββατο, και πως Βρετανοί “ειδικοί” του Πολεμικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό της “τρομοκρατικής” επίθεσης.

Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης προσωπικό του βρετανικού ΠΝ για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς αερίου Nord Stream τον περασμένο μήνα, έναν ισχυρισμό που απέρριψε ως ψευδή το Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι επινοήθηκε προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.