Ευρωεκλογές 2024: Πότε θα γίνουν – Πότε είναι στην Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Σε ρυθμό κάλπης μπαίνει η Ευρώπη, και για μια ακόμη φορά η Ελλάδα. Πότε είναι, πότε ψηφίζουμε και πώς. Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε στο xristika.gr.

Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές του 2024 που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Αυτό που ξεχνά ωστόσο ο περισσότερος κόσμος σε κάθε ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία, είναι πως κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγει η ίδια ποια μέρα θα προσφύγει στην κάλπη.

Στην Ελλάδα η ημέρα αυτή είναι πάντα Κυριακή, αλλά ποια Κυριακή θα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε φέτος τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη;

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωεκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια και επιλέγονται οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Διεξάγονται από Πέμπτη έως Κυριακή, συνήθως την πρώτη ολόκληρη εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών- μελών της ΕΕ έχουν ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών 2024, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Πότε είναι οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα το 2024

Τα κράτη μέλη έχουν ήδη καθορίσει, σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά και συνταγματικά τους πλαίσια, την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες κατά την περίοδο από 6 έως 9 Ιουνίου 2024 κατά την οποία θα διεξαγάγουν την ψηφοφορία στη χώρα τους.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Στις Ευρωεκλογές θα δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης των 21 Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαραίτητη είναι η εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου που θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πύλης στο gov.gr που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο.

Ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, δηλαδή για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, οπότε το μέτρο θα κάνει πρεμιέρα, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 28 Απριλίου.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό αποστέλλεται από το υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς χρέωση του παραλήπτη, και παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με mail για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία αποστολής.

Ποιες εξουσίες έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και υποστηρίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και κράτος δικαίου.

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Εκλέγει επίσης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους Επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.

Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογή. Ο συνολικός αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 750 συν τον πρόεδρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 705 ευρωβουλευτές.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογές και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.

Τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειάς του, όπου συνεδριάζουν όλοι οι ευρωβουλευτές, το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει Πρόεδρο. Σε επόμενη σύνοδο, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων.

Τι είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον κόσμο!

Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 ευρωβουλευτές που σας εκπροσωπούν!

Αφού εκλεγούν, κατατάσσονται σε πολιτικές ομάδες με βάση τις κοινές πεποιθήσεις.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στη χώρα τους ή στη χώρα της ΕΕ όπου μένουν.

Η ψήφος σας καθορίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σημαντικά θέματα:

Την οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα, τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Είναι το μόνο σώμα της ΕΕ που είναι απευθείας εκλεγμένο από τον λαό!

Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 μέλη, τους ευρωβουλευτές, που εκπροσωπούν σχεδόν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Οι ευρωβουλευτές εργάζονται εκ μέρους σας, συζητώντας, σχηματίζοντας και ψηφίζοντας νόμους για κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Το Κοινοβούλιο υπερασπίζεται την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου σε όλη την ΕΕ και προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Εκλέγει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διασφαλίζει ότι οι θεσμοί της ΕΕ εκτελούν σωστά το έργο τους.

Οι ευρωβουλευτές αποφασίζουν πώς ξοδεύονται τα χρήματα της ΕΕ και υπογράφουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.