Έκπληξη με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές 2024: Τι είναι – Ποιοι και πώς ψηφίζουν με επιστολή

Επιστολική ψήφος: Μετά το εκλογικό 2023 με τέσσερις κάλπες, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές του 2024. Τι ξέρουμε για την ψήφο με επιστολή, όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Απάντηση στο πρόβλημα της αποχής, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με την επιστολική ψήφο που θα τεθεί σε ισχύ από τις ευρωεκλογές 2024.

Στο υπουργικό συμβούλιο δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούμε να ψηφίσουμε, τι θα περιέχει ο φάκελος, ενώ ακολουθώντας την απαραίτητη διαδικασία, θα μπορούν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο, όλοι, όσοι δεν μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις εθνικές εκλογές.

Στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου θα αναδειχθούν οι 21 Έλληνες αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιστολική ψήφος: Τι περιέχει ο φάκελος

Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο του θα αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Ο πρωθυπουργός έδειξε στο υπουργικό συμβούλιο τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος. Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στον φάκελο της επιστολικής ψήφους θα περιλαμβάνονται:

  • Mια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου»
  • ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών
  • η λίστα με τα ονόματα
  • τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει
  • ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου

Επιστολική ψήφος: Ποιοι ψηφίζουν με επιστολή

Ο Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook δημοσίευσε φωτογραφίες με τον φάκελο της επιστολικής ψήφου και την υπεύθυνη δήλωση που θα χρειαστεί.

Στην υπεύθυνη δήλωση το πρώτο σημείο αναφέρει: «Έχω εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές».

Επομένως, θα πρέπει να συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο δεν θα μπορείτε να πάτε στο εκλογικό τμήμα που ανήκετε και να ψηφίσετε. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι θέματα υγείας, ή εργασία (ένα ζήτημα που τέθηκε στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές), ή οι απόδημοι, που πλέον δεν θα έχουν τέτοια προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί «απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια. Δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα ψηφίζει από το σπίτι του, από την εργασία του, με άνεση».

Παράλληλα είπε ότι εντός της Ελλάδας «θα επιτρέψει να συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές λυκείου που έχουν εξετάσεις».

Επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσετε

Θα πρέπει να έχετε εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη συνέχεια θα σταυρώνετε τους συνδυασμούς, και θα στέλνετε τον φάκελο επιστροφής της ψήφου.

Πότε είναι οι ευρωεκλογές 2024 στην Ελλάδα

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών- μελών της ΕΕ έχουν ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών 2024, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Κάθε χώρα, θα επιλέξει την ημέρα που θα κληθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και πέρα από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιλέγονται και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τι είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές; Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές;

Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον κόσμο!

Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 ευρωβουλευτές που σας εκπροσωπούν!

Αφού εκλεγούν, κατατάσσονται σε πολιτικές ομάδες με βάση τις κοινές πεποιθήσεις.

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στη χώρα τους ή στη χώρα της ΕΕ όπου μένουν.

Η ψήφος σας καθορίζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σημαντικά θέματα:

Την οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα, τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Είναι το μόνο σώμα της ΕΕ που είναι απευθείας εκλεγμένο από τον λαό!

Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 μέλη, τους ευρωβουλευτές, που εκπροσωπούν σχεδόν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Οι ευρωβουλευτές εργάζονται εκ μέρους σας, συζητώντας, σχηματίζοντας και ψηφίζοντας νόμους για κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητας.

Το Κοινοβούλιο υπερασπίζεται την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου σε όλη την ΕΕ και προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο.

Εκλέγει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διασφαλίζει ότι οι θεσμοί της ΕΕ εκτελούν σωστά το έργο τους.

Οι ευρωβουλευτές αποφασίζουν πώς ξοδεύονται τα χρήματα της ΕΕ και υπογράφουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές

Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Στην πρώτη σύνοδο ολομέλειάς του, όπου συνεδριάζουν όλοι οι ευρωβουλευτές, το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει Πρόεδρο. Σε επόμενη σύνοδο, το Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων.