Επίδομα θέρμανσης: Οι πρώτοι δικαιούχοι που πληρώνονται – Πότε λήγει η αίτηση

Επίδομα θέρμανσης: Στην αναμονή οι δικαιούχοι για την αίτηση. Η πλατφόρμα ανοίγει μέσα στον Νοέμβριο και η πληρωμή θα αρχίσει κιόλας από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ποιοι θα πάρουν πρώτοι χρήματα.

Πώς και πώς αναμένουν οι φετινοί δικαιούχοι να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myθέρμανση για να κάνουν την αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης και να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν για τον φετινό πολύ δύσκολο χειμώνα.

Υπάρχουν και εκείνοι όμως που θα πληρωθούν πρώτοι την οικονομική ενίσχυση που θα διαμορφωθεί ανάλογα, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα θα δουν τα χρήματα στην τράπεζα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, πολύ πριν τις γιορτές δηλαδή. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Συνολικά, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να έχουν διατεθεί τα μισά από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν φέτος για το επίδομα θέρμανσης, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή δεν θα δοθεί εφάπαξ από την αρχή, αλλά θα «σπάσει» σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες, έτσι, θα πρέπει να έχετε διαμορφώσει τον προϋπολογισμό σας και να μην περιμένετε την εξόφληση πριν τον Απρίλιο του 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι πληρώνονται πρώτοι – Όλες οι ημερομηνίες

Οι σημαντικές ημερομηνίες για όσους δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης είναι οι εξής:

Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Από την υπηρεσία myΘέρμανση μπορούν να επιλέξουν αν θα υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσουν τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας. Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα-πέλετ, μπλε κηροζίνη), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορούν να υποβάλουν στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Η πρώτη πληρωμή αναμένεται να γίνει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι το επίδομα θέρμανσης.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα λήξει στις 15 Δεκεμβρίου.

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις:

 • Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.
 • Έως 28 Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
 • Έως 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Αν και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, καθώς αναμένεται η Υπουργική Απόφασης, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τα εξής:

 • Για τους παλαιούς δικαιούχους αυξάνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όσοι το χάνουν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών.

Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνει 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, εκτός αν οι εξελίξεις επιβάλουν αλλαγές.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Το επίδομα βάσης για φέτος είναι αυξημένο και διαμορφώνεται στα 350 ευρώ από τα 300 που ήταν πέρυσι. Το τελικό ποσό που θα δουν οι δικαιούχοι στην τράπεζα αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100 ευρώ και μεγαλύτερο από 800 ευρώ έναντι 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι, ενώ το ανώτατο όριο φθάνει τα 1.600 ευρώ για όσους δικαιούνται διπλό επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως έως και 1.600 ευρώ παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι και οι παλαιοί δικαιούχοι που θα κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς γίνεται η αίτηση στο myθέρμανση

Για να κάνετε αίτηση στο myθερμανση θα πρέπει να έχει ανοίξει πρώτα η πλατφόρμα. Υπολογίζεται πως αυτό θα γίνει αρχές Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Βήμα βήμα η αίτηση:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Ποιοι δικαιούνται διπλό επίδομα θέρμανσης

Πιο αναλυτικά, το επίδομα θέρμανσης διπλασιάζεται σε δύο περιπτώσεις:

 • Αν οι παλαιοί δικαιούχοι κάνουν μετάβαση από φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Αν οι νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή δεν έλαβαν πέρσι το επίδομα, θα χρησιμοποιήσουν πρώτη φορά το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης.

Νέο καύσιμο στο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα

Στο «παρά πέντε» άλλαξαν τα δεδομένα για το επίδομα θέρμανσης, ενώ δύο είναι οι κατηγορίες δικαιούχων που δικαιούνται διπλή επιδότηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.600 ευρώ. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία όμως είναι, πως δρομολογείται επιδότηση και για τη μπλε κηροζίνη που χρησιμοποιείται για σόμπες. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα ωστόσο, πως θα διαμορφωθούν τα κριτήρια για το συγκεκριμένο.

Για τα επιδοτούμενα καύσιμα γενικότερα, πάντως, θα ανοίξει η πλατφόρμα myθέρμανση εντός του Νοεμβρίου, απαιτείται όμως πρώτα η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες.