Επίδομα θέρμανσης 2022 αίτηση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Επίδομα θέρμανσης: Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την αίτηση στο myθέρμανση. Δικαιούχοι, κριτήρια, πληρωμή, όλες οι ημερομηνίες.

Αυξημένο είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης και περισσότεροι οι δικαιούχοι. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myθέρμανση είναι έτοιμη να υποδεχτεί και φέτος τις αιτήσεις, που αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε ρεκόρ. Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που αποφάσισαν να ακολουθήσουν την κυβερνητική σύσταση για να κάνουν «στροφή» από το φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε πρόσφατα το χρονοδιάγραμμα μέχρι την πληρωμή του τελευταίου ευρώ στους δικαιούχους, με χρονικό ορίζοντα μάλιστα που φτάνει μέχρι το 2023. Οι ημερομηνίες που πρέπει να κρατήσετε στο ημερολόγιο είναι αρκετές, για να μπορέσετε να τακτοποιήσετε έγκαιρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι το επίδομα θέρμανσης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.600 ευρώ -για τους τυχερούς που δικαιούνται διπλή επιδότηση- ενώ θα ξεκινά από τα 100 ευρώ. Σημαντικό επίσης είναι να διαβάσετε τα εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώθηκαν για φέτος, καθώς μπορεί να δικαιούστε την οικονομική ενίσχυση, ακόμα και αν δεν ήσασταν στη «λίστα» τις προηγούμενες χρονιές.

Δείτε αναλυτικά:

Επίδομα θέρμανσης: Οι 8 ημερομηνίες που πρέπει να σημειώσετε

 • Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα αποσαφηνίζει τις λεπτομέρειες για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και τους δικαιούχους που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.
 • Στα μέσα Νοεμβρίου η ΑΑΔΕ θα την πλατφόρμα myΘέρμανση η οποία θα σηκώσει για μια ακόμα χρονιά το βάρος των αιτήσεων.
 • Έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περσινοί δικαιούχοι για να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
 • Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου στα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση από όλους τους δικαιούχους.
 • Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.
 • Μέχρι τις 28  Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
 • Μέχρι τις 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Η ΚΥΑ θα ορίζει ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 -800 ευρώ ενώ όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο θα εισπράξουν επίδομα διπλάσιο επίδομα θέρμανσης το οποίο φθάνει έως 1.600 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους νέους δικαιούχους παραμένουν αμετάβλητα στα περυσινά επίπεδα, στα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ενώ για όλους τους δικαιούχους το  περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ και παραμένει στα 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Επίδομα θέρμανσης: Πώς κάνετε αίτηση

Στο myθερμανση μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Επίδομα θέρμανσης στις πολυκατοικίες – Τα δικαιολογητικά

Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία – Τι πρέπει να προσέξετε

Η διαδικασία της αίτησης είναι απλή εφόσον έχετε αυτόνομη θέρμανση, όμως τα πράγματα αλλάζουν για τα νοικοκυριά εκείνα που έχουν κεντρική θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται η συμμετοχή του διαχειριστή της πολυκατοικίας που θα πρέπει και ο ίδιος να μπει στην πλατφόρμα.

Πριν λοιπόν ξεκινήσουν οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας να κάνουν αίτηση για επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει ο διαχειριστής να έχει κάνει την κατάλληλη προεργασία εισάγοντας τα χιλιοστά συμμετοχής του κάθε διαμερίσματος στις δαπάνες θέρμανσης.

Αναλυτικά τα βήματα:

 • Αρχικά ζητείται ο Αριθμός της Κοινόχρηστης Παροχής ρεύματος ή αριθμός της Παροχής που εκπροσωπεί το κτίσμα για τις ανάγκες της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
 • Με τη συμπλήρωση ενός έγκυρου αριθμού παροχής, εμφανίζεται από κάτω η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη παροχή, αλλιώς εμφανίζεται κατάλληλο μήνυμα λάθους.
 • Στη συνέχεια πρέπει να εισαχθεί ο Α.Φ.Μ. του διαχειριστή ή του φυσικού προσώπου που εκπροσωπεί το κτίσμα όσον αφορά στην παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης. Ο Α.Φ.Μ. αυτός πρέπει να αντιστοιχεί στο φυσικό πρόσωπο που έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων Πολυκατοικίας για να εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή καθενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά.
 • Στη συνέχεια ενεργοποιείτε την επιλογή. Εάν δεν έχει οριστεί η πολυκατοικία από τον διαχειριστή εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα «Η πολυκατοικία δεν έχει οριστεί από τον διαχειριστή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον διαχειριστή για να την ορίσει» το οποίο σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του διαμερίσματός του.
 • Εάν έχει οριστεί η πολυκατοικία θα εμφανιστεί η εικόνα των διαμερισμάτων και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το διαμέρισμά του και αυτό θα μεταφερθεί στην αίτησή του γεμίζοντας τις πληροφορίες των χιλιοστών θέρμανσης και του ορόφου, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας τους.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Εάν στην πολυκατοικία σας το κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα, θα πρέπει να κάνετε χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.