Ανατροπή: Νέες τιμές και νέα επιδόματα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο

Θέρμανση: Τι αλλάζει στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Νέες τιμές και νέα επιδόματα σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο θέτουν νέους όρους στην αγορά της ενέργειας και τη θέρμανση των νοικοκυριών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Νέες τιμές και νέα επιδόματα σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο θέτουν νέους όρους στην αγορά της ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές που καλούνται να χρησιμοποιήσουν «κομπιουτεράκι» για να υπολογίσουν τον λογαριασμό που θα πληρώσουν στο τέλος του μήνα.

Οι περισσότερες αλλαγές αφορούν στις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που άλλαξαν από την 1η Οκτωβρίου και πλέον έχουν κλιμακωτή επιδότηση, ενώ κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Θέρμανση: Ηλεκτρικό ρεύμα

Η κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό ποσό που θα δει στον τελικό λογαριασμό ο καταναλωτής και βασικό κριτήριο είναι η εξοικονόμηση κατανάλωσης. Μάλιστα η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα. Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα, με κάλυψη στο 80% της αύξησης. Τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα. Εκεί η απορρόφηση αφορά το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, ισχύει και μια επιπλέον επιδότηση ύψους 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Διευκρινίζεται πως για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο η απορρόφηση αφορά το 100% της αύξησης και τα συγκεκριμένα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Θέρμανση: Φυσικό αέριο

Η λιανική τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει τους φόρους, καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικά πρόκειται για την τιμή που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα και χρειάζεται μια επιφύλαξη καθώς τα δεδομένα κοστολόγησης ενδέχεται να αλλάξουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιδότηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα ανέρθει σε 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα και θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

Θέρμανση: Πετρέλαιο

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης από τους πρατηριούχους, με την τιμή του να αποτελεί σημείο «σκληρού πόκερ» μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς οι διακυμάνσεις στα καύσιμα ήταν συνεχείς.

Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,30 ευρώ το λίτρο και 1,40 ευρώ το λίτρο για την Αττική, ενώ ανεβαίνει πάνω από το 1,50 για τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Ενώ στην τιμή αυτή υπολογίζεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ).

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα βασικά σενάρια, οι παλαιοί δικαιούχοι θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος, ενώ οι νέοι δικαιούχοι που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά το πετρέλαιο ως πηγή θέρμανσης, θα λάβουν φέτος διπλάσιο επίδομα.

Θέρμανση: Τι συμφέρει; Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή κλείσιμο καυστήρα;

Αλλαγή καυστήρα, αυτονόμηση της θέρμανσης του διαμερίσματος, μείωση των ωρών της θέρμανσης, προσαρμογή του θερμοστάτη, τα θέματα που κυριαρχούν στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών χωρίς πάντοτε να βρίσκεται κοινή συνισταμένη.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την «πρεμιέρα» της χειμερινής περιόδου, στις 14 Οκτωβρίου, ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που περίμενε και η αγορά αλλά και η κυβέρνηση όταν χάρασσε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, την επιδοματική πολιτική.

Το φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο κόστιζε 26 λεπτά ανά κιλοβατώρα με βάση τους επίσημους καταλόγους των εταιρειών, επηρεασμένο από την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής τον Αύγουστο ακόμη και στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ηδη για τον Οκτώβριο η τιμή έχει υποχωρήσει κοντά στα 20 λεπτά, ενώ με δεδομένη την οριζόντια επιδότηση των 9 λεπτών από τη ΔΕΠΑ, η λιανική «βγαίνει» κοντά στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μάλιστα ο Οκτώβριος προχωράει με ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η μεγάλη υποχώρηση της Παρασκευής έφερε την τιμή ακόμη και κάτω από τα 140 ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Ως εκ τούτου, αν η επιδοματική πολιτική της ΔΕΠΑ παραμείνει αμετάβλητη και τον Νοέμβριο (τα 9 λεπτά ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου), είναι πιθανόν η λιανική να πέσει και κάτω από 10 λεπτά.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,31-1,38 ευρώ μετά και την απόφαση διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας να προσφέρουν πρόσθετη επιδότηση στην τιμή του λίτρου, πέραν δηλαδή της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και η επιδοματική πολιτική διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας έχει ημερομηνία λήξης (31 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου, αντιστοίχως), κάτι που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θέλουν να αγοράσουν λειτουργούν υπό την πίεση προθεσμιών και χωρίς να γνωρίζουν ούτε πώς θα εξελιχθούν οι χρηματιστηριακές τιμές ούτε αν θα παραταθεί η επιδοματική πολιτική.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει η δυνατότητα να «κλειδώσει» η τιμή στα σημερινά επίπεδα (αν αγοραστεί επαρκής ποσότητα) και να αποφευχθεί το ρίσκο πιθανών αυξήσεων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στο φυσικό αέριο τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική.

Ανεξάρτητα από το τι βγάζει η σύγκριση φυσικού αερίου – πετρελαίου (αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πολλοί θέλουν να στραφούν στα κλιματιστικά), το γεγονός είναι ένα: όλες οι πηγές ενέργειας είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι.

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται τώρα προς 1,31-1,38 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι η σεζόν είχε ξεκινήσει με την τιμή στο 1,15 ευρώ.
  • Το φυσικό αέριο μπορεί με την επιδότηση να έχει περιοριστεί στα 11 λεπτά, ωστόσο πέρυσι οι καταναλωτές έβρισκαν τιμές ακόμη και κάτω από 7-8 λεπτά, ενώ κάποιες εταιρείες τούς έδιναν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» τιμή 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
  • Η πραγματική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (με όλες τις συμπληρωματικές χρεώσεις) είναι υψηλότερη των 22-23 λεπτών (ή και περισσότερο για μεγάλες καταναλώσεις), όταν μέχρι και πέρυσι τον Νοέμβριο ο καταναλωτής χρεωνόταν με λιγότερα από 20 λεπτά.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι τα κοινόχρηστα θα είναι φέτος περισσότερα, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συσσώρευση οφειλών από κοινόχρηστα ή αντιπαραθέσεις μεταξύ των ενοίκων της πολυκατοικίας.

Θέρμανση: Πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται προς περίπου 1,65-1,7 ευρώ ανάλογα βέβαια και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο διεθνών τιμών μέσα στην εβδομάδα. Αυτή την τιμή δεν θα την… δουν οι καταναλωτές.

Θα ενεργοποιηθεί η επιδότηση των 25 λεπτών στην πηγή οπότε ο καταναλωτής θα αγοράζει ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης προς 1,4-1,45 ευρώ.

Εφόσον ο καυστήρας συντηρηθεί καλά ώστε η απόδοση να υπερβαίνει το 90%, η κάθε θερμική κιλοβατώρα που θα παράγεται με πετρέλαιο θέρμανσης, θα κοστίζει περίπου 13 λεπτά.

Επίσης, εφόσον το νοικοκυριό έχει δικαίωμα στο επίδομα θέρμανσης (κάτι που σημαίνει ότι πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια) η τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη πέφτοντας (ειδικά στις ορεινές περιοχές που το επίδομα είναι μεγάλο) ακόμη και κάτω από 10-11 λεπτά.

Θέρμανση: Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο ρεύμα, εκ πρώτης όψεως οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Σήμερα, μια κιλοβατώρα κοστίζει περίπου 14-16 λεπτά με βάση τα τιμολόγια των εταιρειών ενέργειας αλλά και την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Για τον Οκτώβριο, η τιμή έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα στα 270 ευρώ ανά κιλοβατώρα αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει ως μείωση στην τιμή λιανικής καθώς στις μεταβολές αυτό που προσαρμόζεται πρώτο είναι το τιμολόγιο των εταιρειών αλλά και η επιδοματική πολιτική ώστε η τιμή λιανικής να μένει λίγο πολύ σταθερή στα σημερινά επίπεδα.

Όμως, στα 14-16 λεπτά θα πρέπει να προστεθούν οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Με αυτές (αλλά και με τον ΦΠΑ), η τελική τιμή εκτινάσσεται πάνω από τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς μάλιστα να υπάρχει δικαίωμα περαιτέρω επιδότησης.

Άρα, η θέρμανση με απλά θερμαντικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ που παράγουν μια θερμική μονάδα για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν, είναι η πιο ασύμφορη λύση για την φετινή σεζόν και δύσκολα θα αλλάξει αυτό.

Θέρμανση: Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης – Ανοίγει το MyΘέρμανση

Ανοίγει στις 14 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης από το οποίο θα ωφεληθούν συνολικά 1,3 εκατ. πολίτες ενώ μια μέρα μετά ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο με την έκπτωση των 25 λεπτών στην αντλία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 η πλατφόρμα myΘέρμανση (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home) θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος αυξημένο στα 350 ευρώ με διπλασιασμό για τα νοικοκυριά που θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό με πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιπλέον αυξημένος είναι και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των κονδυλίων της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Θέρμανση: Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο υπολογισμός της επιδότησης

Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
  • Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
  • Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες.

Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Π.χ., για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού, το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Θέρμανση: Διπλασιασμός επιδόματος για τους νέους δικαιούχους

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%.

Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».