Επίδομα θέρμανσης 2022: Η ημερομηνία πληρωμής – Ποιοι θα πάρουν 1.600 ευρώ!

Επίδομα θέρμανσης: Βγήκαν οι λεπτομέρειες από διαρροές του υπουργείου Οικονομικών. Αργεί ακόμα να ανοίξει η πλατφόρμα, πότε μπαίνουν τα λεφτά.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε και τώρα παίρνει σειρά το επίδομα θέρμανσης που θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν και την τελική ημερομηνία πληρωμής, αλλά και την προθεσμία μέχρι την οποία θα μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση.

Επίσης, διέρρευσαν τα νέα ποσά για τους δικαιούχους ενώ όσοι θα κάνουν αίτηση για πρώτη φορά, είτε γιατί πέρσι δεν έγινε δεκτή, είτε γιατί άλλαξαν από φυσικό αέριο, είτε για οποιοδήποτε λόγο, θα πάρουν διπλό επίδομα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.600 ευρώ!

Φέτος, λοιπόν, το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι αυξημένο έως τα 800 ευρώ για τους παλαιούς δικαιούχους. Για τους νέους, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.600 ευρώ, δεδομένου ότι θα δοθεί διπλό μπόνους.

Οι σημαντικές ημερομηνίες που πρέπει να κρατήσετε είναι οι εξής τρεις:

 • Στο τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, το myθερμανση
 • Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν προθεσμία οι δικαιούχοι για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία
 • Από 15 έως 31 Δεκεμβρίου θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για επίδομα θέρμανσης

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

 • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
 • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.
 • Τα εισοδηματικά κριτήρια για νέους δικαιούχους που θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες πηγές πλην ρεύματος και φυσικού αερίου είναι 14.000 ευρώ για άγαμους και 20.000 ευρώ για ζευγάρι.

Η αίτηση για επίδομα θέρμανσης στο myθέρμανση

Στο myθερμανση μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

 • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
 • φυσικό αέριο ή υγραέριο
 • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
 • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
 • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
 • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
 • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
 • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
 • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Σημειώνεται πως η διασταύρωση των παραστατικών αγοράς γίνεται αυτόματα για όσους καταναλώνετε πετρέλαιο.

Οι παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης

Περιορισμένες σε αριθμό και σε ποσότητα οι παραγγελίες στην Αττική, αυξημένες από την άλλη πλευρά, στη βόρεια Ελλάδα. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν εκπρόσωποι της αγοράς των καυσίμων σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε την Παρασκευή στους καταναλωτές.

Οι τιμές το πρωί κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν λίγες μόλις ώρες νωρίτερα όταν η ΕΚΟ προχώρησε σε επιπλέον έκπτωση 0,13 λεπτών. Σημειώνεται ότι στις τελικές τιμές που διαμορφώνονται, υπολογίζεται και η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο στην αντλία.

Οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης στη βόρεια Ελλάδα

Στη βόρεια Ελλάδα, λόγω και των κλιματικών συνθηκών, οι παραγγελίες των καταναλωτών εμφανίζονται αυξημένες. Όπως ανέφερε o πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής καταγράφεται αύξηση των παραγγελιών της τάξεως του 30%.

Αφενός, όπως εξηγεί, είναι οι καταναλωτές που παραδοσιακά παραγγέλνουν με την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και με δεδομένο ότι στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αφετέρου μέτρησε και το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «έκλεισε» στο 1,60 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα πολλές δεξαμενές να έχουν μείνει άδειες χωρίς οι καταναλωτές να τις γεμίσουν εκ νέου, ευελπιστώντας σε αποκλιμάκωση τιμών.

Οι παραγγελίες των καταναλωτών μάλιστα στη βόρεια Ελλάδα, μεσοσταθμικά κυμαίνονται πάνω τα 500 λίτρα, καθώς όσοι κάνουν παραγγελίες συνεχίζουν, βάσει του προγραμματισμού που ούτως ή άλλως έκαναν.

Ο κ. Κιουρτζής σημείωσε ότι η πρώτη μέρα διάθεσης είναι πάντα δύσκολη καθώς εκ των πραγμάτων οι εκτελωνισμοί του καυσίμου αργούν, πηγαίνουν όλα τα βυτία να φορτώσουν και αρχικά προμηθεύεται καύσιμο πρώτα η επαρχία.