MyΘερμανση: Εδώ η αίτηση για επίδομα θέρμανσης 350 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Δικαιούχοι και κριτήρια. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Στις 14 Οκτωβρίου αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και στη συνέχεια ανοίγει και η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση. Εκεί, μπορούν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης.

Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί σε 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους. Μέσα στην εβδομάδα, μάλιστα, θα βγει και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ορίζει τις προϋποθέσεις αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το myΘέρμανση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τα ποσά θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 350 ευρώ: Ποιοι παίρνουν

Το ποσό που θα χορηγηθεί φέτος θα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με το περυσινό λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρυσι) με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Παράδειγμα: Στον δήμο Αθηναίων ο συντελεστής είναι 0,43. Κάθε δικαιούχος του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, το επίδομα θέρμανσης θα προκύπτει ως εξής:

  • 350 ευρώ x 0,43 = 150,5 ευρώ.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό των 150,5 ευρώ -π.χ.- θα προσαυξάνεται κατά 20%.

Στη νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός ολίγων ημερών, θα καθορίζονται:

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια: Φέτος έχουν διευρυνθεί τα όρια εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Τα περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν αμετάβλητα και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τι τιμή ξεκινά η διάθεση

Η «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να γίνει με την τιμή πάνω από το 1,50 ευρώ, γύρω στο 1,52 με 1,55 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου, τον Απρίλιο, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για τιμές κοντά στο 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο κατά την περίοδο εξαγγελίας της επιδότησης των 20 λεπτών συν ΦΠΑ για όλους τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης είχαν γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η τάση των διεθνών τιμών ήταν καθοδική… Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά.

Η τιμή του diesel εκτοξεύεται

Η μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται ως εξής:

  • 30 Σεπτεμβρίου: 1,828 ευρώ / λίτρο
  • 6 Οκτωβρίου: 1,961 ευρώ / λίτρο

Σήμερα, 10/10, το πετρέλαιο κίνησης είναι πάνω από τα 2 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η αμόλυβδη βρίσκεται κοντά στα 2 ευρώ.

Αυτό το πετρέλαιο το χρησιμοποιούν οι μεταφορές που επηρεάζουν τα καταναλωτικά αγαθά και έτσι εξηγείται η αλυσίδα της ακρίβειας.

Μέχρι πότε διαρκεί η επιδότηση πετρελαίου 0,25 ευρώ

Όλοι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα αγοράζουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους το πετρέλαιο φθηνότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο μετά την κρατική επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Διπλό επίδομα θέρμανσης – Οι δικαιούχοι

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα:

«Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Τι θα γίνει με Fuel Pass 3

Από την 1η Οκτωβρίου 2022 η επιδότηση των 15 λεπτών απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης έχει σταματήσει και οι οδηγοί των πετρελαιοκίνητων έχουν μείνει να παρακολουθούν το ράλι στην τιμή του.

Ένας τρίτος γύρος Fuel Pass ενδεχομένως να έδινε «ανάσα» στις τσέπες των καταναλωτών, που πλέον είναι αντιμέτωποι με ανελέητο κύμα ακρίβειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας για τη διακοπή της επιδότησης είπε:

«Το πετρέλαιο κίνησης, χωρίς την επιδότηση, είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κρίθηκε από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν υπάρχει περιθώριο επιδότησης».

Ωστόσο, άφησε παράθυρο όχι για Fuel Pass, αλλά για επιδότηση στην αντλία. «Αν δούμε ότι ανεβαίνουν τα καύσιμα, θα το ξαναδούμε» ανέφερε.

Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Προσδοκούμε ότι θα υπάρξει μια οριζόντια ευρωπαϊκή λύση που θα κάνει πιο ανεκτό το κόστος, μεταξύ άλλων και με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» έχει τονίσει.

Επιδότηση φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο αναμένεται, μαζί με την επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (90 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα) να είναι για τον Οκτώβριο στα 0,11 με 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν μετατραπεί η μονάδα μέτρησης του πετρελαίου θέρμανσης σε κιλοβατώρα, τότε προκύπτει τιμή στα 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δηλαδή το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερο από το πετρέλαιο (για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης) και άρα ίσως παραμένει πιο συμφέρουσα η επιλογή για τα νοικοκυριά εκείνα που ετοιμαζόντουσαν να μπουν στη διαδικασία της επιστροφής στους λέβητες πετρελαίου.