Επίδομα ανεργίας: Τα «ψιλά γράμματα» ακυρώνουν την αύξηση – Ο σωστός υπολογισμός

Επίδομα ανεργίας: Πιο κοντά στις τελευταίες αποδοχές των ανέργων, αλλά και πάλι με πολλούς αστερίσκους η αύξηση. Τι ισχύει τελικά. Πώς θα το υπολογίσετε σωστά. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αλλάζουν πολλά στο επίδομα ανεργίας, αφού τον Ιούνιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αύξηση του ποσού, ανάλογα με τον τελευταίο μισθό του ανέργου, και όχι ένα οριζόντιο ποσό σε όλους ανεξαιρέτως.

Και αν τα νέα είναι αρχικά καλά, έρχεται ένας «αστερίσκος» που θα αλλάξει για πολλούς τα δεδομένα: Αυτός δεν είναι άλλος από τον υπολογισμό ανάλογα όχι μόνο με τις αποδοχές, αλλά και με τα έτη ασφάλισης. Κάτι που, φυσικά, είναι πιο δίκαιο, αλλά «προσγειώνει» απότομα όσους νόμιζαν ότι κατοχύρωσαν υψηλό επίδομα.

Στην πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό επίπεδο σε 5.000 ως 10.000 ανέργους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σε όλους.

Ο σωστός υπολογισμός στο νέο επίδομα ανεργίας

Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να είναι ένα μεταβλητό ποσό, το οποίο τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ. Αυτό το υψηλότερο επίδομα θα χορηγείται σε ανέργους με περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας, ενώ όσοι έχουν λιγότερη εργασιακή εμπειρία θα λαμβάνουν το βασικό ποσό των 509 ευρώ.

Όσο περισσότερα χρόνια έχει εργαστεί κάποιος, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα δικαιούται.

Το τελικό επίδομα ανεργίας δεν θα υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο, το οποίο θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας, όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό, δεν θα αυξηθεί, αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς (μεγαλύτερο ποσό τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια).

Σύμφωνα με τα σενάρια το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από:

  • Ένα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι πληρούν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το επίδομα μπορεί να φτάσει το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και θα μειώνεται σταδιακά μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει 12 μήνες.
  • Ένα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα καταβάλλεται για μέγιστο διάστημα 12 μηνών σε όσους έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και, επομένως, έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

Επίδομα ανεργίας: Απογοήτευση για όσους δουλεύουν 4ωρο

Το επίδομα ανεργίας θα δίνει μικρότερα ποσά για όσους εργάζονταν με μερική απασχόληση ή για εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΔΥΠΑ, θα προβλέπεται η καταβολή μειωμένου επιδόματος ανεργίας σε όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας 509 ευρώ. Ποσό που είναι υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργάζεται.

Εντός Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους νέους όρους και προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή πιλοτικά για 5.000 έως 10.000 ανέργους από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δυο μέρη- σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό).

Μεγαλύτερη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας

Επίσης, επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας – Παραδείγματα

Δηλαδή, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ως πεντάμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας.

Έτσι, ένας μισθωτός με μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα λαμβάνει για τους πρώτους πέντε μήνες περί τα 850 ευρώ αντί των 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-5 μήνες. Άλλος απολυμένος με μέσο όρο μισθού τριετίας 1.000 ευρώ, το επίδομα θα κινείται στα 750 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής, το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και στις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Ωστόσο, το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για  όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πώς κάνετε ηλεκτρονικά την αίτηση για το επίδομα ανεργίας

1. Για να υποβάλω ηλεκτρονικά την αίτησή μου απαιτείται να προσέλθω στον ΟΑΕΔ;

Όχι.

2. Υπάρχει προθεσμία από την απόλυσή μου για να υποβάλω την ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας;

Έχετε δικαίωμα να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία απόλυσης (Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας ή Λήξη Σύμβασης Εργασίας Ορισμένου Χρόνου).

3. Είχα αναστολή προηγούμενης επιδότησης και επιθυμώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για να πάρω τη συνέχιση της επιδότησης. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Ναι, εφόσον δεν έχουν παρέλθει δύο (2) χρόνια από την έγκριση της αρχικής επιδότησης που δεν καταβλήθηκε ολόκληρη λόγω αναστολής.

4. Δεν έχω κωδικούς Taxisnet. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας;

Μπορείτε μόνο αν είστε ήδη πιστοποιημένος χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και έχετε στην κατοχή σας τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.

5. Δεν έχω κωδικούς Taxisnet και δεν είμαι πιστοποιημένος χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας;

Όχι. Για να εκδώσετε ηλεκτρονικά κλειδάριθμο Taxisnet παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της ΑΑΔΕ.

6. Έχω μπει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Πώς θα υποβάλω την αίτηση;

Από το Μενού Επιλογών στην δεξιά πλευρά της οθόνης θα επιλέξετε «ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ>ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

7. Έχω δύο λογαριασμούς τραπέζης. Ποιον πρέπει να καταχωρίσω για να καταβάλλεται εκεί το επίδομα ανεργίας μου;

Ο λογαριασμός που θα πρέπει να καταχωρήσετε είναι αυτός στον οποίο είστε πρώτος δικαιούχος.

8. Γιατί μου ζητούνται στοιχεία για τον / τη σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη μου;

Γιατί μπορείτε υπό προϋποθέσεις να λάβετε προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Τα στοιχεία που ζητούνται στην αίτηση είναι απαραίτητα για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πληροφοριών οικογενειακής κατάστασης και ασφαλιστικής ικανότητας, των μελών για τα οποία ζητείται η προσαύξηση.

9. Για ποια μέλη της οικογένειάς μου μπορώ να λάβω την προσαύξηση 10%;

Προστατευόμενα μέλη τα οποία μπορείτε να καταχωρίσετε στην αίτησή σας για να λάβετε την προσαύξηση είναι:

  • ο/η σύζυγος,
  • τα παιδιά έως 24 ετών, όταν είναι άνεργα ή μέχρι 26 ετών όταν είναι άνεργα και σπουδάζουν
  • ο γονέας
  • οι ορφανοί εγγονοί και αδελφοί, μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον είναι άγαμοι.

Όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη δικά σας ή του / της συζύγου σας. Η ασφαλιστική ικανότητα των προστατευόμενων μελών πρέπει να είναι σε ισχύ κατά της διάρκεια της επιδότησης, αλλιώς η προσαύξηση χορηγείται μόνο για όσο διάστημα αυτή είναι σε ισχύ.

10. Έχω πέντε προστατευόμενα μέλη. Πώς θα τα καταχωρίσω στην ηλεκτρονική αίτηση;

Στα «Στοιχεία της αίτησης» επιλέγετε το κουμπί «ΠΡΟΣΘΗΚΗ». Στη συνέχεια συμπληρώνετε όλα τα απαιτούμενα πεδία με κόκκινο αστερίσκο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όσα προστατευόμενα μέλη πρέπει να καταχωρίσετε στην αίτηση.

11. Πριν από την υποβολή της αίτησης διαπίστωσα ότι έχω κάνει λάθος στον ΑΜΚΑ της συζύγου/παιδιού. Μπορώ να το διορθώσω;

Πριν από την υποβολή της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων σας. Θα πρέπει να επιστρέψετε στο πεδίο με τα Προστατευόμενα Μέλη και να προβείτε στις απαιτούμενες διορθώσεις. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

12. Τι δικαιολογητικά πρέπει να επισυνάψω στην αίτηση;

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να επισυνάψετε στην αίτηση είναι το αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου Τραπέζης με τον αριθμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε πρώτος δικαιούχος

13. Απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά για την ηλεκτρονική αίτηση;

Τα δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση κάποιων δικαιολογητικών, αυτά θα σας ζητηθούν από την Υπηρεσία.

14. Πώς μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες για την τακτική επιδότηση ανεργίας πριν να υποβάλω την αίτησή μου;

Στο τέλος της ηλεκτρονικής αίτησής σας και πριν από την υποβολή αυτής υπάρχει υπερσύνδεσμος από τον οποίο μπορείτε να αντλήσετε όλη την πληροφόρηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

15. Γιατί είναι απαραίτητο να διαβάσω και να αποδεχτώ τους όρους της Υπεύθυνης Δήλωσης;

Είναι απαραίτητο να διαβάσετε και να αποδεχθείτε το κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης για να πληροφορηθείτε για όλες τις υποχρεώσεις σας κατά τη διάρκεια της επιδότησής σας, για την ομαλή καταβολή των επιδομάτων σας.