Επίδομα ανεργίας 2024: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται

Επίδομα ανεργίας 2024: Ένα από τα πιθανά σενάρια αφορούν την καταβολή του επιδόματος που σήμερα αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού ήτοι 479,05 ευρώ καθ’ όλους τους μήνες που το δικαιούται κάποιος (έως 12 μήνες). Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σχεδιάζει νέο σύστημα στήριξης των ανέργων.

Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου, για το οποίο αναμένεται η μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι η ανταποδοτικότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας.

Στο ερώτημα μάλιστα, τι νοείται ως ανταποδοτικότητα, η κυρία Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι δίκαιο κάποιος ο οποίος έχει δουλέψει 20 χρόνια και έχει καταβάλει χιλιάδες ευρώ σε εισφορές να λαμβάνει ίδιο ακριβώς επίδομα ανεργίας με κάποιον ο οποίος έχει δουλέψει για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό; Η προφανής απάντηση είναι όχι.

Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να γίνει σαφές, σε όλους, ότι τα επιδόματα ανεργίας χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.

Άρα το δίκαιο είναι να είναι και ανταποδοτικό. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τους ανέργους με προοπτική την γρήγορη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Όπως δήλωσε μάλιστα ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την Κοινωνική Ασφάλιση, η ΔΥΠΑ έχει χρησιμοποιήσει τα εργαλεία τεχνικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ μελέτη για ένα νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, «που θα είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 1.500 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δεν αποκλείεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.

Και τέλος, βάσει και των εισηγήσεων της ομάδας του ΟΟΣΑ, το σύστημα θα είναι εμπροσθοβαρές. Δεν θα χορηγούνται δηλαδή τα ίδια ποσά κάθε μήνα.

Το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας, και στη συνέχεια θα μειώνεται σταδιακά.

Ένα από τα πιθανά σενάρια αφορούν την καταβολή του επιδόματος που σήμερα αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού ήτοι 479,05 ευρώ καθ’ όλους τους μήνες που το δικαιούται κάποιος (έως 12 μήνες), να ξεκινά κατά το πρώτο τρίμηνο από το 70% του κατώτατου (610 ευρώ) και να περιορίζεται στο 45% (391,95 ευρώ) στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Συνολικά, η ετήσια δαπάνη για κάθε άνεργο δεν θα διαφοροποιείται. Απλώς, το ποσό θα κατανέμεται διαφορετικά, κατά την διάρκεια της ανεργίας.

Επίσης, δεν αποκλείεται στο νέο επίδομα ανεργίας να ενσωματωθεί και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που είναι πιθανό να καταργηθεί.

Επίδομα ανεργίας 2024: Απίστευτη ανατροπή – Πόσα χρήματα θα πάρετε

Νέα αλλαγή στο επίδομα ανεργίας. Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα έρθουν οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας το οποίο θα είναι πάνω από 479 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προϋποθέσεις χορήγησης του νέου αυξημένου επιδόματος ανεργίας για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας θα είναι:

  • Η απασχόληση πριν την απόλυση να είναι πλήρους απασχόλησης και όχι μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής και
  • Να έχει εργαστεί ο άνεργος περισσότερα από 4 χρόνια.
  • Έτσι με τις προϋποθέσεις αυτές μελετάται το επίδομα ανεργίας να ανέλθει πάνω από τα 550 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Παράλληλα εξετάζεται με το νέο καθεστώς να αλλάξει και το ποσό του επιδόματος ανεργίας για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση και λαμβάνει αν απολυθεί επίδομα ανεργίας 479 ευρώ με το νέο καθεστώς δεν θα λάβει το ίδιο ποσό ανεργίας καθώς ο μισθός του είναι χαμηλότερος από το ποσό του επιδόματος ανεργίας.
  • Αυτή την περίοδο η ΔΥΠΑ μαζί με το υπουργείο Εργασίας έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές ρυθμίσεις των αλλαγών.
  • Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και στις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας, είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στην συνέχεια θα πέφτει στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.

Επίσης στο νέο «καθεστώς» θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία 4ετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.

Για παράδειγμα αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία 4ετία είχε μέσο μισθό 4ετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο περίπου 800 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λάβει τα 479 ευρώ.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25, και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.

Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 479 ευρώ, ενώ καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5-10 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

Μετά την έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας οι άνεργοι θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ.

Αν κάποιος άνεργος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, τότε θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος.

Επίσης, θα χάνεται το επίδομα αν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του και την αρνηθεί.

Επίδομα ανεργίας 2024: Όλες οι παροχές που εξασφαλίζει η κάρτα

Δείτε στο xristika.gr όλες τις παροχές που εξασφαλίζει η Κάρτα Ανεργίας.

Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστημα από 80 έως 300 μέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών.

Για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ που είτε 1) έχουν απολυθεί, 2) έχουν λήξει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή 3) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και πληρούν τις προϋποθέσεις των ημερών ασφάλισης. Επιδοτούμενοι άνεργοι της ΕΕ μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα το επίδομα τους για διάστημα έως 3 μήνες.

Επίδομα Μακροχρόνιας Ανεργίας

Όσοι έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επίδομα ανεργίας, δικαιούνται για άλλους 12 μήνες το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Βοήθημα Ανεργίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ)

Το βοήθημα είναι 360 ευρώ τον μήνα, για 3 έως 9μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από508 έως 1.016 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα 23 επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα (βλ. πληροφορίες στον ιστότοπο oaed.gr).

Ειδικό Βοήθημα Τρίμηνης Παραμονής στο Μητρώο Ανέργων, Επίσχεσης Εργασίας, και Αποφυλακισμένων

Όσοι συμπληρώσουν 3 μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν δουλέψει τουλάχιστον 60 μέρες το προηγούμενο έτος δικαιούνται 239,55 ευρώ. Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και το βοήθημα ανέρχεται σε 319,40 ευρώ. Για αυτές τις δυο κατηγορίες δικαιούχων το βοήθημα δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά τρίμηνο. Οι αποφυλακισμένοι δικαιούνται βοήθημα έως 239,55 ευρώ, αλλά δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά μήνα. Για όλους τους παραπάνω δικαιούχους, το βοήθημα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικό Βοήθημα μετά τη Λήξη του Επιδόματος Ανεργίας

Εάν για ένα μήνα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας ο δικαιούχος παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος, λαμβάνει εφάπαξ 207,61 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Εξαιρούνται όσοι δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας Εργοδότη

Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση που πτωχεύει, λαμβάνουν εφάπαξ παροχή που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες αποδοχές έως 3μήνες και ασφαλίζονται σε όλους τους κλάδους.

Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας

Οι εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη της λοχείας δικαιούνται ειδική παροχή για 6 μήνες ίση με το κατώτατο μισθό και ασφαλίζονται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ασθένειας.

Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας

Οι εργαζόμενες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και λοχείας δικαιούνται συμπληρωματική παροχή για διάστημα έως 4 μήνες που καλύπτει την διαφορά μεταξύ των αποδοχών που θα λάμβαναν και του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ που λαμβάνουν, και επίσης ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρόνια Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι πάνω από 12μήνες) που τους υπολείπονται έως 1.500 μέρες ασφάλισης για την συμπλήρωση της ελάχιστης προϋπόθεσης θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στον ΕΦΚΑ. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Επίδομα Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα (κοινωνικός τουρισμός)

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, εγγεγραμμένοι άνεργοι ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω είναι δικαιούχοι χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Η διάρκεια διαμονής είναι έως 5 μέρες, και διπλασιάζεται στην Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.

Επίδομα Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις

Δικαιούχοι είναι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών των εργαζόμενων, των επιδοτουμένων ανέργων, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Το επίδομα δίνεται για διαμονή κατά την περίοδο 15/6-10/9 και για διάστημα έως 15 μέρες. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Επιταγή Αγοράς Βιβλίων

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Η επιταγή είναι αξίας 20 ευρώ και εξαιρούνται τα σχολικά βιβλία. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.

Επιταγή Θεάματος

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Η επιταγή είναι αξίας 15 ευρώ για θεση πλατείας για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και παιδικής σκηνής κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο (Οκτώβριος-Μάιος). Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.

Δωρεάν Φιλοξενία Βρεφών και Νηπίων

Δικαιούχοι είναι τα βρέφη από οκτώ μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο των εργαζόμενων, επιδοτουμένων ανέργων, και εργαζόμενων που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παρ