Αυξάνεται 250 ευρώ το επίδομα ανεργίας: Αλλάζει και η διάρκεια – Νέοι όροι

Επίδομα ανεργίας: Σημαντικές αλλαγές έρχονται μέσα στο καλοκαίρι για τους δικαιούχους. Τα νέα ποσά, η διάρκεια, οι δικαιούχοι και όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Καταφτάνει σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, η ώρα για να γίνουν τελικά οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένεται να καταθέσει τη σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται το νέο πλαίσιο, ώστε να υλοποιηθεί η ανακοίνωση που έχει γίνει από το 2023 και προβλέπει αύξηση του επιδόματος, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι διαρροές έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, όπως, πλέον, οι πληροφορίες «κλειδώνουν» στην τελική αρχιτεκτονική του επιδόματος, στην οποία έχει «κλείσει» η υπουργός, που δέχθηκε συνολικά ένα πακέτο τριών πακέτων.

Το νέο πλαίσιο αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζεται, πως σήμερα, το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν. Αυτό δεν θα ισχύει πια. Στο εξής, ο κατώτατος μισθός θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο υπάλληλος πριν βρεθεί σε κατάσταση ανεργίας.

Αναλυτικά όλες οι τελικές πληροφορίες:

Το νέο επίδομα ανεργίας – Πώς υπολογίζεται

Το επίδομα πλέον θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Τους πρώτους μήνες θα δίνεται το 70% του μισθού και σταδιακά -ανά τέσσερις μήνες- θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα και αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. Το ποσό της επιδότησης θα είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.

Μεγαλύτερη διάρκεια του επιδόματος ανεργίας

Επίσης, επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.

Επίδομα ανεργίας ανάλογα με τον μισθό με μία προϋπόθεση

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά, καθώς αποτελεί δέσμευση της χώρας μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου είναι η ανταποδοτικότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση λήψης του επιδόματος σε σχέση με τα παραπάνω είναι ο άνεργος να είναι συνεχόμενα εργαζόμενος για 5-6 χρόνια.

Το επίδομα θα κλιμακώνεται ώστε να λαμβάνει υψηλότερο -ανταποδοτικότερο- ποσό όποιος έχει περισσότερα έτη στην αγορά εργασίας, αλλά και σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλει. Συνεπώς, κάποιος με 10 χρόνια και μισθό 850 ευρώ θα λάβει επιπλέον ανταποδοτικό ποσό, μικρότερο όμως από κάποιον με 20 χρόνια και μισθό 1.500 ευρώ. Και οι δύο θα λαμβάνουν συνολικά ένα ποσό ως επίδομα και «μπόνους ανταποδοτικότητας» που δεν θα ξεπερνά τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως ισχυρό αντικίνητρο για την εύρεση εργασίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας – Παραδείγματα

Δηλαδή, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ως πεντάμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας.

Έτσι, ένας μισθωτός με μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα λαμβάνει για τους πρώτους πέντε μήνες περί τα 850 ευρώ αντί των 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-5 μήνες. Άλλος απολυμένος με μέσο όρο μισθού τριετίας 1.000 ευρώ, το επίδομα θα κινείται στα 750 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής, το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και στις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Ωστόσο, το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για  όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πώς κάνετε ηλεκτρονικά την αίτηση για το επίδομα ανεργίας

Για να κάνετε αίτηση για επίδομα ανεργίας μπαίνετε στο gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

1. Για να υποβάλω ηλεκτρονικά την αίτησή μου απαιτείται να προσέλθω στον ΟΑΕΔ;

Όχι.

2. Υπάρχει προθεσμία από την απόλυσή μου για να υποβάλω την ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας;

Έχετε δικαίωμα να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία απόλυσης (Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας ή Λήξη Σύμβασης Εργασίας Ορισμένου Χρόνου).

3. Είχα αναστολή προηγούμενης επιδότησης και επιθυμώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για να πάρω τη συνέχιση της επιδότησης. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Ναι, εφόσον δεν έχουν παρέλθει δύο (2) χρόνια από την έγκριση της αρχικής επιδότησης που δεν καταβλήθηκε ολόκληρη λόγω αναστολής.

4. Δεν έχω κωδικούς Taxisnet. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας;

Μπορείτε μόνο αν είστε ήδη πιστοποιημένος χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και έχετε στην κατοχή σας τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης.

5. Δεν έχω κωδικούς Taxisnet και δεν είμαι πιστοποιημένος χρήστης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας;

Όχι. Για να εκδώσετε ηλεκτρονικά κλειδάριθμο Taxisnet παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της ΑΑΔΕ.

6. Έχω μπει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Πώς θα υποβάλω την αίτηση;

Από το Μενού Επιλογών στην δεξιά πλευρά της οθόνης θα επιλέξετε «ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ>ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

7. Έχω δύο λογαριασμούς τραπέζης. Ποιον πρέπει να καταχωρίσω για να καταβάλλεται εκεί το επίδομα ανεργίας μου;

Ο λογαριασμός που θα πρέπει να καταχωρήσετε είναι αυτός στον οποίο είστε πρώτος δικαιούχος.

8. Γιατί μου ζητούνται στοιχεία για τον / τη σύζυγο και τα προστατευόμενα μέλη μου;

Γιατί μπορείτε υπό προϋποθέσεις να λάβετε προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Τα στοιχεία που ζητούνται στην αίτηση είναι απαραίτητα για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πληροφοριών οικογενειακής κατάστασης και ασφαλιστικής ικανότητας, των μελών για τα οποία ζητείται η προσαύξηση.

9. Για ποια μέλη της οικογένειάς μου μπορώ να λάβω την προσαύξηση 10%;

Προστατευόμενα μέλη τα οποία μπορείτε να καταχωρίσετε στην αίτησή σας για να λάβετε την προσαύξηση είναι:

  • ο/η σύζυγος,
  • τα παιδιά έως 24 ετών, όταν είναι άνεργα ή μέχρι 26 ετών όταν είναι άνεργα και σπουδάζουν
  • ο γονέας
  • οι ορφανοί εγγονοί και αδελφοί, μέχρι να συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους και εφόσον είναι άγαμοι.

Όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη δικά σας ή του / της συζύγου σας. Η ασφαλιστική ικανότητα των προστατευόμενων μελών πρέπει να είναι σε ισχύ κατά της διάρκεια της επιδότησης, αλλιώς η προσαύξηση χορηγείται μόνο για όσο διάστημα αυτή είναι σε ισχύ.

10. Έχω πέντε προστατευόμενα μέλη. Πώς θα τα καταχωρίσω στην ηλεκτρονική αίτηση;

Στα «Στοιχεία της αίτησης» επιλέγετε το κουμπί «ΠΡΟΣΘΗΚΗ». Στη συνέχεια συμπληρώνετε όλα τα απαιτούμενα πεδία με κόκκινο αστερίσκο. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όσα προστατευόμενα μέλη πρέπει να καταχωρίσετε στην αίτηση.

11. Πριν από την υποβολή της αίτησης διαπίστωσα ότι έχω κάνει λάθος στον ΑΜΚΑ της συζύγου/παιδιού. Μπορώ να το διορθώσω;

Πριν από την υποβολή της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων σας. Θα πρέπει να επιστρέψετε στο πεδίο με τα Προστατευόμενα Μέλη και να προβείτε στις απαιτούμενες διορθώσεις. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

12. Τι δικαιολογητικά πρέπει να επισυνάψω στην αίτηση;

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να επισυνάψετε στην αίτηση είναι το αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου Τραπέζης με τον αριθμό ΙΒΑΝ στον οποίο είστε πρώτος δικαιούχος

13. Απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά για την ηλεκτρονική αίτηση;

Τα δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση κάποιων δικαιολογητικών, αυτά θα σας ζητηθούν από την Υπηρεσία.

14. Πώς μπορώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες για την τακτική επιδότηση ανεργίας πριν να υποβάλω την αίτησή μου;

Στο τέλος της ηλεκτρονικής αίτησής σας και πριν από την υποβολή αυτής υπάρχει υπερσύνδεσμος από τον οποίο μπορείτε να αντλήσετε όλη την πληροφόρηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

15. Γιατί είναι απαραίτητο να διαβάσω και να αποδεχτώ τους όρους της Υπεύθυνης Δήλωσης;

Είναι απαραίτητο να διαβάσετε και να αποδεχθείτε το κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης για να πληροφορηθείτε για όλες τις υποχρεώσεις σας κατά τη διάρκεια της επιδότησής σας, για την ομαλή καταβολή των επιδομάτων σας.