ΕΝΦΙΑ 2024: Ξαφνική ανακοίνωση με παράταση για δήλωση – Πότε βγαίνει

ΕΝΦΙΑ 2024: Με μία έκτακτη ενημέρωση υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ενημερώνουν ότι δίνεται παράταση σε αιτήσεις. Πότε ανοίγει το Taxisnet. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Ξεκινά και ο φετινός γολγοθάς του ΕΝΦΙΑ 2024 με τους φορολογούμενους να «τρέχουν» ξανά για να προλάβουν να ενημερωθούν για αλλαγές και προθεσμίες.

Αυτή την περίοδο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν να ασχοληθούν με την ασφάλιση των κατοικιών τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον νέο φόρο. Η σχετική αίτηση στο MyProperty της ΑΑΔΕ εξέπνεε στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση για παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου, δηλαδή μια εβδομάδα περισσότερο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση η υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2024 σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, πάει μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.

Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Σημειώνεται επίσης ότι οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Όπως σχολίασε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, στην ΕΡΤ, «δεν θα το αλλάξουμε το σύστημα. Αφού λειτουργήσει μια χρονιά, θα δούμε τις επόμενες χρονιές τι προσαρμογές πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή».

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα η πληρωμή σε 11 δόσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΕΝΦΙΑ 2024, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Μάλιστα, αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν φέτος τον φόρο.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πιτσιλής σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, ξαφνιάζοντας τους πάντες, αφού πλέον έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των ποσών στο Taxisnet. Μάλιστα, σε λίγες μέρες λήγει και η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διεκδικήσουν και την έκπτωση 10% που προβλέπεται.

Παρότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία, ο περσινός «οδηγός» δίνει τις απαντήσεις. Πέρσι λοιπόν, η πλατφόρμα άνοιξε στα τέλη Απριλίου και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έληγε στα τέλη Μαΐου.

Δεδομένου ότι φέτος η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφάλεια ότι τα «ραβασάκια» θα αναρτηθούν στο Taxisnet περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου το αργότερο.

ΕΝΦΙΑ 2024: Αυξάνονται οι δόσεις πληρωμής

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εφέτος να εξοφλήσουν τον φόρο σε 11 αντί για 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου αντί για το τέλος Μαΐου.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι.

Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν σε ακίνητα πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία, ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2024: Τα «ψιλά γράμματα» που κόβουν την έκπτωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε με επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ 2024 οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών που υπολείπονται κατά κάποιον τρόπο από κάποιες προϋποθέσεις που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ το συγκεκριμένο αίτημα για την μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024 έγινε γιατί αυτό δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το μέτρο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2024 είναι:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πότε ξεκινούν το 2024 οι φορολογικές δηλώσεις

Δεν αναμένεται φέτος να αλλάξει κάτι ως προς τον χρόνο. Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ξεκινήσουν την ίδια ημερομηνία με πέρυσι, δηλαδή στις 31 Μαρτίου.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι «γλιτώνουν»

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι να συμπληρώνει και να υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογούμενων οι οποίοι το 2023 δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για τα φυσικά πρόσωπα που είχαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Η εν λόγω κατηγορία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη δήλωση. Οι κωδικοί του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας έλεγχος στα προσυμπληρωμένα πεδία που αφορούν ποσά των μισθών, των συντάξεων, των αποδείξεων, των δανείων και των προσωπικών τους στοιχείων.

Όσοι δεν διαπιστώσουν κάποιο λάθος, θα πατούν με ένα κλικ το κουμπί της υποβολής δήλωσης. Αυτόματα θα εκδίδεται και ο λογαριασμός. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ΑΑΔΕ, ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν κάποια ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι υποβλήθηκε στην πλατφόρμα την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Με το μέτρο της προσυμπλήρωσης, θα μπει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.