Σάλος με τον ΕΝΦΙΑ: Έχασαν την έκπτωση 220.000 νοικοκυριά με τα νέα κριτήρια – Τι ισχύει το 2024

ΕΝΦΙΑ: Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακινήτων δείχνει ότι πέταξαν εκτός πλαισίου πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες. Οι αποκαλύψεις και τα επίσημα δεδομένα από το ΥΠΟΙΚ. Τι θα πληρώσετε το 2024.

Εκτός από τις ανατιμήσεις και την σαρωτική ακρίβεια στα πάντα, το 2024 οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι και με μεγαλύτερους φόρους, αδειάζοντας τις τσέπες και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών ακόμα περισσότερο.

Ο Γολγοθάς φόρων θα ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου, και δεν θα λείπει Πρωταθλητής πληρωμών και εισπράξεων θα αποδειχθεί την επόμενη χρονιά, και πάλι, ο Ιούλιος.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι χαμηλόμισθοι και ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων έχασαν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, φέρνοντας κατάφορη αδικία στις πληρωμές. Τα ίδια κριτήρια θα είναι και για του χρόνου.

Ποιοι έχασαν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ το 2023

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα «Δημοκρατία», πάνω από 220.000 νοικοκυριά έχασαν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα κριτήρια του υπουργείου Οικονομικών τούς «πέταξαν» έξω από το πλαίσιο. Πρόκειται για χαμηλόμισθους και ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων που μέχρι πρότινος λάμβαναν έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, και πλέον κλήθηκαν να πληρώσουν τον συγκεκριμένο φόρο. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος προβλέπει είτε μερική έκπτωση (50%) είτε πλήρη απαλλαγή (100%).

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, φέτος το πλήθος των φορολογουμένων που έλαβαν απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ, διαμορφώθηκε σε 1.136.540 νοικοκυριά, από 1.246.203 που ήταν οι ωφελούμενοι το 2022. Προκύπτει δηλαδή μια μείωση της τάξης των 109.663 φορολογουμένων, σε σχέση με το 2022.

Ακόμη, η κατηγορία των φορολογουμένων που δικαιούται πλήρη απαλλαγή, μειώθηκε κατά 4.650 νοικοκυριά, καθώς από 62.175 απαλλασσόμενοι που ήταν το 2022, μειώθηκαν φέτος σε 57.535 ΑΦΜ.

Η κατηγορία αυτή αφορά σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους, οι οποίοι έχουν πλήρης απαλλαγή, σε συνδυασμό με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

ΕΝΦΙΑ: Γιατί έχασαν την απαλλαγή

Οι βασικές αιτίες για τις οποίες κόπηκαν οι απαλλαγές είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2021, αλλά ίσχυσαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αύξησαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, καθώς και τα διάφορα επιδόματα που αύξησαν το εισόδημα πάνω από τα απαλλασσόμενα όρια.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
  • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., και
  • η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2024

Σειρά αλλαγών στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των πολιτών δρομολογεί η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού από τη Βουλή.

Μια από τις σημαντικές αλλαγές αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εφόσον ασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες, από το 2024 θα έχουν μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Πιο αναλυτικά:

Από το 2024 ισχύει μείωση 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης θα καθοριστούν με Υπουργική απόφαση.

ΕΝΦΙΑ: Μείωση 10% το 2024 – Ποιοι οι δικαιούχοι

Από το 2024 ισχύει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες, όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία.

Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και ωφελούμενοι είναι περίπου 1 εκατ. πολίτες.

Ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με σκοπό να προστατευθεί η περιουσία και οι πολίτες. Όπως τονίσθηκε, θα υπάρχει και κλιμακωτή μείωση για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλισθεί για ολόκληρο τον χρόνο.

Όπως τόνισε ο  υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης  ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η έκπτωση αφορά μόνο το ποσό του ΕΝΦΙΑ, που αφορά το ακίνητο που είναι ασφαλισμένο. Επιπλέον, εξήγησε πως η έκπτωση είναι αναλογική. Δηλαδή αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο τον χρόνο, αλλά για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%. Αντίστοιχα για 6 μήνες θα είναι 5% και για 3 μήνες 2,% κοκ.

«Στηρίζουμε και βοηθάμε τους πολίτες στην προστασία της περιουσίας τους. Το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ και οι ιδιοκτήτες που θα ωφεληθούν είναι ιδιοκτήτες περίπου 1 εκατ. ασφαλισμένων κατοικιών» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφαλιστική νοοτροπία των Ελλήνων».