Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα η πληρωμή σε 11 δόσεις

ΕΝΦΙΑ 2024: Σαν «βόμβα» έπεσε η είδηση για τις αλλαγές στην πληρωμή. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, όλες οι νέες πληροφορίες και οι αλλαγές στη φετινή διαδικασία, στο xristika.gr.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΕΝΦΙΑ 2024, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Μάλιστα, αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν φέτος τον φόρο.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πιτσιλής σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, ξαφνιάζοντας τους πάντες, αφού πλέον έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των ποσών στο Taxisnet. Μάλιστα, σε λίγες μέρες λήγει και η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διεκδικήσουν και την έκπτωση 10% που προβλέπεται.

Αναλυτικά, όλα τα νέα δεδομένα:

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024

Παρότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία, ο περσινός «οδηγός» δίνει τις απαντήσεις. Πέρσι λοιπόν, η πλατφόρμα άνοιξε στα τέλη Απριλίου και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έληγε στα τέλη Μαΐου.

Δεδομένου ότι φέτος η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφάλεια ότι τα «ραβασάκια» θα αναρτηθούν στο Taxisnet περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου το αργότερο.

ΕΝΦΙΑ 2024: Αυξάνονται οι δόσεις πληρωμής

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εφέτος να εξοφλήσουν τον φόρο σε 11 αντί για 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου αντί για το τέλος Μαΐου.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι.

Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν σε ακίνητα πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία, ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2024: Λήγει η προθεσμία για έκπτωση 10%

Για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών μέχρι το τέλος της εβδομάδας η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει τη  νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που το 2023 είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Οι δικαιούχοι απλά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων τα οποία έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024 για τα συγκεκριμένα ακίνητα να υπολογιστεί η έκπτωση.

Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαβιβάσει στην  ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που αφορούν μεταξύ άλλων τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης, τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης, το ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει φυσικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα καθώς και διεύθυνση και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας.

Στο επόμενο στάδιο, θα λάβει υπόψη τυχόν αλλαγές και διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση που έχουν υποβληθεί μέσω του Ε9 για να εκδώσει τον τελικό εκκαθαριστικό λογαριασμό για περισσότερους από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.Σημειώνεται ότι  στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν προβλέπεται επιπλέον έκπτωση, όπως ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2024

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, τα παρακάτω κριτήρια με βάση το υφιστάμενο καθεστώς:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

ΕΝΦΙΑ 2024: Η εκτύπωση σε λίγα βήματα

Για να δείτε τον φόρο που θα πληρώσετε θα πρέπει αρχικά να εισέλθετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – myAADE (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:

  • Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή
  • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024

Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος ή σε προηγούμενα.

Σενάριο για ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ 2024 σε όσους νοικιάζουν σπίτια

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο».

Είπε επίσης:

«Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».