ΕΝΦΙΑ 2021: Επιτέλους, ευχάριστα νέα για έναν φόρο που ξεκίνησε ως έκτακτος και τελικά έγινε μόνιμος. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για πλήρη απαλλαγή και ποιοι θα πληρώσουν τον μισό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Έκπτωση 100% στον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα χρονιά. Η έκπτωση αυτή αφορά τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, ή στην περίπτωση που υπάρχει άτομο με αναπηρία έως 80%.
Προϋπόθεση το ετήσιο καθαρό εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, ενώ το κριτήριο της περιουσίας προβλέπει εάν υπάρχει ακίνητο η επιφάνειά του να είναι έως 150 τ.μ. δίχως να υπολογίζεται η αξία του.
Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναμένεται να απαλλάξει από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ περί του 1 εκατ. πολίτες.
Παράλληλα θα υπάρξει έκπτωση έως 50% στον ΕΝΦΙΑ για τη νέα χρονιά.
Τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται έως τις 9.000 ευρώ συν 1.000 για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία, η επιφάνεια κτισμάτων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τ.μ., η αξία του συνόλου της περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 85.000 ευρώ για άγαμο και τα 150.000 για έγγαμο.
Στην περίπτωση δε που υπάρχουν εξαρτώμενα δύο μέλη τότε η αξία της περιουσίας θα πρέπει να ανέρχεται έως τα 200.000 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 2021: Ετοιμαστείτε για… ηλεκτροσόκ
Με ρυθμούς… χελώνας προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με τον κίνδυνο πληρωμής διπλού ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες πολίτες να είναι πλέον ορατός!
Η διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έδειξε μετά την ανάρτηση των βεβαιώσεων να επιταχύνεται, ωστόσο λιγες μόνο ημέρες πριν το τέλος Ιουλίου, σχεδόν ένας στους δυο ακόμα δεν έχει καταθέσει φορολογική δήλωση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στα τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέρχεται μόλις στο 46,5% του συνόλου, αυξάνει τα αιτήματα φορολογούμενων και λογιστών για παράταση τουλάχιστον έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν επαρκή το χρόνο που απομένει έως τις 27 Αυγούστου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία για να ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Άλλωστε οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι η απόφαση για παράταση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων θα φέρει καθυστέρηση και στην εκκαθάριση, άρα και την έκδοση του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις που θα μεταφέρουν την πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου ακόμα και τον Οκτώβριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε επανάληψη του περσινού σεναρίου όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου για την εξόφληση καταβάλλοντας όμως δύο δόσεις μαζί.
Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μόλις 1 στούς 2 έχει ολοκληρώσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσης αφού μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 2,978 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν «ανέβει» στο Τaxisnet πάνω από 5 εκατομμύρια. φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, το σύστημα πέρυσι είχε ανοίξει για τις δηλώσεις από τις 15 Απριλίου του 2020.
Από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί προκύπτουν τα εξής:
- Το 30% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1,22 εκατ φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 914,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 749 ευρώ.
- Το 52,6 % των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου.
- Το 17,23 % των φορολογουμένων ή για 703.540φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φτάνει τα 224 ευρώ ή 157,741 εκατ. ευρώ συνολικά.
Όσοι αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στο τέλος του Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση θα είναι διπλή και θα πρέπει να πληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι και το τέλος Ιουλίου θα αποπληρώσουν τον φόρο κανονικά σε 8 δόσεις έως και το Φεβρουάριο.
Πρόβλεψη υπάρχει και για εφάπαξ καταβολή του φόρου, με τους φορολογούμενους να έχουν κέρδος 3%
Αιτία του εξαιρετικά χαμηλού ρυθμού υποβολής δηλώσεων υπήρξε η καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Εργασίας να ανεβάσει στο TAXIS τις σχετικές βεβαιώσεις με τα ποσά που έλαβαν.
Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες, ωστόσο προστίθενται στο συνολικό εισόδημα προκειμένου να καλυφθούν τα τεκμήρια. Τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 προ συμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στους κωδικούς 781-782 του φετινού Ε1.
ΕΝΦΙΑ 2021: Πότε θα πληρωθεί η επιστροφή φόρου
Παράλληλα, αυτόματες διαδικασίες για την ταχύτερη επιστροφή φόρου εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα πρόκειται να προωθηθούν μέσα από την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς.
To σχέδιο που απέστειλε στην Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει την εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής, όταν δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου (τουλάχιστον 90% του συνόλου των αιτήσεων ετησίως) το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο πηγές της φορολογικής διοίκησης δεν αποκλείουν η αυτοματοποιημένη διαδικασία να ξεκινήσει ακόμα πιο γρήγορα.
Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων θα γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να λάβουν ακόμα μία παράταση έως και το τέλος του έτους και να ξεκινήσουν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Με το νέο σύστημα η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.
Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
ΕΝΦΙΑ 2021: Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Την ίδια ώρα, σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου. Στη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να υπολογιστούν μαζί και οι προβλέψεις για:
- Μόνιμη μείωση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.
- Μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως και 10.000 ευρώ. Πλέον η ισχύουσα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
- 0-10.000: 9%
- 10.001-20.000: 22%
- 20.001-30.000: 28%
- 30.001-40.000: 36%
- 40.001 και πλέον: 44%
- Επέκταση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
- «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 2021: Τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμη υποβολή
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):
Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.